mav3rick Opublikowano 7 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2024 Nie wiedziałem, gdzie wrzucić temat by też nie zaśmiecać. Na zdjęciu jest pstrąg czy troć? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 7 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2024 jak dla mnie, wygląda TO na pstrąga... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwasek Opublikowano 7 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2024 Troć jeziorowa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Onufry kocipała Opublikowano 7 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2024 Trociopstrąg l 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 7 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2024 Na moje, to kropas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 7 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2024 Wygląda na ładnego pstrąga. Ale może to być również pstrąg z jeziora co już czyni go prawie trocią jeziorową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mysha Opublikowano 7 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2024 Pstrąg 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mundurowy Opublikowano 7 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2024 Od ogona do 25-ego cm widać czerwone kropki, ewidentnie pstrąg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peresada Opublikowano 7 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2024 potok 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WhiteWillow Opublikowano 8 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2024 Elegancki tłusty potokowiec. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meps Opublikowano 8 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2024 Pstrągotroć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TAURUS1989 Opublikowano 8 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2024 Kiedyś na fińskiej rzece między jeziorami trafiłem coś takiego, brak czerwonych kropek, nieco ponad 60cm i mała płetwa ogonowa do tego srebrzyste Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolpi Opublikowano 8 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2024 Pstrąg i to ładny.Taka ich uroda czasami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rózgaś Opublikowano 8 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2024 Jak Twoja to pstrąg. Jak kolegi to troć 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venom_666 Opublikowano 8 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2024 To napewno Salmo Trutta, a czy wędrowna czy osiadła to jedynie poka ze mikroskop i badanie przyrostów rocznych.Jakąś wskazówką mogłoby być podanie miejsca złowienia i czy ryba miała mozliwośc spłynięcia do morza/jeziora/zbiornika zaporowego, chociż i tutaj ichtiolodzy po prostu podją nazwę "pstrąg jeziorowy". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jachu Opublikowano 9 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2024 Ma stosunkowo małą głowę. jak na pstrąga stale mieszkającego w rzece. Nawet u tłuściochów z Poru tak to nie wyglądało. Jeśli chodzi o kolorystykę, to pewnie Marianie zapewne pamiętasz, że niektóre welskie miały bardziej trociowe kolory niż ten. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mysha Opublikowano 9 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2024 Ma stosunkowo małą głowę. jak na pstrąga stale mieszkającego w rzece. Nawet u tłuściochów z Poru tak to nie wyglądało. Normalnie odżywiony, wiosenny pstrąg, o zdowych proporcjach.. Na obrazkach, pokazywane tu już, "lutowo-marcowe" potokowce z Podlasia. Głowy małe, brzuchy duże . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 9 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2024 Każda troć to pstrąg potokowy, który spędził część swego życia w morzu. Czy ktoś z użytkowników jest w stanie sprawdzić paszport pstrąga, którego widzimy na żywo bądź na fotografii? Odpowiedź jest prosta... Jednoznaczną odpowiedź można uzyskać przesyłając, czytelną łuskę ryby, do mnie lub innego ichtiologa, który na podstawie obrazu sklerytów, stwierdzi czy nastąpiło w życiu ryby, wyraźne przyspieszenie wzrostu, spowodowane zmianą środowiska. Reasumując, wszelkie dywagacje, polegające na wizualnej ocenie zdjęcia pod kątem przynależności pstrąga do danej formy jest zwyczajnie nic nie warte i bez względu na doświadczenie w połowie gatunku nie może być miarodajne. 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rybarak Opublikowano 9 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2024 Zasłyszane - "do 50cm pstrąg, powyżej 50cm troć" ☺ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mysha Opublikowano 9 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2024 (edytowane) Każda troć to pstrąg potokowy, który spędził część swego życia w morzu. Czy ktoś z użytkowników jest w stanie sprawdzić paszport pstrąga, którego widzimy na żywo bądź na fotografii? Panie doktorze, z całym szacunkiem, ja skromny magister powiem Panu, że to potokowiec na 99,9999999 procent. Na zdjęciu widać, że to ryba złowiona teraz. Troć wędrowna tak ubarwiona, o tej porze, moglaby być jedynie żerującym keltem. Niedużą samiczką, która została w rzece. Przy stanach wód w tym roku i temperaturach, jest to skrajnie mało prawdopodobne. Nie sądzę by kolega złowił tą rybę w jeziorze lub morzu. Nie zadawałby wtedy takich pytań. Ładny pstrąg. Jak to mawia mój kolega- "ładny, ładny, ale żaden okaz" ????. Edytowane 9 Kwietnia 2024 przez Mysha 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jachu Opublikowano 10 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2024 (edytowane) Normalnie odżywiony, wiosenny pstrąg, o zdowych proporcjach.. Na obrazkach, pokazywane tu już, "lutowo-marcowe" potokowce z Podlasia. Głowy małe, brzuchy duże .Wiem, wiem. Grube wiosenne, więc trza łowić. Pamiętam. Brzuchy też, ale popatrz dokładnie na resztę. Zgrałem i powiększyłem tego ze zdjęcia Emila i Twojego z pomarańczowym patyczakiem w czarne paski, bo najgrubszy z tych trzech się wydaje. Popatrz dokładnie na linię grzbietu u Twojego i u tego Emila, który skoliozy raczej nie ma. Głowa jakaś taka całkowicie nieprzystająca do reszty. Nie tak jak u Twoich. Obecność czerwonych kropek nie świadczy o formie osiadłej. Podobnie jak jedynie czarne kropy lub x-y i brak czerwonych kropek, że to forma wędrowna. Oczywiście, że tylko badanie łusek daje jakąś pewność. Kiedyś miałem okazję oglądać dużego pstrąga (przez pewien czas był rekordem kraju). Byłem przekonany, że to troć przywieziona z Parsęty. A ryba miała być złowiona w dużej rzece przepływającej przez jezioro, więc wyglądało, że w nim spędziła większość życia. Po wielu latach dowiedziałem się, że faktycznie została złowiona w stosunkowo niewielkiej rzece. Jeśli chodzi o pstrągi, to już nic mnie nie jest w stanie mnie zdziwić. Tyle "dziwnych" widziałem. Edytowane 10 Kwietnia 2024 przez jachu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mysha Opublikowano 10 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2024 Że też Ci się chce. Ten z patyczakiem był w tych samych rozmiarach (54 cm) co bohater tego wątku. U jednego brzuch jest na pierwszym planie, u innego grzbiet. Tyle i tylko tyle... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witeg Opublikowano 10 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2024 Bez podania adresu zamieszkania nie rozstrzygniecie. :-) Jedyne rozwiązanie to trzeba wpuścić tego pstrąga do Bałtyku i będzie troć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawek_2348 Opublikowano 11 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2024 Eh, ci młodzi ludzie, w ogóle bez pomyślunku.A przecierz, wystarczyłoby najpierw ze skórki obłupic, wnęzności ździebłko przetrzebić i już po zanużeniu płetewek w gorącym oleju, wyśpiewałby co on za ptaszek.... 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drChlubicz Opublikowano 25 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2024 Nie daje mi spokoju, Pstrąg czy Troć? Złowiony w rzece i to bardzo wysoko, za górami, za lasami, tamami i zaporówkami.Oczywiście pływa sobie nadal, niektórzy z Was już go widzieli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi