Skocz do zawartości
  • 0

Przejście burtowe do podłączenia silnika elektrycznego/spalinowego

binio1111

Pytanie

Co sądzicie o takim "patencie" do zrobienia podłączenia silnika elektrycznego lub spalinowego w burcie łodzi? Zamysł taki , żeby dla ułatwienia i wygody podpinać tylko wtyczkę do gniazda w burcie. Akumulator na stałe w bakiście i tylko podłączamy wtyczkę. Po wyjęciu wtyczki opuszczamy klapkę i woda deszczowa chyba nie straszna. Mam wtyczki 50A i 120A. Montaż oczywiście na pionowej ściance od wewnątrz łodzi (mam dwuskorupową)

post-70241-0-51326800-1713763716_thumb.jpg

post-70241-0-15956600-1713763968_thumb.jpg

Edytowane przez binio1111

12 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Ja mam u siebie zrobione złącza takie jak do zasilacza laboratoryjnego 50A , i dają radę. Na zewnątrz wystają tylko złącza śrubowe które są pokryte chyba niklem i nic nie koroduje. To złącze które masz dla pewności o ile jest taka możliwość to bym wewnątrz bakisty zamontował, tak że uchylasz bakiste wpinasz wtyczkę i po sprawie.

• 0

###Ja mam u siebie zrobione złącza takie jak do zasilacza laboratoryjnego 50A , i dają radę. Na zewnątrz wystają tylko złącza śrubowe które są pokryte chyba niklem i nic nie koroduje. To złącze które masz dla pewności o ile jest taka możliwość to bym wewnątrz bakisty zamontował, tak że uchylasz bakiste wpinasz wtyczkę i po sprawie.###

No właśnie nie chcę mieć wystających bolców z tych laboratoryjnych.

Co do montażu w bakiście tych złącz , to cała koncepcja idzie w d... Teraz tak mogę zrobić i przykręcić kable do akumulatora. Kable grube i bakista się nie domyka. Tak , że pomysł nie dla mnie.

Siarq mam praskę hydrauliczną. Najwyżej zawinę końcówkę przewodu, potem do tygielka z cyną.Kable mam 25mm2.

Zastanawiam się , czy nie zastosować tych mniejszych 50A. Spalina bierze 60A przy rozruchu. A silnik elektryczny (Haibo m150) ma fabrycznie taką (50A) wtyczkę i daje radę.

• 0

W takim razie pomyślę nad mniejszymi. Najwyżej odejmę kilka włosów z kabla spawalniczego 25mm2 , żeby końcówka weszła do mniejszego terminala ( te 50ki są na AWG6 = +/- 16mm2)

A większe 120ki polecą na giełdę

• Like 1

• 0

Ja u siebie wszystkie kable kable zaciskane dodatkowo lutuje - nagrzewan i wpuszczam w nie cynę. Samo zaciśnięte połączenie w dodatku w wilgotnym środowisku z czasem już tak nie trzyma. A te zatyczki bardzo dobra rzecz , wilgoć lubi wchodzić w kable i po czasie jak się coś przerabia to okazuje się że koroduje miedź wewnątrz kabla blisko połączeń jak nie była dobrze zabezpieczona.

• 0

U siebie robiłem instalację na przewodach silikonowych, wszystkie żyły fabrycznie cynowane. Tylko zaciskam, bez lutowania. Tylko że używam zaciskarek certyfikowanych i używanych na turbinach wiatrowych. Firma Elpress. Do tego zawsze koszulki termokurczliwe z klejem w środku.

Edytowane przez dante