S. Cios Opublikowano 2 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2024 Wczoraj w Łazienkach przy Pałacu na Wodzie już się ryby rozkręciły na dobre. Dorodne karpie (niektóre ok. 15-20 kg, ok. 110-120 cm) i leszcze (1-3 kg) intensywnie zbierały kawałki chleba i bułek rzucanych przez miłośników przyrody. Do karpi i leszczy dołączyło kilka sumów po ok. 1 m, które ochoczo i dostojnie zbierały z powierzchni wody te dary boże. Wszyscy piszą, że sum jest rybą drapieżną, a tu mamy weganów. Czy ktoś złowił sumy na chleb? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DominikSy. Opublikowano 2 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2024 Na własne oczy widziałem , jak na Solinie do rzucanego z zapory chleba też podchodziły sumy, kręciły się pomiędzy kleniami itp . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
S. Cios Opublikowano 2 Kwietnia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2024 Na własne oczy widziałem , jak na Solinie do rzucanego z zapory chleba też podchodziły sumy, kręciły się pomiędzy kleniami itp . Może więc to jakiś wirus w tym chlebie, powodujący niestrawność po zjedzeniu mięsa. Ech, to pewnie zboże ukraińskie. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korol Opublikowano 2 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2024 Moim zdaniem te karpie są sporo mniejsze, nie mają 110-120.A z sumami prawa, w Łazienkach zbierają chleb. W Bangkoku też kiedyś karmiłem sumy chlebem, tam to jadły wprost z ręki. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radeqs Opublikowano 2 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2024 W Bangkoku też kiedyś karmiłem sumy chlebem, tam to jadły wprost z ręki.To prawie jak fiordy w Norwegii 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FidoAngel Opublikowano 2 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2024 Co do chleba to nie wiem ale łowiłem, regularnie, sumy do 1m na kukurydzę, stanowisko było nęcone pod karpia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
md30 Opublikowano 2 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2024 Co do chleba to nie wiem ale łowiłem, regularnie, sumy do 1m na kukurydzę, stanowisko było nęcone pod karpia.Teraz w epoce kulek i peletu, zwłaszcza śmierdziuchów, sum coraz częściej gości na zestawach karpiowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacob1993 Opublikowano 2 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2024 Kiedys łowiłem karpie na muchę męczenie psia karma mucha z sierści sarny słyszalem że na pewnym łowisku trafiały się tak sumy ale były nie do wyciągnięcia często strzelała żyłka przy braniu . Z tym że to raczej miesna karma a nie chleb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forest-Natura Opublikowano 2 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2024 Witam.Na YT kiedyś taki filmik oglądałem, jak do pływających pod zaporą sumków rzucano bochenki chleba w całości, a one je zasysały jak suchą muchę ... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Umbra Opublikowano 3 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2024 Chleba nie trzeba gonić, a rybkę już tak Wygodnictwo występuje nawet u ryb Sent from my ASUS_I006D using Tapatalk 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korol Opublikowano 3 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2024 (edytowane) Śmierdziuchy to dla suma normalne. W ogóle nie ma co się dziwić.W ten sposób złowiłem w Hiszpanii bardzo dużo sumów. Zasiadkę zaczynało się od wsypania 30-60kg peletu halibutowego.Skuteczne, ale nudne łowienie. Lepszy trolling, a najlepiej spinning Edytowane 3 Kwietnia 2024 przez korol 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jachu Opublikowano 3 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2024 Po raz pierwszy o wegetariańskich sumach usłyszałem gdzieś w 1980 roku od wędkarza, który je łowił u zbiegu Gwdy i Noteci w Ujściu. Jego przynętą były duże kawały ciasta zaprawianego sokiem malinowym. Dzisiaj na kulki proteinowe biorą bardzo chętnie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz199 Opublikowano 18 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2024 hej,To naprawdę nietypowe, że sumy zbierają kawałki chleba i bułek rzucanych przez ludzi! Zazwyczaj sumy są uważane za ryby drapieżne, które polują na żywe zwierzęta lub ryby. Jednakże, ryby mają różne preferencje pokarmowe, i niektóre osobniki mogą być bardziej skłonne do spożywania pokarmów roślinnych lub nietypowych. Nie jest to jednak typowe zachowanie dla sumów. Być może warunki środowiskowe w Łazienkach przy Pałacu na Wodzie sprawiają, że te ryby dostosowują swoje zachowanie żywieniowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Umbra Opublikowano 18 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2024 A sum to nie ryba wszystkożerna? Sent from my ASUS_I006D using Tapatalk 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rlodz Opublikowano 18 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2024 Mateusz, a nie wiesz przypadkiem co tak zwana sztuczna inteligencja sądzi o preferencjach żywieniowych sumów z Łazienek? 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawek_2348 Opublikowano 19 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2024 hej,To naprawdę nietypowe, że sumy zbierają kawałki chleba i bułek rzucanych przez ludzi! Zazwyczaj sumy są uważane za ryby drapieżne, które polują na żywe zwierzęta lub ryby. Jednakże, ryby mają różne preferencje pokarmowe, i niektóre osobniki mogą być bardziej skłonne do spożywania pokarmów roślinnych lub nietypowych. Nie jest to jednak typowe zachowanie dla sumów. Być może warunki środowiskowe w Łazienkach przy Pałacu na Wodzie sprawiają, że te ryby dostosowują swoje zachowanie żywieniowe. To będąc sumem z Łazienek spróbuj zeżreć 20 kilogramowego karpia jakie tam pływają. Też wolałbym przejść na wegeterianizm... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brzoza Opublikowano 19 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2024 Węgorze też chleb jedzą i to z ręki więc dlaczego sum miałby być gorszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 19 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2024 Sum ma bardziej bogate menu niz moglo by sie wydawac. Na Bugu wszelkie kolosy zajadaly sie od zawsze jetka gdy ta wyfruwala. Wtedy w d...e mialy inne ryby ktore obok nich robily to samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziad Wodny Opublikowano 19 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2024 Sum ma bardziej bogate menu niz moglo by sie wydawac. Na Bugu wszelkie kolosy zajadaly sie od zawsze jetka gdy ta wyfruwala. Wtedy w d...e mialy inne ryby ktore obok nich robily to samo.I te kule jętki wiązane nitką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
S. Cios Opublikowano 20 Kwietnia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2024 I te kule jętki wiązane nitką Skoro zeszliście na ten temat, to polecam mój artykuł - "Jętka ryboradka dziewicza Ephoron virgo (Olivier, 1791) i jej wykorzystanie w wędkarstwie w Polsce ze szczególnym uwzględnieniem terenów w dorzeczach Niemna, Narwi i Bugu" (Znad Pisy 2023, t. 29, s. 262-292). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariusz79 Opublikowano 20 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2024 A ja mam teorie że te sumy żywią się kroczkiem leszcza, a ten jest tak niedobry że bez chleba pójdzie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziad Wodny Opublikowano 21 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2024 A ja mam teorie że te sumy żywią się kroczkiem leszcza, a ten jest tak niedobry że bez chleba pójdzie.Zdecydowanie do mnie przemawia. Ewentualnie może jeszcze chodzić o legendarną żarłoczność suma - wiadomo, że bez chleba to się nie najesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztof Jeżyna Opublikowano 26 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2024 Ja akurat nie do końca się zgodzę ,bo wiem że kto biedy zaznał to i bez chleba zje.. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartekmaj Opublikowano 29 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2024 Ale jedzą czerstwy więc zrowszy ????. Z drugiej strony rozmoczony więc zębów nie połamią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
minkof Opublikowano 29 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2024 (edytowane) Sum to i kartofla, jak dobrze ugotowany, ruszy https://youtu.be/l1wVFurPAYI?t=382 Edytowane 29 Kwietnia 2024 przez minkof 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi