Skocz do zawartości

Krótka muchówka z łódki

kardi

Rekomendowane odpowiedzi

Od pewnego czasu tak mnie nachodzi przy szczupakowych łowach z łódki.A może krótsze wedzisko do cięższego sznura?

Znane 7 stóp 11 cali? Coś od Rossa lub Sage?

http://www.sageflyfi...cialty/bass-ii/

Macie własne doświadczenia w tej materii?

Ja łowię czasem muchówką z łódki, najczęściej nie sam ;) . Do łowienia pstrągów używam 9 stopowej # 6. Sage XP lub TCR.

Ryby bywały znaczne - takie do 60 cm (w Polsce, nie na Piasecznie).

Z mojego doświadczenia wynika, że nie długośc wędki, a współpraca umożliwia wspólne bezkolizyjne łowienie.

Natomiast długość wędki przekłada sie na zasięg rzutu, a ten na stojącej wodzie jest bardzo ważny.

Długość wędki w łowieniu we dwóch raczej nie powinna przeszkadzać. Ideałem jest leworęczny boat partner :D

Wielokrotnie łowiłem w ten sposób, siedząc na dziobie. Nie przypominam sobie skoszenia człowieka na rufie. Rzucałem albo przez ramię, z lewej strony mając linkę, albo nad głową, otwartą pętlą.

Długa wędka ułatwia takie łowienie.

Wynika z Waszych wypowiedzi,że 9 stóp lub więcej jest ok.Dziękuję za odpowiedzi,bo to potwierdza także moje dotychczasowe obserwacje.A jednak nadal liczę na uwagi kogoś kto miota muchowym króciakiem :)

Przy okazji zapytam jak oceniacie zasięg rzutu jednoręczną muchówką z łódki i czy przekraczanie 9 stóp jest w tym kontekście uzasadnione?

Moje wątpliwości wynikły z doświadczeń castingowych/spinningowych.Stopniowe wprowadzenie krótszych wędzisk-ok 7 stóp ułatwiło mi wspólne z kolegą połowy z 4,6 m łodki .Stąd też gdybanie o krótszych muchówkach.

Gdybym spróbował-poinformuję :)

Od pewnego czasu tak mnie nachodzi przy szczupakowych łowach z łódki.A może krótsze wedzisko do cięższego sznura?

Znane 7 stóp 11 cali? Coś od Rossa lub Sage?

http://www.sageflyfi...cialty/bass-ii/

Macie własne doświadczenia w tej materii?

Szkoda, ze nie wstawiles tego linka z 2 tygodnie temu...Nie wiedzialem o tym wynalazku i dzis przyszedl do mnie blank Xi2 10 na peacocki wlasnie - na rezerwe...Powiem szczerze, ze chetnie bym wyprobowal tego Sage Bass II...

Nie chce ktos kupic Sage Xi2 w 10 klasie ? :) Powaznie pytam!

Pozdro,

Bigos