Skocz do zawartości

Szybkie dociążanie woblerów

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry 

mam nadzieję, że nie powtarzam tematu... 

Co poleciliby Koledzy do szybkiego dociążania woblerów, z opcją odklejania / przeklejania, bezpośrednio na rybach (do testów / modyfikacji pracy gotowych przynęt).
Nie chodzi mi o podczepianie ciężarków do oczek, czy agrafki, czy wkładania w wywiercone otwory, a raczej naklejanie (dół, góra, boki)...
Spotkałem się, ale nie mogę znaleźć z taśmą ołowianą, malowaną na kolory (i bez malowania), z klejem (mocnym) z jednej strony, wycinaną już w różne wzory. Vide foto. Czy są też np połówki ciężarków z klejem, najlepiej jeszcze malowane na kolory?
Ew. inne propozycje?
Wiem, można na kropelkę / inny klej, ale nie o to mi chodzi (nie daje to szansy na łatwe przeklejenie i eksperymenty z ustawieniem).

post-47140-0-52193400-1712609023_thumb.jpg post-47140-0-58031800-1712609034_thumb.jpg

Może taśmę dwustronną i jakąś ołowianą blaszkę zastosuj.

Tak, ale wolałbym coś mniej "odstającego". Jak / jeśli spodoba mi się praca, po prostu dokleję taśmę / kulkę z ołowiem (kropelka / Poxipol) i zostanie. 

Taśma za mocno, szczeg. w przypadku małych wobków by "straszyła" - za gruba. 

drut ołowiany nawinięty na trzonek kotwiczki brzusznej - antyczne rozwiązanie z któym się spotkałem

Tak, znam. :) 

Tylko chodzi mi o rozwiązanie powalające na większą mobilność. Taśma ołowiana z klejem, ew samoróbki: taśma plus klej, pozwalają na więcej możliwości testów / opcji umiejscowienia. Co ważne, z obciążeniem umiejscowionym bezpośrednio na korpusie. 

A na czepliwych wiślanych rafach dociążona kotwica nie jest optymalnym rozwiązaniem. 

Jest chyba taki ołów w formie plasteliny... Ewentualnie możesz zrobić go własnoręcznie i dopasować właściwości, jak gęstość, lepkość itd. W razie gdyby coś nie pykło i masa słabo przywierała do korpusu warto mieć na podorędziu klej termiczny, ale wtedy już modelina, masa termoutwardzalna, nie plastelina. I tak, użył bym miękkiej masy plastycznej. Ja mam Mr. Sculpey, ale to nie są tanie rzeczy. Modelina z Action też jest miękka, ostatnio używałem. Tak się składa, źe mam w pracowni koło kilograma jakiegoś tlenku ołowiu. Możemy zawrzeć dżentelmeńską umowę, że Ty opłacasz wysyłkę, a ja prześlę Tobie kilkadziesiąt gramów. Gęstość proszku jest bardzo zbliżona do czystego ołowiu.

Ed. A nawet możemy się złapać na mieście, ewentualnie zapraszam na kawę do pracowni.

Edytowane przez Hesher

https://allegro.pl/oferta/tasma-olowiana-na-laczenia-gr-1-0-50-x-10000mm-15295449380?reco_id=87c88132-fe2a-11ee-b48c-f6bbac7975ff&sid=041047f9c36843e364ecb91b45c568a2755aa386fe7e14ee7421a14291fbf951

cena za metr fajna, grubość idealna tylko trochę za dużo tego:)

warto też dowiedzieć się czy klej złapie mokre podłoże - mi taśma dwustronna podczas ustawiania woblera odmówiła współpracy:(