Skocz do zawartości

SZWECJA 2013

jacekp29

Rekomendowane odpowiedzi

Ma rację :) ,południe to może być kwestia paru dni i lód puści. Zostało wam jeszcze trochę czasu,w każdym bądź razie w sobotę jadę do Se do 27.kwietnia. Będę podawał ,tak co tydz.co tam słychać ;) . Jak się uda to dostaniecie info.z różnych rejonów.

Ricci,

Dzięki za wsparcie :D

Liczę na tego Golfstroma. Bo jak nie, to przyjdzie zapytać : jak łowić p. Premierze ?  :D

Tu jest źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Golfstrom

Te 22 stopnie różnicy dotyczy jednak temperatury powietrza na zachodzie Norwegii i innych obszarów o podobnej szerokości geograficznej. Będziemy blisko Norwegii i tego się trzymamy :)  

Pozdrawiam,

Waldi

Wielkie dzieki Bujo !Liczyłem na Twoja pomoc.Na szczęście dużych chrustów mam spory zapas ,jakoś w Polsce nie było gdzie tego wykorzystać,a liczę ,ze w Laponii na nie połowie  .

pozdrawiam serdecznie

Witam,

Jesli bedziesz lowil na jeziorach to zrob troche spentow z wyraznie segmentowanym tulowiem ( biotsy, pawi quill), sa super na spokojnej i czystej wodzie chociaz nie pamietam abysmy mieli problemy z dobraniem suchara. Jak nie braly na klasyczne to zakladalo sie klinkhammery. Szwedzi lowia glownie na te ostatnie, elk hair caddisy i goddardy ( tam chrusty potrafia byc bardzo duze wiec nawet cos na 10 czy 8 bedzie w sam raz). Kolega mial kiedys w pudelku klinkhammera jakiego zrobil mu na Szwecje Hans van Klinken, tworca muchy, to byl istne helikopter na 10 partridge czyli standard haczyk to  ze 4 ! :) 

Zapomnialem tez o czarnej mrowce ( ja robie z czarnej foki plus kogut na srodku), raz na jakis czas potrafia zbierac sieczke w ciagu dnia i wtedy dunajcowe suchary moga byc pozyteczne  ale ja po prostu czekam do 9 wieczorem jak wiatr pozgania chrusty z drzew i wtedy lowienie jest duzo ciekawsze.

Jak cos sobie jeszcze przypomne to napisze. Kiedy jedziesz do Laponi? 

Bujo

Witam,

@pawelG- nie zapomnij zabrac ze soba pudelka z nimfami. Znowu bardziej 10-12, klasyczne polskie brazki sie sprawdzaly, cos z perlowa przewija czy tulowiem, prawda jest taka, ze owady lataja tylko przez czesc dnia, reszte mozna smialo spedzic na nimfowaniu. Ryby w lecie zra na potege, maja krotki okres przed zima, przez to wydaje sie, ze jest ich wiecej niz faktycznie. 

@krzysiek,

Moj sprzet widziales, 20 lbs na rzeke, 20+ 25 lbs na jezioro, aby tylko brali.... :) :) :) 

Witam,

Jesli bedziesz lowil na jeziorach to zrob troche spentow z wyraznie segmentowanym tulowiem ( biotsy, pawi quill), sa super na spokojnej i czystej wodzie chociaz nie pamietam abysmy mieli problemy z dobraniem suchara. Jak nie braly na klasyczne to zakladalo sie klinkhammery. Szwedzi lowia glownie na te ostatnie, elk hair caddisy i goddardy ( tam chrusty potrafia byc bardzo duze wiec nawet cos na 10 czy 8 bedzie w sam raz). Kolega mial kiedys w pudelku klinkhammera jakiego zrobil mu na Szwecje Hans van Klinken, tworca muchy, to byl istne helikopter na 10 partridge czyli standard haczyk to  ze 4 ! :)

Zapomnialem tez o czarnej mrowce ( ja robie z czarnej foki plus kogut na srodku), raz na jakis czas potrafia zbierac sieczke w ciagu dnia i wtedy dunajcowe suchary moga byc pozyteczne  ale ja po prostu czekam do 9 wieczorem jak wiatr pozgania chrusty z drzew i wtedy lowienie jest duzo ciekawsze.

Jak cos sobie jeszcze przypomne to napisze. Kiedy jedziesz do Laponi? 

Bujo

Dziękuje za wyczerpujące rady :) .Będziemy 21 lipca wieczorem już na miejscu i do 8-9 sierpnia.Pozdro

Witam,na dzisiaj to od Goeteborga do Kalmar,czyli pojezierze Boras na pl.zach poprzez Vaxjo do wschodniego wybrzeża Kalmar,Emmaboda,itd ,wszystkie jeziora zamarznięte na amen. Niby slonko świeci,ale jest tylko +3,a w nocy spada do -5.. Nic nie puszcza na razie. Zobaczymy za tydzień jaki progres będzie. Pozdrawiam

Krzysiek,

Rok temu w naszym miejscu na poczatku lipca plynela posniegowka i z rybami bylo kiepsko, na rzece za gleboko by brodzic, lipien przy dnie, pstrag sie nie ruszal wogole, jedynie na jeziorze sieja, okon i szczupak stad tez tak na wszelki wypadek jedziemy tydzien pozniej niz planowalismy. Ciesze sie tez, ze zaliczymy dwie kolejne super miejscowki znane nam badz kolegom z poprzednich lat :) Szczegolnie na tej pierwszej jest super sieja, tak pod 80 cm. To musi byc zabawa :)

Ty to mnie zawsze straszysz… Ale faktem jest, że w zeszłym roku początek czerwca w Dalarnie nas nie rozpieszczał pogodą. Zimno, deszczowo, czasem wietrznie. Strach się bać, co się działo dalej na północ. No nic, będę śledził pogodę, zbierał informacje, obserwował webcamy. W odwodzie mamy co prawda jeziora, byle lód zszedł, ale nie chciałbym łowić tuż po zejściu lodu.

Jeżeli chodzi o sieje, to naoglądałem się prawdziwych bydlaków – ryb jak polana – przy okazji oglądania photostreamu na flickerze – Fish as Art. Jeżeli ktoś chce zobaczyć sieję gabarytów podkładu kolejowego ;) – polecam.

w ubiegłym roku dojechałiśmy do Laponii ok 12 czerwca.wszędzie w rowach leżał śnieg i płyneła pośniegówka.łowiliśmy na jeziorze Naakajarvi(okolice Munio-Lainio)i rzece Kaitum.ryba nie brała wcale.po powrocie do środkowej Szwecji było bardzo dobrze .w tym roku może być jeszcze gorzej.pozdrawiam

Panowie sa nadzieje na poprawe i tak to po niedzieli wchodzimy w stan blogiej wiosny a raczej lata .Ma grzac ostro nawet do 20 stopni .

Juz pod koniec tego tyg temperatura ma siegac okolo 15 tu w okolicach stolicy .Sa wiec nadzieje ze zima w koncu nas opusci .I jak to mowia szwedzi -jeszcze trzy miesiace i znowu bedzie sie ciemno robic

pozdr  .

"No i stało się! W szkierach Św.Anny nie ma lodu:
http://www.webbkameror.se/campingkameror/monvision/historik_ mon_1/webcam_history_06_1280.php

To o trzy tygodnie wcześniej niż w zeszłym roku i o cztery tygodnie wcześniej niż w 2010."

Tak napisałem 18.03.2012 r. Dziś zaglądałem w to samo miejsce - lód pokryty śniegiem, a na śniegu ślady samochodów. Grubo. Jest gorzej niż w 2010, 2011 i 2012 r., a mówią o globalnym ociepleniu .... ;) 

"No i stało się! W szkierach Św.Anny nie ma lodu:

http://www.webbkameror.se/campingkameror/monvision/historik_ mon_1/webcam_history_06_1280.php

To o trzy tygodnie wcześniej niż w zeszłym roku i o cztery tygodnie wcześniej niż w 2010."

Tak napisałem 18.03.2012 r. Dziś zaglądałem w to samo miejsce - lód pokryty śniegiem, a na śniegu ślady samochodów. Grubo. Jest gorzej niż w 2010, 2011 i 2012 r., a mówią o globalnym ociepleniu .... ;) 

Janusz,

W 2010 Ty z chłopakami wracałeś z Św. Anny , a ja z Valdemara.

Pamiętam naszą rozmowę na parkingu  odnośnie wyników.

Cóż, aby nie stresować tych co jadę nie będę tych wyników  komentował…..