Skocz do zawartości

Turystyczna kuchenka zamiast termosu

skiner

Rekomendowane odpowiedzi

..... gaz na Alle 3,50PLN (starcza na około 10-12 kaw)

dzięki @Taps za info takich praktycznych informacji potrzebowałem

ja już się zdecydowałem przesyłka w drodze, jak tylko przetestuje podzielę się swoimi spostrzeżeniami

jak już wspominałem do kuchenki dokupię jeszcze naczynia jednak najbardziej zależny mi na małym czajniku

jeśli używa ktoś i jest z niego zadowolony bardzo proszę o sugestie i dalsze wypowiedzi

Edytowane przez @Wojti
  • Like 1

Zadbaj o to, aby był wytłoczony z jednago kawałka. Jeżeli denko ma połączone z "body" za pomocą zawinięcia brzegów denka, a nie daj Boże jest tam jeszcze uszczelka, to nie będzie się nadawał na ognisko (przegrzeje się i rozszczelni). Chyba, że nie zamierzasz go używać do tego celu.

dziś doszła przesyłka ;)

pierwsze wrażenie: opakowanie w formie plastikowej walizki wydaje się być bardzo poręczne i praktyczne podczas transportu

pomimo tego, że wcześniej znałem wymiary takiej kuchenki, odnoszę wrażenie, ze kuchenka nie jest "mała" jednak odebrałem na plus to waga kuchenki jest niewielka, trzeba się liczyć z tym, ze palnik jest normalnej wielkości jak w kuchence domowej, przygotowanie kuchenki do pracy nie stanowi najmniejszego problemu

w kilka sekund i można zaczynać gotowanie, kilka sekund więcej zajęło mi odnalezienie automatycznej zapalniczki

pierwsze odpalenie w warunkach domowych, na dużym czajniku 0,5 litra wody przy ustawieniu mocy gotowania na 3/4 zagotowało sie po 3 minutach

podsumowując, pierwsze moje wrażenie jest bardziej na plus,kuchenkę zamawiałem ze sklepu internetowego,koszt kuchenki z przesyłka i 4 butelkami gazu to: 80zł zamawiając na zdjęciu kuchenka była w kolorze czarnym, moja jest srebrna co nie specjalnie mi przeszkadza

następne odpalenie i testy odbędą się już na wodzie,

sa już kolejne testy:

- jajecznica, zero problemów, szklaneczka ciepłej kawy i "herbatki" zawsze się przyda w deszczowe i pochmurne dni

- czas wypalania 1 butli nie jest przesadzony - wystarcza naprawdę długo

(palnik jest duży wiec nawet nie zawsze można grzać pełna mocą np.małe naczynka)

trochę więcej gratów trzeba zabieram no ale na łódce mam sporo miejsca wiec jakoś jeszcze sie mieszczę

Podsumowanie

- szczerze polecam, ja jestem mile zaskoczony i uważam, ze pieniądze nie poszły w błoto,

moja ogólna ocena kuchenki to: 9/10

Edytowane przez @Wojti

• 3 tygodnie później...

kolejne praktyczne uwagi

- pływając na łódce warto przerobić delikatnie palenisko kuchenki pod wymiar konkretnego już garnka

warto pomocować pionowe chwytaki tak aby np. czajniki się nie przesuwał po palenisku

- druga uwaga, w niskich temperaturach lub przy silnym wietrze aby zagotować wodę trzeba

koniecznie używać przykrywki,

- uniwersalnym naczyniem wydaje się być "naczynko do mleka" koniecznie z przykrywka i nie koniecznie musi mieć gwizdek

PS

trzecia najmniej istotna rada jadąc na ryby trzeba pamiętać o zabraniu czegoś do podgrzania

ostatnio słoiczek z pulpetami został w lodówce, ale na szczęście kawę zapakowałem - była pyszna

Edytowane przez @Wojti

• 5 lat później...

Panowie bywa i tak ze ciezko przypisać temat do odpowiedniego działu. Tak jest w tym wypadku stad prośbą do moderacji o wyrozumiałość i ewentualne przeniesienie wątku. No ale ad rem ...

Czy moze ktos polecić jakiś mały przenośny palnik turystyczny na którym można by bezpiecznie przyrządzić cos prostego podczas przerwy w wędkowania. Chodzi mi o wykorzystanie na łodzi.

W serii fly v jerk swego czasu Finowie mieli świetny grill elektryczny na lodzi. Szukam substytutu. :) jak znajdę link do filmu to wstawię.

dzieki z gory

K.

http://allegro.pl/turystyczna-kuchenka-gazowa-niemiecka-6-kartuszy-2-i7148382953.html#thumb/2

sprawdzone - działa :)

Podgrzewa i to szyko, kartusze w sensownej cenie, dosyć wydajne. Miejsca zajmuje tyle, co taka średnia walizka z kluczami,

PS

Link pierwszy z brzegu.

PS 2

Finalnie wygrał termos :) Mam czas rano zrobic paszę do niego, a na łódce nie chciało mi się gotować. Podgrzewam jedzenie wekowane wcześniej i domowej roboty.

PS3

A takie coś jest jeszcze szybsze :) Tylko chemiczne mocno.

http://allegro.pl/c-borg-samopodgrzewajace-sie-danie-gulasz-wolowy-i7173341799.html

Edytowane przez Dano.

Ja używam Coleman f1 Lite, ale nie wiem jak będzie ze stabilnością podczas gotowania na łodzi. Mi zależy na lekkości i małych rozmiarach w plecaku.

Na łajbę lepsze chyba będą te płaskie kuchenki, albo coś takiego: http://8a.pl/palnik-turystyczny-primus-gravity-ii-ef.html

Ja na dłuższe spacery lub noclegi zabieram Primusa OmniFuel II, z butelką 0.3 pełną benzyny starcza na długo a i nie ma problemu z odpaleniem na mrozie.

Jak planuje dłuższy wypad zabieram butelkę 0.5, oczywiście mowa o benzynie do kuchenki.

https://image.ceneostatic.pl/data/products/37996999/i-primus-omnifuel-ii.jpg

Zapomniałem dodać że to bardzo stabilny palnik, nie ma możliwości żeby się nawet na łodzi przewrócił.

Edytowane przez jezier

• 2 tygodnie później...

Siema, ja ostatnio zacząłem używać Primusa a dokładanie taki model:

http://www.unterwegens.de/wp-content/gallery/primus-eta-solo-kochsystem/primus-eta-solo-brenner-kocher-gas-schweden-kompakt-camping-006.jpg

Wg mnie super opcja, po złożeniu wszystko wchodzi do kubka. Kubek od dołu jest tak zrobiony (fałdy blachy) żeby bardzo szybko gotował.

Mam do niego podpiętą większą butlę bo wożę na łódkę lub po po prostu w aucie. Bardzo fajna kuchenka do zrobienia kawy czy też odgrzania jakiegoś słoika, kubek się wpina i stoi stabilnie.

Trochę cena może odstraszać ale serdecznie polecam.

• Like 1

Ja używam palnika z Ali za kilka dolców (chyba 6), który po złożeniu mieści się w dłoni. Do tego mały kartusz z gwintem i menaszka z pokrywką. Taki zestaw zajmuje mało miejsca, jest lekki i np. słoik fasolki 0,5l podgrzewam w 5 minut.

post-48179-0-72227300-1520587127_thumb.jpg