mi106 Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2013 lód po mału puszcza...polecam śledzenie kamerek internetowych...w ostatnich kilku dniach widac duże zmiany...:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinesz Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2013 A na jakich kamerkach oglądasz (coś poza webbkameror.se?)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mi106 Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2013 dokładnie te kamerki śledzę :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mig3d Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Jeszcze jest taki serwis http://pl.webcams.travel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aigle Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Na wszystkich jeziorach - widocznych z drogi z Karlskrona do Sztokholmu - zalega lód. W Sztokholmie tez lód. W ciagu dnia 8-10 st, Wiadomość na czwartek. Jesteśmy zdecydowani na wyjazd mimo wszystko. Zabieramy więcej coli zero. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubik7 Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2013 My dostaliśmy wczoraj wiadomość, że lodu już na naszym jeziorze niewiele (południe, niedaleko Karlskrony) Do wyjazdu został równy tydzień, więc jesteśmy nastawieni dość optymistycznie. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ricci Opublikowano 21 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2013 Witam,myślę że dla tych co jadą za tydzień na południe Szwecji mam dobre wieści..5 dni temu koło Vaxjo wszystkie jeziora były zamarznięte,a dzisiaj zero lodu!,a to kawał wody. Vaxjo leży na wysokości Kalmar,czyli Karlskrona,Emmaboda,i wszystko poniżej musi być już dostępne do wędkowania.Pogoda piękna,czyste niebo,słońce grzeje,lód znika w oczach. Pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aigle Opublikowano 21 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2013 W takim razie , teraz dyskutujemy od jakiej temperatury zaczyna się żerowanie szczupaka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ricci Opublikowano 21 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2013 Tak,śmiało można się zająć detalami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guder44 Opublikowano 21 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2013 Woda bedzie miała jakie 4-6 stopni, wody będzie z 1,5m więcej a szczupaki będą na tarle...Troche sie zastanówcie. Oprócz tego że wolno łowić potrzebny jest zdrowy rozsądek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawek_2348 Opublikowano 21 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2013 Ponieważ w tym roku są pewne przesunięcia terminowe to najpewniejsze wydaje się kierowanie fazami fenologicznymi roslin:(według Bernatowicza):l. Tarło szczupaków w strefie przybrzeżnej małych i rozległych jezior odbywa się wtedy, gdy lód odtaje przy brzegach i woda tworzy wiosenne rozlewiska. Wtedy właśnie zakwita podbiał pospolity, a lepiężnik różowy znajduje się w pełni kwitnienia.Tarło dobiega końca, gdy w jeziorach przy dnie rozwijają się pierwsze listki grążela żółtego, pękają liście olchy czarnej i zaczynają rechotać żaby. Podczas tarła szczupaków na płyciznach śródjeziornych rozległych jezior przekwita podbiał pospolity, zakwita i w pełni kwitnie knieć błotna, klon zwyczajny i mniszek pospolity. W tym czasie liście grążela żółtego i trzciny pospolitej wydostają się na powierzchnię wody. W drugiej połowie tarła zakwita czeremcha zwyczajna i bez pospolity, a pełne ich kwitnienie zbiega się z zakończeniem tarła. @guder44 - także witamy na Forum, a jeżeli chodzi o zachowanie zdrowego rozsądku to mogę sobie odpuścic pójście na szczupaki na rzekę czy jezioro które mam"pod ręką" , ale jeżeli chłopaki kilka miesięcy temu porobili rezerwacje, opłaty, pobrali urlopy i skoordynowali wyjazd to trudno mówic o zachowaniu rozsądku.Kilkakrotnie byłem w Szwecji (jezioro) na początku maja - woda miała 10-12o i nigdy nie było problemów z "cieknącymi" szczupakami,- sandacze owszem .W tym roku jadę 10.05 i mam nadzieję że wszystko będzie w normie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinesz Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Na Boren lodu od strony Motala nie ma. Od strony południowej 2m od brzegu nie ma, dalej jeszcze jest . Mam nadzieję, że w ciągu tego tygodnia zejdzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adasio Opublikowano 23 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2013 @marcineszJa też mam taką nadzieję... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aigle Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2013 My jedziemy/płyniemy Stena 26stego po 19stej ;-) . Ktoś chce się wymienic na jerki to zapraszam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobler129 Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Ja płynę steną 26tego o 8-9rano Jaka pogoda w Szwecji, podobnie jak u nas? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WhiteWillow Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Panowie, małe ostrzeżenie logistyczne Na Estakadzie Kwiatkowskiego jest zamknięty jeden pas ruchu w stronę terminalu, co jest tego wynikiem to chyba nie muszę tłumaczyć Warto wziąć to pod uwagę planując podróż do Gdyni żeby później ręce na kierownicy się nie pociły 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier.janusz Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2013 "No i stało się! W szkierach Św.Anny nie ma lodu:http://www.webbkameror.se/campingkameror/monvision/historik_ mon_1/webcam_history_06_1280.php To o trzy tygodnie wcześniej niż w zeszłym roku i o cztery tygodnie wcześniej niż w 2010." Tak napisałem 18.03.2012 r. Dziś zaglądałem w to samo miejsce - lód pokryty śniegiem, a na śniegu ślady samochodów. Grubo. Jest gorzej niż w 2010, 2011 i 2012 r., a mówią o globalnym ociepleniu .... Wygląda na to, że od dziś nie ma lodu również w szkierach Św. Anny! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radanet Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Witam, Mam chyba dobrą wiadomość dla jadących na rybki do Szwecji. Dzisiaj wróciliśmy znad Morrum, gdzie oczywiście łowiliśmy trotki i łośki. Postanoiwlismy ostatniego dnia połowić na zatoce Pukavik. Wyskoczyliśmy na dosłownie na dwie godzinki i złowiliśmy około 15 szczupaków w tym dwa całkiem przyzwoite ( 75 i 80 cm). Łowiliśmy tam pierwszy raz i zatrzymaliśmy się może w trzech miejscach. Co ważne rybki były już wytarte i łapczywie atakowały dość szybko prowadzone obrotówki. Inne przynęty zdecydowanie słabiej działały. Rybki stały w płytkich zatokach z klarowną wodą, gdzie potencjalnie była najcieplejsza woda. Zatoki zawietrzne. Głębokość od 0,5 do 1 metra. Także Panowie, którzy na dniach jada do Szwecji głowa do góry i do boju jest duża szansa że połapiecie. Szukajcie płytkich miejsc i dużo pływajcie. Parę rzutów, nic się nie dzieje i zmiana. Połamania 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tommek Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Pierwsi koledzy już pojechali, trzymam kciuki i ciekaw jestem warunków na wodzie i wyników Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sharki Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2013 WitamJestem w Stromstad , załamanie pogody wczoraj jedno branie . Dzisiaj 0 , tak wieje że slider 10 leci na 20m pod wiart. LIPA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aigle Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Witam, Mam chyba dobrą wiadomość dla jadących na rybki do Szwecji. Dzisiaj wróciliśmy znad Morrum, gdzie oczywiście łowiliśmy trotki i łośki. Postanoiwlismy ostatniego dnia połowić na zatoce Pukavik. Wyskoczyliśmy na dosłownie na dwie godzinki i złowiliśmy około 15 szczupaków w tym dwa całkiem przyzwoite ( 75 i 80 cm). Łowiliśmy tam pierwszy raz i zatrzymaliśmy się może w trzech miejscach. Co ważne rybki były już wytarte i łapczywie atakowały dość szybko prowadzone obrotówki. Inne przynęty zdecydowanie słabiej działały. Rybki stały w płytkich zatokach z klarowną wodą, gdzie potencjalnie była najcieplejsza woda. Zatoki zawietrzne. Głębokość od 0,5 do 1 metra. Także Panowie, którzy na dniach jada do Szwecji głowa do góry i do boju jest duża szansa że połapiecie. Szukajcie płytkich miejsc i dużo pływajcie. Parę rzutów, nic się nie dzieje i zmiana. PołamaniaHej !Zatoka o której piszesz to ta co ją widać od strony trasy na Geteborg ?Dla informacji dla kolegów... ryba na jeziorach chimeryczna o sliderach na razie należy zapomnieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radanet Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Tak na wysokości mejscowości Karlshamn........ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radanet Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Nam też jerki nie bardzo działały. Zdecydowanie lepsze były obrotówki mepsa ( jaskrawe kolory), wysoko prowadzone w dośc szybkim tempie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sharki Opublikowano 2 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2013 (edytowane) Wczoraj dostałem film od kolegi Piotra na stałe mieszkającego w Szwecji. Na filmie wyciągam szczupaka 108 cm (foto zwalone ,za bardzo pokazalem skrzela rybci - ryba w dobrej kondycji bez pijawek wróciła do wody )Przynęta Mepps 5 FluoPogoda przez cały pobyt koszmarna , zimny wiatr z północy , temp . wody maks . 6.5 CTarło na całego , w zacienionych miejscach leżał jeszcze śnieg. Jezioro Sodra Bullaresjon to piękny zbiornik z dużym pogłowiem szczupaka i okonia , niestety wyniki tego nie potwierdziły. Widzielismy piekne okonie które tylko odprowadzały slidera do łódzi .Wczoraj wieczorem rozmawialem z Piotrem - poinformował że szczupak pojawił sie już na blatach 2-3 m i zaczyna odrabiać straty po zimie . Kolejny wylot nad jezioro we wrześniu Edytowane 9 Maja 2013 przez sharki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siksa Opublikowano 4 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2013 Są jakieś wiadomości z pola walki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi