Friko Opublikowano 13 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2007 Zainspirowany wątkiem ktory pojawil się w sąsiednim wątku o topwaterach, pomyślałem sobie iż może warto byłoby porozmawiać o chyba ciągle dosyć egzotycznej u nas przynęcie - czyli o spinnerbaitach, i o tym czy sprawdza się na naszych wodach. Ze słyszenia i z obserwacji wiem że na miniaturowe spinnerbaiciki ludzie lowia okonie, czesto w zielsku. Ja próbowałem stosować wersje większe, ok 3/8-1/2oz (10-15grm) na szczupaki - i musze powiedziec ze z marnym skutkiem. W inne przynety ryby biły, a moje spinnerbaity omijały. Miałem wręcz wrażenie że spinnerbait wystraszał ryby. Używałem wersji z szerokim listkiem, podobnej do tej na zdjeciu z cabelasa: Przez zielsko szły mi fantastycznie, ale co z tego... Może macie lepsze doświadczenia, jakieś swoje szczupako-spinnerbaitowe tricki którymi zechcecie się podzielić? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bassy Opublikowano 13 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2007 Swego czasu jak poszukiwałem opisów technik łowienia na spinner i buzzbaity natknąłem się na kilka stron poświęconych tym przynętom. Jednak własne spostrzeżenia będę miał najwcześniej za 2 miesiace Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 13 Czerwca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2007 Moze lepiej na szczupaki sprawdzaja sie blaszki typu listek wierzby spokojniej pracujace w wodzie ? Tych nie próbowałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Salmo_Salar Opublikowano 13 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2007 Ja przez krótki czas używałem spinnerbaita z małych okrągłym listkiem. Powiem, że brały ale nic dużego. Pozdr. Salmo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FISH Opublikowano 13 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2007 Stosowałem spinerbaity 14g z dwoma wierzbowymi listkami.Są rzeczywiście antyzaczepowe.Złapałem jednego krótkiego szczupaka a kilka odprowadzeń przez wymiarki bez pobicia zaszufladkowały przynęte jako nie łowną.Teoretycznie powinna się sprawdzać lecz moje esoxy jej nie doceniają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hasior Opublikowano 13 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2007 w USA generalnie najwiecej łowi się bassów a jak wiadomo basisko ma wieeeeelka paszcze(wystarczy obejrzec jakis film z polowów bassa) i takie gabaryty przynęty I 1 chaczyk nie robia wrazenia na tych rybach nawet mały basik ma paszcze jak małe wiaderko ,ryby w polsce miały by problem z polknieciem takiej przynety a co idzie problem z zacięciem,Fakt małe szcupaki wala i w wielkie jerki no ale w jerku sa 2 kotwice.generalnie łowilem na raie przynety i zaprzestałem strasznie nieskuteczne zaciecia,słaba lotnośc,jeduny plus to dobre na zielsko fakt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 13 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2007 spinnerbaity na szczupaki tylko w trzcinach, poza bambusem nic z zebami na to nie zlapiesz nalepsze jakie mialem to terminator a cenowo strike king, 7 gram na plytka wode a 14 gram na wietrzna pogode i lowisko glebsze niz 3 metry duze i ciezkie spinnerbaity, np. lindy, nadaja sie swietnie do oblawiania glebokich miejsc w poszukiwaniu zimowej metrowki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 13 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2007 a ja to se nawet moze w sobote poszukam tej duzej i niekonieczniez imowej i nawet jakiegos spinnerbait w pudelku znajde. jakies zawieruszone prologici z decathlonu i nawet jeden - moj ulubiony od Króla J.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 13 Czerwca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2007 akurat na lotnosc to nie narzekałem przy swoich strike king... ale one sa 3/8 i 1/2 wiec... Co masz na mysli @pitt ze nic z zebami na to nie zlowie? Tez Ci sie nie sprawdzily na szczuplych? Tzn. stosujesz tylko w tych przypadkach jak juz nie da rady czym innym rzucic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 13 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2007 nalapiesz krociakow jak wariat, ale w trzcinach, poza trzcinami nic na to nie bierze, pisze caly czas o szczupakach, zebacze biora agresywnie i nie ma zadnych problemow z zacieciami, jak pisal hasior ... moze tepe haki mial kolega, nie wiem ... wiem tylko, ze wieczorami, w szwedzkich trzcinowiskach nie wolno mi bylo na 'to cos' lowic, bo ja lapalem rybe za ryba a kolesie z ekipy nic hihihi a spinnerbaity mialem tylko ja <_< to jedne z nielicznych fotek ze spinnerbaitami, ryby byly po prostu za male Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hasior Opublikowano 13 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2007 pitt ja miałem na myśli Polski standard szczupaka ,czyli ledwo 45cm a taki spinnerbait jak masz na foto to juz kawalek przynety,z reszta moje były prawie takie same ,poprostu ryby nie trafiały tam gdzie trzeba czyli w hak (który był ostry )metrowa napewno bez problemu capnie taka przynetę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 13 Czerwca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2007 reasumujac: w trzcinach. Dzięki @pitt, moje spinnerbaity dostaną drugą szansę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rognis_oko Opublikowano 14 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2007 Nie mam zbyt dużego doświadczenia w łowieniu na spinnerbait'y, bo już w ogóle na nie nie łowię. Ale kiedyś, wiele lat temu, miałem ich kilka w swoim szczupakowym pudełku.Mam podobne doświadczenia, jak Pitt. Ryby najczęściej brały na spinnerbait'y w okolicach trzcinowisk, a najlepsze efekty miałem na bardzo zarośniętych i dość płytkich górkach. Najczęścej brały mi na nie nieduże szczupaki, ale z tego co pamiętam mój brat złowił na spinnerbait'a takiego 80 kilka cm Ogólnie teraz nie używam spinnerbait'ów, bo uważam że jest dużo więcej lepszych przynęt na szczupaki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witek Opublikowano 14 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2007 Krótko: killer na Zalewie Koronowskim w lipcu/sierpniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi