Skocz do zawartości

g-loomis

russian80

Rekomendowane odpowiedzi

Jest ogrom tego towaru , trudna rada . Choć są u nas dużo mniej popularne i znane od takich powiedzmy Dragonów . No i zdecydowanie mniej kultowe od nich :rolleyes: Jest na rynku Loomis NRX i wielka Loomis family . Shimloomis , ATC , TFO , North Fork , starsze Phenixy . Nie ma zbiorczej odpowiedzi , choć pytanie do tego wyraźnie zmierza ..

Tak się składa, że miałem okazję łowić kilkoma egzemplarzami sprzed przejęcia firmy przez Shimano i po tym "zdarzeniu" bardzo różnią się te wędki jak i blanki oczywiście dotyczy to analogicznych modeli, niestety na niekorzyść obecnie osiągalnych...

Żeby nie uprawiać tak chętnie widzianej acz nieprawdziwej zawsze formy,- stare to było cacy a nowe to tylko szajs...

Wyjaśnię pokrótce na czym polega różnica o której pisałem:

Mówię tu wyraźnie o analogicznych modelach nie wgłębiając się w materiałowe wywody a skupiając się jedynie na owej różnicy.

Różnice te są tym mocniej zauważalne im więcej modułów ma blank i tak:

GLX - w nowej wersji nie widziałem więc nie mogę porównać...

IMX - w nowej wersji zarówno w wersji castingowej jak spinningowej zachowuje się jak GL2 a najwyżej GL3 w starej itd.

Odczucie jest takie jakby zawsze o jedną wersję modułową w dół...

Oczywiście nie znaczy to że nowe są nic nie warte a tylko to że bardzo inne od starych ,- w moim odczuciu w tym przypadku porównanie nowego i starego wypada na niekorzyść nowego.

Edytowane przez Rheinangler

wiec narazie dalej nic nie wiem ;-)

Już Sławek Ci sugerował w swoim poście, że nie ma rzetelnej zbiorczej odpowiedzi na tak zadane pytanie, jak zawęzisz pytanie do konkretnego kija to pewnie takowe padną lub przynajmniej do serii blanków. W ostateczności do czego taki patyk ma Ci służyć,- choć pewnie wtedy będzie dużo odpowiedzi nie na temat i sugerujących inne firmy...

A co powiecie o loomisach GL2 z ery przed Shimano z serii S&S?

A co powiecie o loomisach GL2 z ery przed Shimano z serii S&S?

Choć wówczas miałem tylko IMX-y i GLX-y,-i mam niektóre do dziś,- mam i łowie nimi, to mój serdeczny kolega miał taki kij o jakim piszesz i był to niezły kij dla osób lubiących tzw ciepłą akcję, ryby sie trzymały jak przyklejone

Edytowane przez Rheinangler

Znów się będę lansował w temacie Loomis , co jest jednak zdecydowanie prostszym rodzajem lansu , niż lansowanie celebrytek , dziennikarzy oraz tzw ekspertów posuwanych tu i tam , albo zwyczajnie w dupę , co też jest w końcu bardzo trendy , oraz zastąpiło tak znienawidzony termin - bądź pochwalony , zdecydowanie łatwiejszym do przyjęcia dla większości - bądź pochylony , przez możnych sponsorów i mecenasów :rolleyes:

Loomis w Polsce to wielki , nieobecny , sprzętowy potentat , co człowiek w miarę bystry , łatwo zauważy . Gdyby nie rb byłoby jeszcze gorzej , bo sieć dystrybutorska nie istnieje , poza Normarkiem oczywiście , który też nie istnieje . Wcale się też nie dziwię temu faktowi , skoro nie robią kompletnie żadnych , nawet jednej jedynej z tak upragnionych i poszukiwanych przez tutejsze elity wędek do profesorskiego , jedynego w świecie opadu , to sorki oraz paszoł won , Gary :rolleyes:

Krótko mówiąc , im niższa seria , tym blank ma mniejsze możliwości , tak samo jak jest to urządzone u St Croix , Lamiglasa albo Phenixa . Chociaż te niższe serie to poziom marzenia topów z niższych półek , czy drugiego szeregu :) Tutaj nie ma cudów ..

• Like 1