P.Rozbiecki Opublikowano 8 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2024 Dzień dobry mam nadzieję, że nie powtarzam tematu... Co poleciliby Koledzy do szybkiego dociążania woblerów, z opcją odklejania / przeklejania, bezpośrednio na rybach (do testów / modyfikacji pracy gotowych przynęt). Nie chodzi mi o podczepianie ciężarków do oczek, czy agrafki, czy wkładania w wywiercone otwory, a raczej naklejanie (dół, góra, boki)... Spotkałem się, ale nie mogę znaleźć z taśmą ołowianą, malowaną na kolory (i bez malowania), z klejem (mocnym) z jednej strony, wycinaną już w różne wzory. Vide foto. Czy są też np połówki ciężarków z klejem, najlepiej jeszcze malowane na kolory? Ew. inne propozycje? Wiem, można na kropelkę / inny klej, ale nie o to mi chodzi (nie daje to szansy na łatwe przeklejenie i eksperymenty z ustawieniem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyprys19 Opublikowano 8 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2024 Może taśmę dwustronną i jakąś ołowianą blaszkę zastosuj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P.Rozbiecki Opublikowano 8 Kwietnia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2024 Może taśmę dwustronną i jakąś ołowianą blaszkę zastosuj. Tak, ale wolałbym coś mniej "odstającego". Jak / jeśli spodoba mi się praca, po prostu dokleję taśmę / kulkę z ołowiem (kropelka / Poxipol) i zostanie. Taśma za mocno, szczeg. w przypadku małych wobków by "straszyła" - za gruba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venom_666 Opublikowano 8 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2024 https://www.flyartfishing.pl/materialy-muchowe/6389/adhesive-flat-lead-foil-sheet-semperfli-samoprzylepny-arkusz-foli-olowianej i podobne w innych sklepach z rzeczami do wiązania sztucznych much Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P.Rozbiecki Opublikowano 8 Kwietnia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2024 https://www.flyartfishing.pl/materialy-muchowe/6389/adhesive-flat-lead-foil-sheet-semperfli-samoprzylepny-arkusz-foli-olowianej i podobne w innych sklepach z rzeczami do wiązania sztucznych much Blisko, blisko. Dziękuję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 15 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2024 drut ołowiany nawinięty na trzonek kotwiczki brzusznej - antyczne rozwiązanie z któym się spotkałem 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P.Rozbiecki Opublikowano 15 Kwietnia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2024 drut ołowiany nawinięty na trzonek kotwiczki brzusznej - antyczne rozwiązanie z któym się spotkałemTak, znam. Tylko chodzi mi o rozwiązanie powalające na większą mobilność. Taśma ołowiana z klejem, ew samoróbki: taśma plus klej, pozwalają na więcej możliwości testów / opcji umiejscowienia. Co ważne, z obciążeniem umiejscowionym bezpośrednio na korpusie. A na czepliwych wiślanych rafach dociążona kotwica nie jest optymalnym rozwiązaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaceen Opublikowano 18 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2024 (edytowane) Masa plastyczna mocująca wielokrotnego użytku np. Astra, Uhu Patafix, Blu Tack...? Edytowane 18 Kwietnia 2024 przez jaceen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ezehiel Opublikowano 19 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2024 (edytowane) Czerburaszka lub https://angryfish.pl/wedkarstwo-spinningowe/ciezarki-wolframowe-fastach-sinker-106g Edytowane 19 Kwietnia 2024 przez ezehiel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 19 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2024 (edytowane) Jest chyba taki ołów w formie plasteliny... Ewentualnie możesz zrobić go własnoręcznie i dopasować właściwości, jak gęstość, lepkość itd. W razie gdyby coś nie pykło i masa słabo przywierała do korpusu warto mieć na podorędziu klej termiczny, ale wtedy już modelina, masa termoutwardzalna, nie plastelina. I tak, użył bym miękkiej masy plastycznej. Ja mam Mr. Sculpey, ale to nie są tanie rzeczy. Modelina z Action też jest miękka, ostatnio używałem. Tak się składa, źe mam w pracowni koło kilograma jakiegoś tlenku ołowiu. Możemy zawrzeć dżentelmeńską umowę, że Ty opłacasz wysyłkę, a ja prześlę Tobie kilkadziesiąt gramów. Gęstość proszku jest bardzo zbliżona do czystego ołowiu. Ed. A nawet możemy się złapać na mieście, ewentualnie zapraszam na kawę do pracowni. Edytowane 19 Kwietnia 2024 przez Hesher Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarny1 Opublikowano 19 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2024 https://allegro.pl/oferta/tasma-olowiana-na-laczenia-gr-1-0-50-x-10000mm-15295449380?reco_id=87c88132-fe2a-11ee-b48c-f6bbac7975ff&sid=041047f9c36843e364ecb91b45c568a2755aa386fe7e14ee7421a14291fbf951cena za metr fajna, grubość idealna tylko trochę za dużo tego:)warto też dowiedzieć się czy klej złapie mokre podłoże - mi taśma dwustronna podczas ustawiania woblera odmówiła współpracy:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi