venom_666 Opublikowano 25 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2024 Podaj mi choć jeden powód dla którego troć o tej porze roku miałaby mieć takie ubarwienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawek_2348 Opublikowano 25 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2024 Dziwka ? 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz90 Opublikowano 25 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2024 Ile ten pstrąg miał cm ? Bo moim zdaniem to po prostu ogromny, zdeformowany wiekiem stary pstrąg . Też się kiedyś nad tym zastanawiałem , ale po tym jak dwóch ichtiologów powiedziało mnie ,ze nie ma się nad czym zastanawiać bo nazwa łacińska obydwóch taka sama . Z tego jedne bym podszedł do tego tak : do 50cm pstrąg, powyżej 50cm troć i tak przyjąłem. Choć w tamtym roku na Dunajcu złowiłem rybę , która była wielkości pstrąga a bardziej pasowała na troć bo cała srebrna w czarne ix-y Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drChlubicz Opublikowano 25 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2024 75cm 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz90 Opublikowano 25 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2024 No to przychylam się do teorii ,że pstrąg , który jest zdeformowany wiekiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rybarak Opublikowano 25 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2024 Gdybym złowił taką rybę to bym pomyślał, że to wyeksploatowany w akwakulturze tarlak.Jego spojrzenie z dolnego zdjęcia sugeruje, że ma już wszystkiego dość. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kogut1982 Opublikowano 25 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2024 Nie daje mi spokoju, Pstrąg czy Troć? Złowiony w rzece i to bardzo wysoko, za górami, za lasami, tamami i zaporówkami.Oczywiście pływa sobie nadal, niektórzy z Was już go widzieli IMG_20240307_154331.jpg IMG_20240307_154546 — kopia.jpgKiedyś ze znajomymi też mieliśmy taki dylemat i ktoś ładnie nazwał podobną rybę "pstroć". 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greenlife Opublikowano 26 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2024 Podaj mi choć jeden powód dla którego troć o tej porze roku miałaby mieć takie ubarwienie.Niektóre kelty zostają na dłużej w rzece i czasem samce w okolicach maja zaczynają przypominać pstrąga, tylko kropek czerwonych brakuje. Kiedyś starsi ludzie nad rzeką mówili na nie miedzianki ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 26 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2024 Niektóre kelty zostają na dłużej w rzece i czasem samce w okolicach maja zaczynają przypominać pstrąga, tylko kropek czerwonych brakuje. Kiedyś starsi ludzie nad rzeką mówili na nie miedzianki ????Sa tez takie rzeki na swiecie jak kredowe potoki w UK. Znajomosc polskiej ichtiologi ma sie nijak do nich. Wytarte jako trocie, splywaja do estuariow, nie wyruszaja w morze. Wracaja jako srebrne ryby 40-55 cm,czasem wiecej jak wroca kolejny raz. Czesto zostaja, po jakims czasie juz w rzece dostaja spowrotem czerwonych kropek. Wtedy nie ma na nie bata. Jak sa czerwone kropki to jest pstrag Ale jak to w UK wszystko jest takie na odwrot. Male gnojki uganiaja sie za owadami, obok nich stada strzebli. Dopiero jak te drugie maja tarlo to kumaja ze good for eating Szkoda ze wedkarsko nie istnieje juz niesamowity kiedys odcinek rzeki Avon. @Friko mial okazje tam lowic. Takiego dnia pstraga tylko pozazdroscic 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rózgaś Opublikowano 27 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2024 Rybarak wg mnie ma rację. Selekt na emeryturze. Te zaokrąglenia płetw u dzikich ryb dla mnie nie spotykane w naturze. W selektorach owszem. Ale mam 6 klas podstawówki więc mogę się mylic 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek TJ Opublikowano 28 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2024 Krzychu 6 klas ale 12 świadectw 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi