Skocz do zawartości

SZWECJA 2013

jacekp29

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 miesiące temu...
O, a nas zaniesie prawie pod Kirunę :)

przejeżdzałem tamtędy w maju w zeszłym roku wracając z dorszy. krajobraz jak po bombie atomowej;) i 1 maja u nas rozpoczęcie sezonu szczupakowego a u nich domy i przyczepy kempingowe na lodzie i łowienie z przerębla;)

• 1 miesiąc temu...

Ja 27kwietnia na samo południe - szkiery i w razie lipy przenosimy się do południowo-środkowej Szwecji na leśne bajorka. Nie mam doświadczenia w Szwecji, mógłby ktoś opisać co może się dziać tego roku pod koniec kwietnia/początek maja? Przy niskiej temp. wody będą na prawdę mało ruchliwe?

Trzy lata temu byłem w Szwecji na początku maja. Pogoda wtedy była dokładnie taka sama jak teraz.

Zima trzymała się dość długo.

Temperatura wody na szkierach była max. 8 stopni. Na głównym plosie  5-6 stopni

Wyniki były tylko w małej zatoce  ( wielkości połowy boiska) skąd ryby nie wyszły jeszcze z tarliska. Woda max  0,5-1m. Miejsce znalazł znajomy, ale to był jak trafienie  w totka.

Bez tego prze trzy dni Ja, Duży, Gaweł i Maraf pływaliśmy prawie na pusto.

Ja z bratem połapaliśmy sporo ładnych tłustych szczupaków w miejscu gdzie przebywały śledzie. Brały takie max do 85cm ale grubasy były nieprzeciętne. Woda w tym miejscu była chłodniejsza o tej w wspomnianej zatoce o 2stopnie.

Pozostałe miejsca, w których łowiliśmy w  zeszłym roku były bezrybne.

Powodzenia!

• Like 1

No na razie to masz wszystko zamarznięte jeśli chodzi o jeziorka i jeziora w płd-śr Szwecji. Masz jeszcze trochę czasu,choć o ile pamiętam w zeszłym roku rejon Dalalven-Gavle,Avesta,Falun,to z początkiem maja można było na łyżwach pośmigać. Niżej tzn.Boras,Vaxjo,Nasjo,też nie było lepiej..myślę że,lepiej skoncentrować się mimo wszystko na szkierach