Skocz do zawartości

Turystyczna kuchenka zamiast termosu

skiner

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...

Ja używam palnika z Ali za kilka dolców (chyba 6), który po złożeniu mieści się w dłoni. Do tego mały kartusz z gwintem i menaszka z pokrywką. Taki zestaw zajmuje mało miejsca, jest lekki i np. słoik fasolki 0,5l podgrzewam w 5 minut.

Kartusz z gwinetm jest 3 x droższy od tego bez gwintu.Czyli 4-5zł a 15 zł.Ja mam podobny,kupiłem go na raz,na wyjazd rowerowy do Szwecji i tak go mam z 15 lat :-)

Kupiłem sobie kuchenkę turystyczną walizkową na kartusze, jakieś 7 czy 8 lat temu. Lubię świeżo parzoną kawę, taką z kawiarki. I stosowałem to, jak wielu kolegów, na łodzi i w samochodzie... W ubiegłym roku zakupiłem sobie coś takiego:

http://allegro.pl/palnik-gazowy-automat-zaplon-zapalniczka-lutlampa-i7159818880.html?bi_s=ads&bi_m=listing%3Adesktop%3Aquery&bi_c=ODJjNTRlOTktOGM2NS00ZTU3LWEwYWItMGMyNDY2ODdhMTgyAA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=7ab610c4-4446-4356-8778-1a1cd4a64ed5

i więcej już kuchenki ze sobą nie zabrałem :D Kawę mam w 1,5 do 2 minut, a zestaw zabieram ze sobą nawet idąc na spinning brzegowy, czy na lód. Jest to alternatywa dla każdej kuchenki ;)

• Like 1

Napisz coś więcej o tym palniku,na jakiej zasadzie przygotowujesz tą wode na kawę przy jego użyciu? Pasują do niego kartusze od tej zwykłej kuchenki walizkowej czy jakieś specjalne są?

Kartusze są te same. Palnik daje wyższą temperaturę, a płomień jest mniej wrażliwy na podmuchy. Oczywiście warto odwrócić się plecami do wiatru, ale jeśli nie jest porywisty, to można nie zwracać uwagi ;)

Technika przygotowywania kawy - w jednej ręce palnik, w drugiej kawiarka. Można zrobić sobie jakąś konstrukcję i mieć ręce wolne, ale jak już pisałem wcześniej, czas przygotowywania filiżanki kawy jest tak krótki, że nigdy mi się nie chciało. Za ten czas, który poświęciłbym na rozstawienie przyniesionej konstrukcji, lub budowanie czegoś na miejscu, mam już przygotowaną kawę :D

Do topienia ołowiu mam specjalną konstrukcję, stabilną etc, którą można by od biedy zaadaptować do gotowania kawy, lecz są to dodatkowe bibeloty do noszenia. Wolę minimalizować zawartość torby. Sprzęt wędkarski jest już wystarczającym nadbagażem ;)

• Like 1

Daj linka

http://www.sklep.arpol.net.pl

Dawno po promocji, ale warto pozaglądać. Kupiłem z niby  krótkim terminem ważności,krótki to 12.2018. Zresztą Szwedzi sprzedawali zapuszkowane mięso które miał 20 lat, to jak się pół roku przeterminuje to myślę że rewolucji nie będzie :-)

Edytowane przez Małkociniak

Kolej na mój zestaw :)

Kartusz jest na gwint aby można było rozkręcić, kuchenka jest naprawdę małych rozmiarów i nie zabiera dużo miejsca . Kubek i kawiarka . Menażka i manierka mieści się  w pokrowcu. Menażkę i kubek można kupić z aluminium ja jednak wybrałem stalowe. Małe info odnośnie manierki czyli butelki .Ma ona pojemność 1L i jest wykonana z Tritanu , który nie zawiera BPA (szkodliwych związków). Materiał jest twardy ,wytrzymały na uderzenia co czyni tę butelkę praktycznie niezniszczalną.Butelka nie pochłania zapachów i można w niej przechowywać gorące i zimne napoje. Jest jeszcze kubek oraz kawiarka  :)  fotki można powiększyć . 

post-65239-0-97879500-1521490548_thumb.jpg

post-65239-0-89428300-1521490601_thumb.jpg

post-65239-0-60922300-1521490626_thumb.jpg

Palnik ,który był pokazany wyżej używam z nieco innym kartuszem do rozpalania grilla lub ogniska .

Na podstawowe potrzeby typu podgrzanie wody , zrobienie kawki czy też podgrzania w manierce żurku, grochówki czy tez żeberek w sosie  w zupełności wystarcza.

Edytowane przez M a r a s
  • Like 4

Kartusze są te same. Palnik daje wyższą temperaturę, a płomień jest mniej wrażliwy na podmuchy. Oczywiście warto odwrócić się plecami do wiatru, ale jeśli nie jest porywisty, to można nie zwracać uwagi ;)

Technika przygotowywania kawy - w jednej ręce palnik, w drugiej kawiarka. Można zrobić sobie jakąś konstrukcję i mieć ręce wolne, ale jak już pisałem wcześniej, czas przygotowywania filiżanki kawy jest tak krótki, że nigdy mi się nie chciało. Za ten czas, który poświęciłbym na rozstawienie przyniesionej konstrukcji, lub budowanie czegoś na miejscu, mam już przygotowaną kawę :D

Do topienia ołowiu mam specjalną konstrukcję, stabilną etc, którą można by od biedy zaadaptować do gotowania kawy, lecz są to dodatkowe bibeloty do noszenia. Wolę minimalizować zawartość torby. Sprzęt wędkarski jest już wystarczającym nadbagażem ;)

Ciekawa opcja, chyba spróbuje. Nie zawsze można / da się / chce się ognisko rozpalać

21c9p1x.jpg

Poza kawiarką do innych zastosować kulinarnych używałeś? Rozumiem, że wodę w menażce też da radę zagotować, czy zupę podgrzać, tylko że bez specjalnej konstrukcji wymaga trzymania garnka/menażki w jednej ręce i grzania od spodu drugą?

A ma ktoś doświadczenie i mógłby polecić kuchenkę, która jest i wkręcana i wciskana?

Ja posiadam wciskany Campigaz, ale czasami jak jestem gdzieś w świecie, brak jest adekwatnych kartuszy, przydała by się jakaś z opcją jedną i drugą :)

Kupiłem na Alle... koreańskie koveco? kartusz przykręcany lub paliwo z butli.Jest jeszcze do kupienia przejściówka do napełniania grawitacyjnie kartuszy z dowolnych butli. Edytowane przez darek1
  • Like 1

(...)

Poza kawiarką do innych zastosować kulinarnych używałeś? Rozumiem, że wodę w menażce też da radę zagotować, czy zupę podgrzać, tylko że bez specjalnej konstrukcji wymaga trzymania garnka/menażki w jednej ręce i grzania od spodu drugą?

Spokojnie garnek/menażkę na patyczkach kładziesz (lepsza opcja niż na kamieniach, bo izolacja termiczna), grzejesz palnikiem bok naczynia, a łyżką mieszasz dla szybszego i równomiernego podgrzania zawartości. Nie widzę problemu :)

• Like 1

• 11 miesięcy temu...

Do stałego wyposażenia mojej łajby chciałbym dołączyć  prosta kuchenkę turystyczną. Ma mi jedynie czasem zagrzać wodę na świeżą kawę, i fasolkę ze słoika ;) Znam wszystkie wady i zalety kuchenki zasilanej z kartusza. Tak jak mówię, to tylko dodatek do okazjonalnego wykorzystania. Już miałem zamawiać tą znaną najprostszą wersję, ale w oczy wpadłą mi taka:

https://allegro.pl/oferta/kuchenka-turystyczna-gazowa-ceramiczna-tiross-264-7855943960

z jakimś ceramicznym żarnem, cokolwiek to znaczy. Warto dopłacić kilka dyszek ? Czy brać to ?

https://allegro.pl/oferta/kuchenka-turystyczna-gazowa-alpen-camping-4xgaz-7450244363?bi_s=ads&bi_m=showitem%3Aactive&bi_c=MzBlMWRjMjAtM2Y1MC00YzE2LTk2MzgtMTEyNDI5NTZjOTE1AA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=b89c506f-3827-4631-9f8f-9487b296bfa0

• 10 miesięcy temu...

Dodatkowa osłona przeciwwiatrowa do najprostszej kuchenki zasilanej z kartusza. Składana na zawiasach, mieści się w fabryczną, tandetną walizeczkę ;)

Z blachy mosiężnej, a więc na bogato [emoji1] a tak naprawdę miało być aluminium, ale okazało się za grube. 45f04f5f5d1836817e486c2e3663d16b.jpg27e23ab9f1c2ce3baeea5479f0eccb86.jpg

Wysłane z mojego BLA-L29 przy użyciu Tapatalka

• Like 2

Ja uzywam MSR Reactor, wiem wiem, kupa kasy, ale mam go i tak, bo chodze w góry. Fajna sprawa, nawet na pontonie, szczególnie jeśli wyjazd nie jest jednodniowy i na tej kuchence akurat wiatr, czy nawet huragan nie robi wrażenia. Uzywam kartuszy wkręcanych, ale sa tez na Ali przejściówki do ich ładowania z tych super tanich. Widziałem tam też podróbki reactora i śmiem twierdzić, że wielkiej różnicy nie będzie, a koszta dużo mniejsze.

• Like 1