Skocz do zawartości

Czy to pstrąg czy troć?

mav3rick

Rekomendowane odpowiedzi

To napewno Salmo Trutta,  a czy wędrowna czy osiadła to jedynie poka ze mikroskop i badanie przyrostów rocznych.

Jakąś wskazówką mogłoby być podanie miejsca złowienia i czy ryba miała mozliwośc spłynięcia do morza/jeziora/zbiornika zaporowego, chociż i tutaj ichtiolodzy po prostu podją nazwę "pstrąg jeziorowy".

Ma stosunkowo małą głowę. jak na pstrąga stale mieszkającego w rzece.  Nawet u tłuściochów z Poru tak to nie wyglądało. Jeśli chodzi o kolorystykę, to pewnie Marianie zapewne pamiętasz, że niektóre welskie miały bardziej trociowe kolory niż ten.

Ma stosunkowo małą głowę. jak na pstrąga stale mieszkającego w rzece.  Nawet u tłuściochów z Poru tak to nie wyglądało. 

Normalnie odżywiony, wiosenny pstrąg, o zdowych proporcjach.. Na obrazkach, pokazywane tu już, "lutowo-marcowe" potokowce z Podlasia. Głowy małe, brzuchy duże  :) .

post-46253-0-86291100-1712675302_thumb.jpg

post-46253-0-80347500-1712675542_thumb.jpg

post-46253-0-56295500-1712675576_thumb.jpg

• Like 1

Każda troć to pstrąg potokowy, który spędził część swego życia w morzu. Czy ktoś z użytkowników jest w stanie sprawdzić paszport pstrąga, którego widzimy na żywo bądź na fotografii?

Odpowiedź jest prosta...

Jednoznaczną odpowiedź można uzyskać przesyłając, czytelną łuskę ryby, do mnie lub innego ichtiologa, który na podstawie obrazu sklerytów, stwierdzi czy nastąpiło w życiu ryby, wyraźne przyspieszenie wzrostu, spowodowane zmianą środowiska.

Reasumując, wszelkie dywagacje, polegające na wizualnej ocenie zdjęcia pod kątem przynależności pstrąga do danej formy jest zwyczajnie nic nie warte i bez względu na doświadczenie w połowie gatunku nie może być miarodajne.

• Like 7

Każda troć to pstrąg potokowy, który spędził część swego życia w morzu. Czy ktoś z użytkowników jest w stanie sprawdzić paszport pstrąga, którego widzimy na żywo bądź na fotografii?

Panie doktorze, z całym szacunkiem, ja skromny magister powiem Panu, że to potokowiec na 99,9999999 procent. Na zdjęciu widać, że to ryba złowiona teraz. Troć wędrowna tak ubarwiona, o tej porze, moglaby być jedynie żerującym keltem. Niedużą samiczką, która została w rzece. Przy stanach wód w tym roku i temperaturach, jest to skrajnie mało prawdopodobne.

Nie sądzę by kolega złowił tą rybę w jeziorze lub morzu. Nie zadawałby wtedy takich pytań.

Ładny pstrąg. Jak to mawia mój kolega- "ładny, ładny, ale żaden okaz" ????.

Edytowane przez Mysha
  • Like 3

Normalnie odżywiony, wiosenny pstrąg, o zdowych proporcjach.. Na obrazkach, pokazywane tu już, "lutowo-marcowe" potokowce z Podlasia. Głowy małe, brzuchy duże  :) .

Wiem, wiem. Grube wiosenne, więc trza łowić. Pamiętam. :)  Brzuchy też, ale popatrz dokładnie na resztę. Zgrałem i powiększyłem tego ze zdjęcia Emila i Twojego z pomarańczowym patyczakiem w czarne paski, bo najgrubszy z tych trzech się wydaje. Popatrz dokładnie na linię grzbietu u Twojego i u tego Emila, który skoliozy raczej nie ma. Głowa jakaś taka całkowicie nieprzystająca do reszty. Nie tak jak u Twoich. Obecność czerwonych kropek nie świadczy o formie osiadłej. Podobnie jak jedynie czarne kropy lub x-y i brak czerwonych kropek, że to forma wędrowna. Oczywiście, że tylko badanie łusek daje jakąś pewność. Kiedyś miałem okazję oglądać dużego pstrąga (przez pewien czas był rekordem kraju). Byłem przekonany, że to troć przywieziona z Parsęty. A ryba miała być złowiona w dużej rzece przepływającej przez jezioro, więc wyglądało, że w nim spędziła większość życia. Po wielu latach dowiedziałem się, że faktycznie została złowiona w stosunkowo niewielkiej rzece. Jeśli chodzi o pstrągi, to już nic mnie nie jest w stanie mnie zdziwić. Tyle "dziwnych" widziałem. 

Edytowane przez jachu

• 2 tygodnie później...