hm62 Opublikowano 24 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego (edytowane) U mnie już przygotowane,dodatkowo na próbę wstawię formatki z klocków sosnowych Edytowane 24 Lutego przez hm62 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamos Opublikowano 24 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego Też myślę nad formatkami, może trochę innymi, bo z trzciną jest trochę zabawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mundurowy Opublikowano 25 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego a gdzie można nabyć takie formatki drewniane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artek Opublikowano 25 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego Panie kolego, te pszczoły to na przynętę idą czy nie wolno?Nic się pod kopułą nie odkleiło? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Umbra Opublikowano 25 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego Nic się pod kopułą nie odkleiło?To troll Warto spojrzeć na jego wątek o wege przynętach W sumie ciekawe pomysły, choć to trochę stereotypowe żarty [emoji23] Sent from my ASUS_I006D using Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej_Glowica Opublikowano 25 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego Report Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hm62 Opublikowano 25 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego (edytowane) a gdzie można nabyć takie formatki drewniane?A se sam zrobiłem ???? Edytowane 25 Lutego przez hm62 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artek Opublikowano 25 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego Panie kolego, proszę nie obrażać. Pytam tylko po co pan to hoduje, bo nie znam się i pytam.Kolega powidła z nich robi. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artek Opublikowano 25 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego Się kolega nie śmieje, bo w poradnikach survivalu pisali, że pszczoły są jadalne tylko trzeba żądło usunąć. I można ich utrzeć na pastę. Ale to tylko żeby życie ratować bo szkoda ichŻądła nie trzeba usuwać, jak dodasz trochę octu, to się miękkie zrobią i kłopot z głowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tiur Opublikowano 25 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego Murarka nie ma żądła to i problem z głowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek_W Opublikowano 25 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego Panowie kiedy rozcinać trzcinę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hm62 Opublikowano 25 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego No już najwyższy czas,moje od świat już wyczyszczone. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek_W Opublikowano 25 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego No dobra, chwilę temu było -15 więc się wstrzymywałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hm62 Opublikowano 2 Marca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca Gdyby ktoś chciał rozpocząć przygodę z murarką ,to mam do sprzedaży kokony ogrodowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamos Opublikowano 7 Marca Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca Domki powoli zapełniają się trzciną. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FidoAngel Opublikowano 7 Marca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca Czy zaobserwował ktoś, że hodowla wpłynęła na wzrost populacji "wolnej" murarki gdzieś w okolicy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Valo Opublikowano 7 Marca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca Jestem laikiem w temacie. Czy jest sens ewentualnie czy są jakieś przeszkody w zakładaniu hodowli jeżeli za płotem sąsiad posiada hodowlę pszczoły miodnej? Będzie to miało przełożenie na stan mojego ogrodu ? Czy to jiz wtedy sztuka dla sztuki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamos Opublikowano 8 Marca Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca Czy zaobserwował ktoś, że hodowla wpłynęła na wzrost populacji "wolnej" murarki gdzieś w okolicy?Zasięg lotu murarki jest niewielki i w wpływ na okolicę pewnie taki sam. Musiały by być stworzone dla niej odpowiednie warunki . Widzę często poustawiane po parkach domki dla owadów, które stoją puste bez lokatorów. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamos Opublikowano 8 Marca Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca (edytowane) Jestem laikiem w temacie. Czy jest sens ewentualnie czy są jakieś przeszkody w zakładaniu hodowli jeżeli za płotem sąsiad posiada hodowlę pszczoły miodnej? Będzie to miało przełożenie na stan mojego ogrodu ? Czy to jiz wtedy sztuka dla sztuki?Raczej będzie to sztuka dla sztuki. Chociaż pewnie murarka wypełnia jakąś niszę. Ma to bardziej sens w sadownictwie na większą skalę. W necie jest sporo materiału na temat murarki, dużo więcej niż jestem w stanie udzielić w tym temacie. Plusem takiej hodowli jest to , że można z bliska obserwować pracę takich pszczół bez obawy, że się zostanie pokąsanym. Edytowane 8 Marca przez adamos 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qh_ Opublikowano 24 Marca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca Murarka to taka trochę prywatna i wierna pszczoła. Albo leniwa. Ja wiercę w pieńkach sosnowych dziury. Wieszam pod dachem od południa. Chwila i zamurowane. Jak zwykle robię inaczej niz większość. Niczego nie wycinam. Które się wygryzą to są. Jeśli chcemy natury to ona bywa okrutna. Przeżywają tylko najsilniejsze osobniki i tak ma być, bo przekazują najlepsze geny. A i tak nie wiem skąd, najwiecej mam trzmieli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamos Opublikowano 26 Marca Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca Kilka fotek w jaki sposób tnę i przygotowuję trzcinę. Rurek pustych na wylot nie wyrzucam, tylko je zaślepiam z jednej strony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamos Opublikowano 29 Marca Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca Mój sposób na formatki. Nie mając frezarki użyłem wiertarki stołowej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qh_ Opublikowano 29 Marca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca (edytowane) Dla tych co wydłubują kokony super pomysł. zdezynfekować i można składać od nowa.Można tez rowki na pile stołowej wydłubać. szybciej będzie i bez frezów.Mam nawet kołyskę do Piły to można szybko rowki robić. A nawet ukosnicą. Albo zrobic faktycznie frezem półokrągłym i składać w kółka. Aleś mnie natchnął. Idę szukać materiału. I jak to ładnie można w drewnie oprawić … U mnie wyglada to tak, prawy dolny „róg” łeb widać i przy mnie wyleciała. Późno wiedziałem na jesień.https://zapodaj.net/plik-zv1RWEhT0F Edytowane 29 Marca przez Qh_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hm62 Opublikowano 29 Marca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca U mnie już działają https://vm.tiktok.com/ZNd8Br4Lp/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamos Opublikowano 29 Marca Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca Jeśli chodzi o natchnienie to brałem stąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi