Skocz do zawartości

Sumy 2024

troutowy

Rekomendowane odpowiedzi

Otwieram wątek sumowy z wód morskich :)

Jest jedno takie miejsce w Polsce, gdzie z powodzeniem możemy łowić sumy wiosną - są to zachodnie wody Urzędu Morskiego gdzie sum posiada okres ochronny w terminie od dnia 1 maja do dnia 15 czerwca :)

Więc można powiedzieć, że sezon otwarty przed otwarciem. Ryby pięknie reagują na wiosnę, bez zimowej chandry i pobierają aż strach!

Pozdrawiam.

post-67785-0-37733200-1712306207_thumb.jpg

Edytowane przez damianb
  • Like 15

• 2 tygodnie później...

Hubert, nie ten wątek na takie pytania. Gdzieś tu jest temat "sumy, na co i czym" lub coś w tym stylu - tam pytaj.
Żeby nie było, że tu same "buce", to odpowiem, że jakbym miał łowić na takiej wodzie to zacząłbym od dużych ripperów uzbrojonych na lekkich główkach i mocnych hakach. Np. Relax lub Manns od 12,5 cm w wzwyż, albo pig shad 18 cm. Do tego główka jigowa Big game mustada np. 7/0 o ciężarze 10 gram. 

Edytowane przez robert2

• 1 miesiąc temu...
  • 2 miesiące temu...

Stykacz forumowy dokładnie 100cm. Nic nadzwyczajnego. Ale złowiony na UL 0,5-12g obutego w Vańka 3000, pe 0,5 i małego longhorna. W sumie  ;) 4 odjazdy, 5 min i wylądowany, z zielskiem w które poszedł. Polecam evergreena jeszcze miał zapas, niestety plecionka już nie  :D 
07665de15d0f6.jpghttps://zapodaj.net/plik-4cXsbmGJnW

Edytowane przez Qh_
  • Like 4

• 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...

I to rozczarowanie , kiedy po dobrym braniu pierwsze kopnięcie w kij uświadamia mi , że to nie sandacz ...

post-51227-0-60541600-1731236785_thumb.jpg

Ryba z dużej , wrześniowej wody . Jedna z najwaleczniejszych kijanek w tym rozmiarze ( ok.135 cm) , z jakimi miałem przyjemność . Lało , wiało , zmierzchało , a ja walczyłem z tym wariatem 10-cio funtowym kijkiem nie mogąc zakończyć pojedynku i zająć się zanderkami  :) .

• Like 27

• 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...

ja odpuściłem późnojesienne sumy po tym, jak na trzy zapięte, dwa były za ogon :( dla jasności - to był pierwszy i drugi sum zapięty poza pyskiem od kiedy nastawiam się na ta rybę, a to już ładnych parę lat...

oczywiście złowić się da, trochę jednak żerują - trzeci miał woblera w pysku... i oczywiście był najmniejszy :angry:

Panie i Panowie,

Chciałbym zaprosić Was na seans.

Jakiś czas temu płynąłem belly na opadającej powodziówce. Gdy kończyłem spływ, zadzwonił kolega i powiedział, że w drodze powrotnej z pracy może mnie podrzucić do auta. Dodał jednak, że będzie za godzinę. Uznałem, że w takim razie przepłynę jeszcze 1 km rzeki...
Część gratów zostawiłem na brzegu – zabrałem tylko płetwy, belly, kamizelkę, wędkę i... GoPro na oparach baterii (powerbank zostawiłem na brzegu). Nie ustawiłem kamery na warunki nocne, bo uznałem, że już raczej nic się nie wydarzy...

W ten świąteczny czas zapraszam do oglądania, ale polecam znaleźć ciemne pomieszczenie, chwilę spokoju i wczuć się trochę w moją sytuację ;) 

• Like 36