Skocz do zawartości

Pszczoła murarka

adamos

Rekomendowane odpowiedzi

Co roku przychodzi moda na coś nowego w ogrodzie, a to łąki kwietne a to budki dla jeży, czy też zostawianie liści na zimę. Od jakiegoś czasu jest moda na pszczółki murarki. Dwa lata temu wystawiłem domki dla owadów, niestety nic je nie zasiedliło. W tym roku postanowiłem je wspomóc, zakupiłem kokony. Czy to coś pomoże, zobaczymy.

post-54421-0-28436200-1712157416_thumb.jpgpost-54421-0-92953100-1712157441_thumb.jpg

• Like 7

Wiercę otwory w drewnie do kominka, zakładam gotowe domki ale najbardziej wydajne są rurki z trzciny. Zawsze przed wylęgiem wyjmuję z nich kokony i jestem w stanie oszacować ile mam kokonów na 100 szt rurek. Zeszły rok był genialny ponad 500 kokonów. Ten słabiutki, z 200 szt rurek trochę ponad 250 kokonów. Dużo nie zawiązanych, spleśniałych, martwych. Natomiast drewno zasiedlają bardzo chętnie (jakieś 98 procent otworów) ale otwiera się jakaś 1/3 z nich. Ile było w otworze owadów nie jestem w stanie sprawdzić.

• Like 2

Chcąc mieć jak największy "uzysk" trzeba rozłupywać i wyjmować kokony, bo jeśli jest 10 komórek, a w 3 larwa obumarła to pomimo, że w pozostałych 7 mogą być zdrowe, nie wygryzą się.
Im dłużej hodowla jest w jednym miejscu, tym większa presja pasożytów i chorób. A rurki w ogóle warto traktować jako jednorazowe, z tego co miałem to tak na oko z dwuletnich rurek wygryza się z 70-80% mniej murarek niż ze świeżych, a z trzyletnich prawie nic.

• Like 3

W trakcie pandemii ;) w ramach zajęć z techniki wykonaliśmy z dziećmi dwa stojące domki dla owadów. Dosyć duże bo dół stanowią 4 cegły "dziurawki" które w miarę dociążają konstrukcję. Pierwszego roku prawie wszystko było zamieszkałe, nie tylko przez pszczoły.

• Like 1

Dzięki wszystkim za rady, człowiek uczy się na błędach całe życie, już widzę co źle zrobiłem. Po pierwsze to trzcina jest zbyt cienka, mam tą brzegową a lepsza jest ta rosnąca w wodzie, jest o wiele gruszą. Będę musiał ubrać wodery i jej naciąć. Do swoich domków dorzucę jeszcze pęki trzciny i rdestowca. Roboty z tym co nie miara. Jak będzie dobrze żarło, to muszę pomyśleć o jakiś formatkach.post-54421-0-37179700-1712234340_thumb.jpg

• Like 2

Zdecydowanie wolą trzcinę od formatek. Robiłem ze styroduru i niespecjalnie chciały korzystać, najlepsza jest trzcina tak z 15cm długości i z 7-10mm średnicy wew. Dłuższa niezbyt sensowna jest bo zwykle nie chce im się do końca rurki chodzić i 1/2 -2/3 rurki bywa puste.

Szukanie trzciny też ma swój urok, zimą jest powód do wycieczek nad wodę, szukania w którym miejscu jest odpowiednia, co wbrew pozorom proste nie jest, bo czasem pół powiatu zjedziesz i nie znajdziesz, czekanie na gruby lód, bywa że jest tylko kilka dni na wyprawę .... no ubaw po pachy. W pewnym momencie łapiesz się na tym, że na rybach bardziej zwracasz uwagę gdzie jaka trzcina rośnie, niż na rybie miejscówki. :D

Edytowane przez witeg
  • Like 2

Myślę o formatkach z drewna lub ze sklejki, chociaż sklejka jest tak droga , że to średnio się opłaca.

Wczoraj zabrałem ze sobą wodery aby naciąć trzcinę ale też miałem ze sobą wędkę, ostatni rzut trwał tak długo, że aż zrobiło się ciemno i trzcina poszła w odstawkę. Kiedy mam wędkę ze sobą to raczej nici z trzciny.

Ciekaw jestem czy rogatą trzyma się razem z ogrodową czy osobno?

Jeśli decydowałbym się na formatki, to chyba jednak kupiłbym gotowe. Deski trzeba byłoby splanować, żeby przylegały do siebie i wyfrezować rowki, bez maszyn średnio to widzę.

Jakimś rozwiązaniem byłoby drewno opałowe - nawiercić klocki i po roku używania do pieca. Tylko trudno zdążyć z usunięciem starych domków, przed ponownym zasiedlaniem, bo murarki najpierw wykorzystują właśnie te z których się wygryzały. Z jednej strony palenie pszczołami budzi mieszane uczucia, z drugiej pozostawienie starych rurek/domków to przepis na unicestwienie hodowli, tym którzy nie wierzą polecam rozłupywanie rurek wykorzystywanych przez 2-3 lata i zobaczenie co się w nich dzieje.

• Like 1

• 1 miesiąc temu...

Kilka wniosków z mojej hodowli. Jeden ul ustawiony był w zacienionym miejscu, co powodowało mały ruch. Po przycięciu gałęzi promienie słoneczne wcześniej budzą pszczoły do życia.

Rurki z trzciny przycinałem nożyczkami do blachy, pszczółką to nie przeszkadza.

Trzcina lepsza niż rdest.

Ruch w domkach powoli ustaje, większość rurek zapełniona, czyli jest sukces.

Dodatkowo wyłożyłem rurki przy miejskim domku w parku ( takie kukułcze jajo). Widziałem, że tam nie były już kilka lat wymieniane. Po tygodniu zostały już wypełnione.post-54421-0-16759300-1715238253_thumb.jpgpost-54421-0-39835200-1715238283_thumb.jpg

• Like 8

U mnie murarki "dzikie pszczoły" obrały sobie za miejsce do mieszkania poddasze starej szopy.

Od 8-10 lat są tam niezmiennie.

Nie wiem czy to cały czas te same czy wymieniają się

Na poddaszu garażu za to są trzmiele

Sent from my ASUS_I006D using Tapatalk

• 3 miesiące temu...
  • 5 miesięcy temu...

post-54421-0-61831900-1740423872_thumb.jpg

Dobry czas na zbiór trzciny dla murarek, można wejść na lód i jednocześnie sprawdzić nowe miejscówki. Warto szukać tej najwyższej trzciny, niektóre rosną ponad cztery metry. Jedynie na co należy uważać, to na chrumkanie w trzcinie.

• Like 1