Skocz do zawartości

Urlop , domek, woda

kostom63

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, z tego co pamiętam co jakiś czas ktoś pyta o urlop i ma podobne wymagania. Może więc może zebrać te wieści w jednym miejscu. Domek, nie pokój, jakaś ludzka odległość od wody. Wiadomo im bliżej tym lepiej. Może możliwość wynajęcia łódki. Jakby któryś z kolegów mógł coś podpowiedzieć to, ja osobiście w tym roku myślę o czymś w okolicach zbiornik Hańcza świętokrzyskie, może Nielisz, a może okolice Zielonej Góry, czy zamku Czocha? Wiem, że w necie jest prawie wszystko. Ale co jakiś czas ktoś pyta, a potem odszukać trudno. Pozdrawiam Tomek

• Like 1

Dzięki. No właśnie, może to wrzucić do jednego? Jeszcze może przydałoby się jakąś recenzję potem napisać. Ale to pewnie za dużo. Większość oczekuje odpowiedzi na swoje potrzeby, a poświęcić 5 minut dla innych to takie trudne jest. Pozdrawiam Tomek

Edytowane przez kostom63
  • Like 1

• 3 tygodnie później...

https://www.booking.com/hotel/pl/bialy-domek-wielen.pl.html

Byłem dwa razy. Raz jakoś na jesień i po majówce. Było naprawdę spokojnie i przyjemnie jesienią nazbierałem sporo grzybów z rybami może słabiej woda dość mocno brudna ale z pomocą pontonu można polecieć na jeziorko obok gdzie zdecydowanie wzrastają szanse na kontakt z rybą. Dostęp do wody rewelacja i z tego co pamiętam właściciele mają kilka domków nie jestem pewien czy ten z linku jest tym w którym ja przebywałem, warto zapytać mają też ogłoszenie na Olx.

Pozdrawiam

Edytowane przez Kierat
  • Like 1

Czorsztyn, byłem w ubiegłym roku dwa razy z żoną i dzieciakami w bazie Czort-w tym roku też jedziemy. Ja zabierałem swoją łódź ale można też wypożyczyć.

Woda, ryby i mnóstwo atrakcji dookoła.

Spływy Dunajcem, kilka Term dookoła, pyszne lokalne jedzenie, piękne zamki, plaża z kąpieliskiem, ścieżka velo dookoła jeziora, a jakbyś chciał stracić dzień to i do Zakopca można skoczyć bo jest około 40 km ???? polecam, rodzince bardzo się podoba, mi tym bardziej jeżeli mogę połączyć wyjazd rodzinny z wędkowaniem na fajnej wodzie.

Ja chętnie poznałbym analogiczną lokalizację...w Szwecji tak, żeby oprócz wedkarstwa było coś do zrobienia z familiadą. Ktoś coś?????

To zależy co interesuje familię i jakie ma potrzeby. Jeśli zwiedzanie, to na Sztokholm potrzeba ok 4 dni. Goteborg wystarczy 2. Jeśli małe brzdące to przyznam nie wiem. Domków nad wodą całe mnóstwo, łatwiej coś złapać niż u nas. Ceny różne. Można coś znaleźć zdecydowanie taniej niż link powyżej, ale raczej dalej od dużych miast. Casamundo, czy Novasol ma bogatą ofertę. Ten domek o który ja pytałem, to mnie bardziej chodziło o taki kontakt który niekoniecznie dobrze wygląda na niezły a niezły jest. Albo go wcale nie ma w szeroko dostępnej ofercie, bo np. znajomy ma niezły domek, jak mi się trafiło kiedyś nad Biebrzą, albo taki jak trafiłem nad zalewem Hańcza którego Google nie znają. Oczywiście się niektóre namiary kończą jak ośrodek w Niedzicy, gdzie mieszkałem 3 lata temu za 130 zł dwie osoby z wyżywieniem. Niestety zmienił właściciela i ceny też się zmieniły. W sumie się nie dziwię. Pozdrawiam Tomek

Hej.

Zerknij sobie na miejscowość Bryzgiel nad jeziorem Wigry niedaleko Suwałk. Nie ma tam domków ale sa pokoje pole namiotowe oraz miejsce na kampery. Nad sama wodą jest możliwość wypozyczenia łódki.

https://bryzgiel.pl/

Wysłane z mojego SM-S918B przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Sonix1980
  • Like 1

Hej.

Zerknij sobie na miejscowość Bryzgiel nad jeziorem Wigry niedaleko Suwałk. Nie ma tam domków ale sa pokoje pole namiotowe oraz miejsce na kampery. Nad sama wodą jest możliwość wypozyczenia łódki.

https://bryzgiel.pl/

Wysłane z mojego SM-S918B przy użyciu Tapatalka

Ryby też tam są, powiedziałbym nawet, że całkiem niezłe.

• Like 1

• 1 miesiąc temu...

Planuję kilkudniowy wypad nad Czorsztyn z drugą połówką- gdzie warto się zatrzymać? Chciałbym połączyć trochę plażowania oraz aktywnego wypoczynku. Co warto zobaczyć, gdzie zajrzeć?

Z wędkarskich atrakcji jest możliwość spotkania z kleniem na rzece w okolicach zaporowki? Na co można liczyć w lipcu na samym zbiorniku?

• 2 miesiące temu...

Planuję kilkudniowy wypad nad Czorsztyn z drugą połówką- gdzie warto się zatrzymać? Chciałbym połączyć trochę plażowania oraz aktywnego wypoczynku. Co warto zobaczyć, gdzie zajrzeć?

Z wędkarskich atrakcji jest możliwość spotkania z kleniem na rzece w okolicach zaporowki? Na co można liczyć w lipcu na samym zbiorniku?

Spóźniłem się z odpowiedzią na Twoje pytanie ze dwa miesiące, ale może komuś innemu się przyda.

Jeżdżę nad Czorsztyn do Kluszkowiec od 15 lat na urlop, dawniej zabierałem sprzęt wędkarski bo sandacza, szczupaka i okonia było sporo, od 6-7 lat zabieram jedynie rowery.

W Kluszkowcach (i w każdej innej miejscowości nad jeziorem) co drugi dom ma pokoje do wynajęcia, bądź jest pensjonatem, ja polecam Adamcykówkę (Kluszkowce) - fajni gospodarze i dobre warunki za niewygórowaną cenę (dzieciaki też mają co robić).

Niestety ze zbiornikiem co roku to gorzej - rozrasta się w niemiłosiernym tempie zielsko (cienkie łodygi od dna po powierzchnię z kolcami na liściach i łodygach) nawet na plaży w Kluszkowcach w tym roku to dziadostwo było wszędzie. Pływa się okropnie, z kąpieliska by skorzystać trzeba mieć materac, by wypłynąć ze 20metrów od brzegu i wtedy da się pływać.

Główna atrakcja to ścieżka rowerowa dookoła zbiornika (rowerów nie musisz zabierać, wypożyczalnie są wszędzie, nawet przywiozą Ci za free rowery pod wskazane miejsce. Ceny od 50zł/dobę , elektryki od 100-120zł/dobę).

Wędkarsko słabo - w wodzie jest taka masa drobnicy, że drapieżniki mogą stać w miejscu z otwartymi pyskami a rybka sama wpłynie, tylko ślepe sztuki lub samobójcy zdecydują się zaatakować sztuczną przynętę. Połowisz za to do oporu białoryb ze sprzętu pływającego - piękne płocie, leszcze, na cofce karpie (ale nie o to Ci chyba chodziło). Klenie widać przy skałach, murze oporowym, czy ujściach dopływów, ale .... oczy w każdej łusce mają.

Nic dodać nic ująć Czorsztyn tak jak inne dolnośląskie zaporówki swoje lata świetności ma już dawno za sobą. A ścieżka rowerowa w koło tego ,, kiedyś ,, pięknego zbiornika dobiła ten zbiornik do końca. Buractwo na brzegu buractwo na wodzie tak w bardzo małym skrócie.

Nic dodać nic ująć Czorsztyn tak jak inne dolnośląskie zaporówki swoje lata świetności ma już dawno za sobą. A ścieżka rowerowa w koło tego ,, kiedyś ,, pięknego zbiornika dobiła ten zbiornik do końca. Buractwo na brzegu buractwo na wodzie tak w bardzo małym skrócie.

Czorsztyn to ziemia małopolska.

Dodam jeszcze że prawie każdy dojazd do wody ma aktualnie swojego właściciela (dzierżawcę) i co za tym idzie zakaz wjazdu :angry:,

jeszcze ze dwa lata temu można było dojechać prawie wszędzie. Oczywiście ścieżka rowerowa zablokowała wiele fajnych dojazdów całkowicie ...

Nie mówię, że do wody nie da się podjechać - np. w Kluszkowcach za free, ale we Frydmanie to już kosztuje 20zł !

Mnie nigdy nie urzekła ta woda taka jakaś surowa i bezpłciowa  :D jak dzwonił do mnie kumpel czy jedziemy coś popływać to zawsze wolałem Rożnów bo taki jakiś bardziej przyjazny dla oka i te bolenie goniące rybki  ;)

Ale ostatnio wpadł mi filmik w ręce i mając odpowiedni sprzęt (TV, lodówkę, pralkę, zmywarkę)  można fajnie połowić oczywiście tylko na przynęty Mikado (reszta nie działa  :D

Tak sobie pomyślałem po oglądnięciu tego filmiku że dopiero teraz będzie tam najazd celebrytów wędkarskich i innych wędkarskich mistrzów łowienia metodą opuść i podciągaj  :) 

WIELKIE SANDACZE i REKORDOWE SZCZUPAKI na CZORSZTYNIE! (youtube.com)