lewyspec Opublikowano 21 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2012 No właśnie co wybrać ? Kręciłem dzisiaj na sucho kilkoma daiwami , miałem w ręce certate mag seal wcześniejszy model na 9 łożyskch - złota szpula i ten najnowszy z rzerwonymi wstawkami. ten wcześniejszy kręci się moim zdaniem lsuper ux - bajecznie (mam nową stellę sfe) .W tej kasie mogę mieć exista hyper custom , ale nie miałem go nigdy okazji pomacać i pokręcić. Czy ktoś ma tego exista 2009rok hyper custom.? poproszę o wyrażenie opini użytkowników . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lewyspec Opublikowano 21 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2012 (edytowane) No właśnie co wybrać ? Kręciłem dzisiaj na sucho kilkoma daiwami , miałem w ręce certate mag seal wcześniejszy model na 9 łożyskch - złota szpula i ten najnowszy z rzerwonymi wstawkami. ten wcześniejszy kręci się moim zdaniem lsuper ux - bajecznie (mam nową stellę sfe) .W tej kasie mogę mieć exista hyper custom , ale nie miałem go nigdy okazji pomacać i pokręcić. Czy ktoś ma tego exista 2009rok hyper custom.? poproszę o wyrażenie opini użytkowników . PozdrawiamA-cha łowienie głównie z opadu, sandał itp max 25-30gr.chodzi mi ogólnie o pracę maślaną i trwałość w tej metodzie Edytowane 21 Listopada 2012 przez lewyspec 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wędkarz87 Opublikowano 21 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2012 Nie miałem obu kołowrotków na rybach,ale miałem oba w ręku w jednej chwili. Na sucho Exist HC kręci zauważalnie płynniej,spasowany jest tak że komar **** nie wsadzi - nic dziwnego bo to najwyższy model Daiwy. Obecnie można go kupić w naprawdę przyzwoitych pieniądzach więc jak dla mnie to nie masz problemu z wyborem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tarłoś Opublikowano 22 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2012 Wybór jest jeden - Exist Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mikolaj Opublikowano 22 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2012 Jak za podobne pieniądze to nad czym się zastanawiać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 22 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2012 Łukasz,obaj wiemy że "masz czułe ucho" i wsłuchujesz się wgłąb kołowrotka...jesteś pewny,że do takich zastosowań chcesz Daiwę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saw Opublikowano 22 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2012 Ja się skusiłem na tą promocję Exista HC 3012, miałem poprzednio exista 2500 również 2009 więc wiedziałem dokładnie czego się spodziewać, piękny śliczny i pachnący nowością Jeśli chodzi o sandała to spokojnie da radę ale... niestety maślana praca nie będzie trwała w nieskończoność, daiwy mają to do siebie że czuć i słychać przekładnię po jakimś czasie i tego nie unikniesz, szczególnie ciągając cięższe przynęty. Japończycy mają nieco łatwiej, zamiast wsłuchiwać się w szmery kołowrotka zajmują swe zmysły doznaniami z holu kolejnych ryb, u nas odwrotnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lewyspec Opublikowano 22 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2012 (edytowane) Zobaczymy , Patu faktycznie jestem wyczulony na chrobotanie :-). Kupiłem dzisiaj ostatnią sztukę :-))), już w takich cenach nie będzie.Dla ciekawości kilka sztuk od tego sprzedawcy poszło do USA.Jak będzie mi coś przeszkadzało, a jest możliwe, to go wystawię do sprzedaży.W sobotę próba na Turawie. Pozdrawiam ps. z tym skupianiem się na holu to prawda -sklep wysprzedał kilkanaście sztuk, a mówią że w Polsce jest kryzys. Edytowane 22 Listopada 2012 przez lewyspec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saw Opublikowano 22 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2012 E tam kryzys, znam takich co dziecku od ust odejmą a sprzęt wędkarski kupią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spinnerman Opublikowano 22 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2012 Zobaczymy , Patu faktycznie jestem wyczulony na chrobotanie :-). Kupiłem dzisiaj ostatnią sztukę :-))), już w takich cenach nie będzie.Dla ciekawości kilka sztuk od tego sprzedawcy poszło do USA.Jak będzie mi coś przeszkadzało, a jest możliwe, to go wystawię do sprzedaży.W sobotę próba na Turawie. Pozdrawiam ps. z tym skupianiem się na holu to prawda -sklep wysprzedał kilkanaście sztuk, a mówią że w Polsce jest kryzys. Kupiłeś u wodnika ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaszek11 Opublikowano 25 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2012 Zastaniałem się nad existem. Kryterium były dwa, płynność pracy oraz waga. Jako konkurentów miał vanquish'a i stelle SFE. W zasadzie najlepiej byłoby kupić drugą stellę i mieć komfort zamienności szpul. Ale trochę poczytałem i jednak exist ze względu na wagę i porównywalną pracę.Jak już się wczoraj zdecydowałem na exista to okazao się że nigdzie już nie ma. (jakby któs widział gdzieś to poproszę i info)Dostępny tylko model na rok 2012, cena to przegięcie. Tomaszek11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcys1973 Opublikowano 25 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2012 Ja swoj kupowałem tutaj : http://www.am-angelsport-onlineshop.de/Daiwa-EXIST-HYPER-CUSTOM-3012-JAPAN-Modell-Hammerpreis-NEU_p19779_x2.htmSklep jak najbardziej jest okay. Przesylka DHL do Polski wiosną tego roku wyniosła mnie 25 EUR (przesyłka doszła w ciągu 3 dni). Ceny widzę, że wzrosły z 469 na 489 EUR, ale nadal w miarę atrakcyjne. Kołowrotek bardzo dobrze nasmarowany (co nie zawsze u Daiwy ma miejsce) i super się sprawuje.Można tez kupić u nich poprzez ebay.de (ja przez ebaya kupowałem... zawsze to bardziej transparetne..)Generalnie ceny na te poprzednie modele exista poszły w ciągu ostatniego miesiące do góry. Ja mam chrapkę na 2508R (kupno w US) - myslalem, że ceny spadną pod koniec roku a ceny poszły do góry o jakieś 30-50 USD w ciągu ostatniego miesiąca. Jezeli chodzi o nowy model (wersja US) to całkiem atrakcyjna cena (630 USD) wydaje się być tu: http://www.ebay.com/itm/Daiwa-Steez-Exist-STEEZEX3012-Spinning-Fishing-Reel-3012-EX-STEEZEX3012H-/271104866502?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item3f1f1bf8c6Natomiast ja osobiście tego sklepu nie znam.Pozdrawiam,M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witoldn Opublikowano 22 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2012 Ostatnio sobie na sucho pokręcałem nówkami certatką, existem HC i morethanem branzino, a wszystko porównywałem do rocznej stelli sfe. Mój subiektywny ranking "masła w maśle": 1. remisowo roczna Stella SFE i Certatka, 2. Exist HC, 3. Morethan.Nie zdziwiła mnie bardziej surowa praca hyper customa, bo twardszy materiał przekładni zawsze przekłada się na bardziej metaliczne odczucia, natomiast dziwne, że przy takiej samej przekładni Morethan ciut jednak odstawał od reszty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorro Opublikowano 23 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2012 niestety maślana praca nie będzie trwała w nieskończoność, daiwy mają to do siebie że czuć i słychać przekładnię po jakimś czasie i tego nie unikniesz, szczególnie ciągając cięższe przynęty.Jak mawiał Waleczne Serce, "na wszystko znajdzie się rada"... Trza od czasu do czasu otworzyć, wyczyścić, posmarować... I o dziwo, po roku cisza, i po dwóch - cisza, i po dziesięciu... Acha, i nie wszystkie Daiwy mają to do siebie. Parę razy ktoś-gdzieś napisał, że mu trzeszczy, ktoś-gdzieś użył słowa "ząbkowanie" i teraz jak zaraza się rozniesło... :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 25 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2012 Kto się wsłuchuje w pracę przekładni w domowym zaciszu musi bardzo cierpieć iż wydał tyle kasy na Daiwę i że teraz przez kolejne 10-lat będzie będzie musiał jej słuchać Ale jeśli ktoś łowi Daiwą może spokojnie wsłuchiwać się w śpiew ptaków nad rzeką i zapomnieć przez kolejne 10 lat o wymianie młynka i nie myśleć o tym że jak założy ciężkie przynęty praca się pogorszy i nie będzie już "maślana" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saw17 Opublikowano 25 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2012 A ja używam daiw bo wydaje mi się że shimaniaki jakoś tak damsko wyglądają razem z moimi st.cnurami, a jeśli chodzi o pracę to nic nie mogę zarzucić nie wiem co to ząbkowanie ani jakiś szum przekładni. Na wiosnę połapę z przymocowanym stretoskopem, może wkońcu i mi coś poszumi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skippi66 Opublikowano 26 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2013 Kabłąk też maja fajniejszy te nasze daiwki niż shimaniaki. Grubszy taki. Tylko trzeba koniecznie porządnie nasmarować od razu po wyjęciu z pudełka. Ja smaruję co chwilę i Ceratka chodzi że hej! Sprzęt prawie nie do zajechania. Zupełnie nie widzę powodu żeby wywalać kasę na Exista. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi