Skocz do zawartości

Czyste rzeki

Kuba

Rekomendowane odpowiedzi

Krajowe rzeki powinno chronić państwo. Jak najbardziej inicjatywy takie jak ta są również pożyteczne, ale tzw. sponsorzy oficjalni robią to tylko dla białego "pieru" i nic ponadto. Dość powiedzieć, że pepscio do produkcji litrowego napoju wykorzystuje minimum 2 litry wody ...

Dwa dni i jakoś cisza w temacie. A fajna akcja!

Moze kogoś w robocie namówię. Do Oławy mamy 1km?

Akcja fajna, ale dla organizatorów jesteśmy naturalnym hmmm przeciwnikiem , który dla większości jawi się jak ten który niszczy ekosystem, zabija ryby , śmieci i zatruwa rzeki. I na nic argumenty że wędkarze się zmieniają, coraz więcej nie zabija ryb, dba o rzeki itd. Edytowane przez grzesiekp.

Nieprawda i prawda.

Jesteśmy przeciwnikiem bo część wędkarzy to syfiarze i kłusownicy. Jedzenie ryb nie ma z tym nic wspólnego.

Nad rzekami to my głownie śmiecimy. Jakoś zanim się dorobiłem  łódki rzygalem tym syfem. Nie znajdowałem nad wodą podpasek i kondonów tylko pudełka po robakach, opakowania po zanętach w komplecie z syfem po piwsku, żarciu i czasem okraszone niezakopaną kupą.
Nawet psy próbują zakopywać swoje odchody…

Na wiele lat m. In. z tego właśnie powodu zrezygnowałem z wędkowania.

Nad wodą spotykałem też miłośników czystej przyrody i nigdy nie spotkałem się z krzywym spojrzeniem, to samo w lasach. Kiedyś jak konno przeczesywaliśmy wieruszowskie lasy (a nie bardzo wolno) jeden mądry leśniczy nam powiedział „ chłopaki nie mam nic przeciwko, tylko nie śmiećcie i nie palcie ognia. A każde wszędobylskie oczy które lubią przyrodę są mi przyjacielem. Jak zobaczycie wnyki albo złodziei, macie do mnie numer”

To samo nad wodą. A skoro powiadamianie o zatruciach czy śmieceniu odpowiednich służb po prostu nie działa, można robić tylko to co działa. Czyli … sprzątać samemu, po innych. Szkoda, ze w dzisiejszych czasach już nie można komuś, tak po staremu, po prostu jeszcze obić ryja 

Edytowane przez Qh_

Krajowe rzeki powinno chronić państwo. Jak najbardziej inicjatywy takie jak ta są również pożyteczne, ale tzw. sponsorzy oficjalni robią to tylko dla białego "pieru" i nic ponadto. Dość powiedzieć, że pepscio do produkcji litrowego napoju wykorzystuje minimum 2 litry wody ...

Połowicznie masz rację.

Myślę, że powód wspierania jest biznesowy. Ale lepiej żeby wspierali z takiego powodu niż wcale  :D

Wykorzystuje 2 litry … ale ma własne oczyszczalnie i ta woda wraca oczyszczona do rzek. Jak z każdego innego zakładu spożywczego. I uwierz, że oczyszczenie Twoich ścieków po spożyciu coli czy innej spożywki są takim samym wyzwaniem jak ścieków poprodukcyjnych. No chyba ze używasz w domu chemii to nawet trudniejszym. ;) Wiem co mowię.

Tak sobie z z baniaka luźno liczę, że jak wypijesz litr coli to większość wysikasz w 200ml porcjach spłukując to za każdym razem kilkoma! litrami pitnej wody. Jak jeszcze raz dziennie poślesz dwójkę to ładunek ChZtów, amoniaku i potasu w tej mieszance będzie wyższy niż w ściekach poprodukcyjnych  :D i na bank przekracza limity określone w pozwoleniach wodno prawnych zakładów. ;) I nawet picie czystej wody i zajadanie sałatą niewiele tu zmieni … niedobry Ty ;) … i ja też.

• Like 2