Skocz do zawartości

Sumy w Łazienkach

S. Cios

Rekomendowane odpowiedzi

Wczoraj w Łazienkach przy Pałacu na Wodzie już się ryby rozkręciły na dobre. Dorodne karpie (niektóre ok. 15-20 kg, ok. 110-120 cm) i leszcze (1-3 kg) intensywnie zbierały kawałki chleba i bułek rzucanych przez miłośników przyrody. Do karpi i leszczy dołączyło kilka sumów po ok. 1 m, które ochoczo i dostojnie zbierały z powierzchni wody te dary boże. Wszyscy piszą, że sum jest rybą drapieżną, a tu mamy weganów. Czy ktoś złowił sumy na chleb?

Na własne oczy widziałem , jak na Solinie do rzucanego z zapory chleba też podchodziły sumy, kręciły się pomiędzy kleniami itp . 

Może więc to jakiś wirus w tym chlebie, powodujący niestrawność po zjedzeniu mięsa. Ech, to pewnie zboże ukraińskie. :angry:

• Like 2

Śmierdziuchy to dla suma normalne. W ogóle nie ma co się dziwić.
W ten sposób złowiłem w Hiszpanii bardzo dużo sumów. Zasiadkę zaczynało się od wsypania 30-60kg peletu halibutowego.

Skuteczne, ale nudne łowienie. Lepszy trolling, a najlepiej spinning :)

Edytowane przez korol
  • Like 2

Po raz pierwszy o wegetariańskich sumach usłyszałem gdzieś w 1980 roku od wędkarza, który je łowił u zbiegu Gwdy i Noteci w Ujściu. Jego przynętą były duże kawały ciasta zaprawianego sokiem malinowym. Dzisiaj na kulki proteinowe biorą bardzo chętnie.

• Like 1

• 2 tygodnie później...

hej,

To naprawdę nietypowe, że sumy zbierają kawałki chleba i bułek rzucanych przez ludzi! Zazwyczaj sumy są uważane za ryby drapieżne, które polują na żywe zwierzęta lub ryby. Jednakże, ryby mają różne preferencje pokarmowe, i niektóre osobniki mogą być bardziej skłonne do spożywania pokarmów roślinnych lub nietypowych. Nie jest to jednak typowe zachowanie dla sumów. Być może warunki środowiskowe w Łazienkach przy Pałacu na Wodzie sprawiają, że te ryby dostosowują swoje zachowanie żywieniowe.

hej,

To naprawdę nietypowe, że sumy zbierają kawałki chleba i bułek rzucanych przez ludzi! Zazwyczaj sumy są uważane za ryby drapieżne, które polują na żywe zwierzęta lub ryby. Jednakże, ryby mają różne preferencje pokarmowe, i niektóre osobniki mogą być bardziej skłonne do spożywania pokarmów roślinnych lub nietypowych. Nie jest to jednak typowe zachowanie dla sumów. Być może warunki środowiskowe w Łazienkach przy Pałacu na Wodzie sprawiają, że te ryby dostosowują swoje zachowanie żywieniowe.

To będąc sumem z Łazienek spróbuj zeżreć 20 kilogramowego karpia jakie tam pływają. Też wolałbym przejść na wegeterianizm... :rolleyes:

• Like 1

I te kule jętki wiązane nitką :)

Skoro zeszliście na ten temat, to polecam mój artykuł - "Jętka ryboradka dziewicza Ephoron virgo (Olivier, 1791) i jej wykorzystanie w wędkarstwie w Polsce ze szczególnym uwzględnieniem terenów w dorzeczach Niemna, Narwi i Bugu" (Znad Pisy 2023, t. 29, s. 262-292).

• Like 1

A ja mam teorie że te sumy żywią się kroczkiem leszcza, a ten jest tak niedobry że bez chleba pójdzie.;)

Zdecydowanie do mnie przemawia. Ewentualnie może jeszcze chodzić o legendarną żarłoczność suma - wiadomo, że bez chleba to się nie najesz.