Skocz do zawartości

Plecionka do Jerkowania

Grzegora

Rekomendowane odpowiedzi

SUFIX ( 0.285 mm, 35Lb) jeszcze nie zaznał wody tak się złożyło- wiosną osobiście nie łowię na tak ciężko aby ją stosować.
Przy nawijaniu na multiplikator i oględzinach (lupą również) wnioskuję że to to samo co Westin- tyle że wytrzymałość podana "po amerykańsku".

Westin zaś w ubiegłym roku i obecnym zdał egzamin przynajmniej co do minimalizacji tendencji do tworzenia "brud"- przerobiłem różne plecionki i dopiero przy niej powiem że się relaksuję :)
Jak pisałem wcześniej: jestem pewny że robotę robi centralny rdzeń który "usztywnia" plecionkę na tyle, że nie ma tendencji do zakleszczania się na szpuli.

Jeszcze dodam że jest naprawdę okrągła i nie ma tendencji do "spłaszczania"- również przez ten rdzeń?

Edytowane przez ObraFM
  • Like 1

SUFIX ( 0.285 mm, 35Lb) jeszcze nie zaznał wody tak się złożyło- wiosną osobiście nie łowię na tak ciężko aby ją stosować.

Przy nawijaniu na multiplikator i oględzinach (lupą również) wnioskuję że to to samo co Westin- tyle że wytrzymałość podana "po amerykańsku".

Westin zaś w ubiegłym roku i obecnym zdał egzamin przynajmniej co do minimalizacji tendencji do tworzenia "brud"- przerobiłem różne plecionki i dopiero przy niej powiem że się relaksuję :)

Jak pisałem wcześniej: jestem pewny że robotę robi centralny rdzeń który "usztywnia" plecionkę na tyle, że nie ma tendencji do zakleszczania się na szpuli.

Jeszcze dodam że jest naprawdę okrągła i nie ma tendencji do "spłaszczania"- również przez ten rdzeń?

Poszedłem za uwagami kolegi, zamówiłem tego westina i przyznać muszę, że faktycznie- można łowić bezstresowo (nie martwiłem się o brody lecz zakleszczanie). Mam 1,5 PE i 1 PE..,zmieniłem wcześniej nawiniętą daiwe morethan, która mi się niestety kleszczyła..przy grubszych linkach nigdy nie miałem problemów, więc w sumie przy jerku mi wsio jedno ;)

• Like 1

• 4 miesiące temu...

Biały Varivas x8 rozmiar 3 albo 4. Nie strzępi się , mocna i gładka. Cienka przy swojej mocy. Mam ją wiele lat na multikach i jak nowa, ostatnie 2 co prawda praktycznie bezrobotna ale wcześniej często łowiła.

Nie wiem, czy nie skuszę się na tego Varivasa. Gdzie kupić, żeby był oryginał?

• 2 tygodnie później...

Na żyłce jerki lepiej pływają, nie ma powszechnie występujących odstrzałów, no i przyjemniej się ryby holuje. Żaden VEP tego nie da.. :)

Tyle że:

1. żyłka na multiku gorzej sią układa

2. jest słabsza tak więc jeśli plecionki 30 lb wchodzi na typową szpulkę multika wielkości 100/200 około 100-150 to żyłki o tej mocy wejdzie dużo mniej

Ale najważniejsza jest animacja jerka - jak sama nazwa wskazuje prowadzimy go podszarpując, a często tylko ekspresowe podszarpywanie przynosi efekt a wtedy wychodzi wada żyłki przy tej metodzie czyli rozciągliwość.

Też tak myślałem, ale się przełamałem. W końcu, niby czemu miałbym ulegać każdej modzie - nie próbując mniej modnych, a co najmniej nie gorszych? Ale i tak jestem pod wrażeniem nieujawnionych jeszcze tutaj kompetencji, potrafiących dopasować odpowiednią markę do gustu każdego.. o ile jest masowy :)

Rozciągliwość nie jest wadą - jest zaletą :) Przez co jerki pływają mniej histerycznie.. a ryby nie szaleją, ani nie spadają..Używam zwykłego 0.35 P line od Pawła Sułka i starego Alphasa 150..

• Like 1

Tyle że:

1. żyłka na multiku gorzej sią układa

2. jest słabsza tak więc jeśli plecionki 30 lb wchodzi na typową szpulkę multika wielkości 100/200 około 100-150 to żyłki o tej mocy wejdzie dużo mniej

Ale najważniejsza jest animacja jerka - jak sama nazwa wskazuje prowadzimy go podszarpując, a często tylko ekspresowe podszarpywanie przynosi efekt a wtedy wychodzi wada żyłki przy tej metodzie czyli rozciągliwość.

W jeziorach łowię szczupaki stosując żyłkę z uwagi na jej pewną rozciągliwość i inne zalety o których wspominał Sławek. Do większości standardowych dla mnie przynęt (30 - 120g) i warunków łowiska wystarcza żyłka 20 lb.
Nie zauważyłem niepoprawnych nawojów na maszynkach których używamy z synem (Revo Beast X, Curado 300, Tranx 300, Ambassadeur i Record 5500).
Próbowałem też sznurków, ale nie widzę korzyści...
PS Może w wypadku jerkowania nie ma to już znaczenia, ale przy użyciu plecionki zawsze musiałem mocniej skręcać hamulce rzutowe.

W jeziorach łowię szczupaki stosując żyłkę z uwagi na jej pewną rozciągliwość i inne zalety o których wspominał Sławek. Do większości standardowych dla mnie przynęt (30 - 120g) i warunków łowiska wystarcza żyłka 20 lb.
Nie zauważyłem niepoprawnych nawojów na maszynkach których używamy z synem (Revo Beast X, Curado 300, Tranx 300, Ambassadeur i Record 5500).
Próbowałem też sznurków, ale nie widzę korzyści...
PS Może w wypadku jerkowania nie ma to już znaczenia, ale przy użyciu plecionki zawsze musiałem mocniej skręcać hamulce rzutowe.

Piszesz o łowieniu jerkami o wadze 30-120 g czy też ogólnie o łowieniu multikiem z żyłką np. gumami ? Bo to inny temat .

I tu zwyczajowo dochodzimy do ściany. Ściany wznoszonej przez wszechwłądny, wszystkimi dziedzinami naszego życia zawiadujący marketing. Społeczny, obyczajowy, polityczny itd. Jak widać, tu prawdziwym horrendum dla kolegów wyznających pletkizm czy tez PEizm, jest wolność wyboru - przede wszystkim od absurdów, plus zdolność do samoświadomości :)

Zaraz wystartuje dowodzenie, że żyłką nie można w siną dal miotnąć tzw kotleta - co ponoć jest najlepszym, ale niczym nie potwierdzonym patentem na złowienie dużych ryb :D 

Piszesz o łowieniu jerkami o wadze 30-120 g czy też ogólnie o łowieniu multikiem z żyłką np. gumami ? Bo to inny temat .

Raczej ogólnie, moje największe jerki dochodzą do ok. 80g. Ale je również zapinam do żyłki. Jednak najgorsze jest to, że ośmielam się czasami rzucać gumami, krótkim, dwumetrowym kijem...

Raczej ogólnie, moje największe jerki dochodzą do ok. 80g. Ale je również zapinam do żyłki. Jednak najgorsze jest to, że ośmielam się czasami rzucać gumami, krótkim, dwumetrowym kijem...

Dlaczego ośmielasz się - z braku laku to normalne aczkolwiek dłuższy kij do gum jest na pewno wygodniejszy . Tak jak można jerkowac kijem 2,40 czy 2,60 Buster Jerkiem czy Sliderem ale gdy chcesz je poprowadzić expresem ( a czasem tylko przy takim prowadzeniu ryby atakują) to długim kijem i rozciągliwą linką tego nie zrobisz. Temat jest o plecionce do jerkowania i dlatego twierdzę że plecionka dużo lepiej się sprawdza przy tym sposobie łowienia.  

Dłuższe też mam, ale stosuję je głównie w rzekach, lub łowiąc z mniej dostępnego brzegu. Napisałem o tym nieco przekornie, gdyż użycie do gum długich kijów stało się już chyba dogmatem.

Nie jestem specjalistą jerkowym, ale mi żyłka całkiem dobrze się sprawdza, zwłaszcza, że kotwice mam pozbawione zadziorów.

Żyłka do plecionkowego wątku, to tylko dygresja, pokazująca, że można inaczej - tu nie warto się więcej rozpisywać, bo zaśmiecimy temat.

PS Gumę krótkim kijem całkiem dobrze rzucać się da, jerkować długim już raczej ciężko - tu pełna zgoda.

Tak więc, nie zaśmiecajmy dłużej miru plecionkowego :)

Oboma typami linek da się jerka poprowadzić ekspresem - skąd ten dziwaczny pomysł, godski? Dłuższy kij również nie jest wygodniejszy, a jeśli rozejrzeć się po rod selectorach co bardziej renomowanych producentów, to długie wersje blanków plastic spotykamy bardzo rzadko..

Aaa..  I pamiętajmy, wartościując, że zazwyczaj to lepsze jest wrogiem dobrego :)

Wstępnie napisałem coś mocniejszego, ale w sumie nie ma co się kłócić. Moim zdaniem większość tutaj słusznie pisze i jestem pewny, że nie dali się omamić marketingowi, bo nie polecają drogich plecionek konkretnych firm. Zwykły, tani 4-splot najlepiej się spisuje przy jerkowaniu większymi przynętami. 

Edytowane przez LissioR

Panowie, proszę o podpowiedź. Byłem już prawie zdecydowany na Varivas (Avani) casting PE2.5 x8 40lb ale poczytałem i zastanawiam się, czy to nie zbyt grubo do wedki westin w3 powerstrike-t 20-60. Łowię głównie jerkami i łapie się w widełkach cw. Więc może lepsza byłaby Varivas high grade x4 PE 2.0 30lb?

Co myślicie?

Edytowane przez mateusz_motylewski

do jakiej wedki to nie ma żadnego znaczenia... każda będzie za mocna do kija i taka byc powinna... w spinie grubsza plecionka zmniejszy zasięg... w caście mniej przynęt odstrzelisz... i w każdym przypadku na cieńszej plecionce poprowadzisz jerka parę centymetrów głębiej... ja łowię castem i plecionkę dobieram tak żeby w razie splątania wytrzymała szarpnięcie zamiast przynętę odstrzelić - ale to nie jest popularne podejście:)

• Like 1

Panowie, proszę o podpowiedź. Byłem już prawie zdecydowany na Varivas (Avani) casting PE2.5 x8 40lb ale poczytałem i zastanawiam się, czy to nie zbyt grubo do wedki westin w3 powerstrike-t 20-60. Łowię głównie jerkami i łapie się w widełkach cw. Więc może lepsza byłaby Varivas high grade x4 PE 2.0 30lb?

Co myślicie?

Spokojnie będzie dobra. Mam i używam. Najlepsza