pablo__20 Opublikowano 22 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2024 Kilka największych z miejsca, gdzie przez 3 dni były ich dziesiątki. Wszystkie brania z dna głębokiej rynny na wolno prowadzonego woblera. Lubuska Odra. 48 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Gołąb Opublikowano 23 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2024 Sezon rozpocząłem na Wiśle, z niecierpliwością czekałem jednak na pierwsze w tym roku łowy na wodzie stojącej z belly boat. Udało się oszukać trzy aspiusy, wszystkie na wobler własnego wykonania. 31 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zybi81 Opublikowano 25 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2024 (edytowane) Na oko forumowy stykacz????Trafiony przed burzą w samo południe.Skusił sie na sterowca, który pierwotnie był bez sterowcem, ale nie odpowiadała mi jego praca więc go przerobiłem. Edytowane 25 Maja 2024 przez Zybi81 23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zybi81 Opublikowano 29 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2024 (edytowane) Dziewiątka sterowa dała już przyjemną rybę ????Wobek własnej produkcji ???? Edytowane 29 Maja 2024 przez Zybi81 27 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 30 Maja 2024 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2024 22 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ORKA Opublikowano 30 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2024 Dzisiaj w końcu udało się rozpocząć sezon.Na Odrze bolenie jakieś niemrawe .8 wyjść do woblera i tylko jedno zakończone solidnym braniem.Przynęta którą dziś zrobiła robotę to „bocian „ od Adama Radomskiego. 21 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EdekDeBeściak Opublikowano 30 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2024 Udało się jeszcze w maju połowić na Dunajcu. Tym sposobem zaliczam bolenia na każdej większej rzece okręgu tarnowskiego : Wiśle, Rabie i Dunajcu. Na razie przerwa w polowaniu na bolenia. 18 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 1 Czerwca 2024 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2024 28 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DAMIR Opublikowano 2 Czerwca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2024 Wybrałem się dzisiaj nad Wisłę na typowy rekonesans w poszukiwaniu okoni. Okoniówka 223 cw 8g w pudełku Kilery 2" + główki jigowe 3g na haku nr 4. Stan wody od kilku dni był odpowiedni aby okonie ustawiły się na napływach. Na pierwszych ,,główkach" wyjechało kilka sandaczyków , szczupaczków i garbusków więc coś się działo. Na kolejnym napływie mam piękny strzał i zaczyna się ostra jazda. Wiem ,że mam dużą rybę i zapowiada się dobrych kilka minut holu. Ryba robi piękne odjazdy i wydaje się ,że wcale nie słabnie. Ostatecznie po emocjonującym holu udaje się wyjąć bolka i poprawić swój rekord. Zestaw : Kiler 2" + główka na haku nr 4 - kolejny raz dała radę Nowe PB : Boleń 79 cm 21 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ximus Opublikowano 4 Czerwca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2024 (edytowane) Łowcom boleni gratuluję pięknych ryb! Jeżeli ktoś ma wątpliwości czy dane zdjęcie jest zgodne z regulaminem jerkbaita to proszę o zgłaszanie takich zdjęć do moderacji ( opcja "zgłoś" w prawym dolnym rogu) a nie robienie śledztw czy dywagacji na forum - od wyjaśniania wątpliwości są moderatorzy. Na marginesie przypominam że na różnych wodach obowiązują różne przepisy i nie wszędzie sezon boleniowy rozpoczyna się 1 maja. W poprzednich latach mieliśmy wątki boleniowe otwierane rybami z zagranicy, z wód morskich itp Życzę wszystkim udanej majówki Tu chyba bardziej chodziło o to że autor pierwszego posta równoległe 1 maja wrzuca szczupaki z łódki . Jednak pewien niesmak jest, po co te czajany w takim razie i czekanie ze zdjęciami do 1 maja? Edytowane 4 Czerwca 2024 przez ximus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 4 Czerwca 2024 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2024 Czego ma dotyczyć niesmak, jeśli ryby są łowione zgodnie z obowiązującymi przepisami i zgodnie z regulaminem forum? Wątki boleniowe i szczupakowe otwieramy (zazwyczaj - "tradycja?") od lat 1 maja stąd nie warto tego zmieniać, bo po co? Wszystkich obowiązują identycznie zasady, nikomu przecież nie zabrania się publikowania zdjęć zgodnych z regulaminem. Jeśli chodzi o niesmak natury moralnej to moje ryby zostały złowione w jeziorze gdzie nie mają skutecznego tarła lub wcale nie podchodzą do tarła stąd trudno obejmować je okresową ochroną, nie wzbogacają w żadnym stopniu puli genowej populacji. Myślę, że na przestrzeni lat, opublikowałem tyle zdjęć ryb złowionych w wielu środowiskach i porach roku, że nie muszę udowadniać, że posiłkuję się "ułatwieniem" łowienia ich tylko wczesną wiosną? Jeśli moja osoba budzi niesamk to jest opcja pozwalająca wyłączyć widoczność wszystkich moich postów. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goliatwielki Opublikowano 4 Czerwca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2024 ryby zostały złowione w jeziorze gdzie nie mają skutecznego tarła lub wcale nie podchodzą do tarła stąd trudno obejmować je okresową ochroną Abstrahując od zarzutów, z czystej ciekawości. Czemu nie podchodzą do tarła/tarło nie jest skuteczne? W jaki sposób utrzymuje się populacja skoro nie naturalnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek TJ Opublikowano 4 Czerwca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2024 Pewnie nie ma dostępu do rzeki a boleń tylko w rzece przystąpi do tarła, populacja w 100% z zarybień. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 4 Czerwca 2024 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2024 Dokładnie jak wyżej. Boleń ma bardzo kleistą ikrę, która bez silnego nurtu, automatycznie ulega zbryleniu i obumarciu. Tu chyba bardziej chodziło o to że autor pierwszego posta równoległe 1 maja wrzuca szczupaki z łódki . Jednak pewien niesmak jest, po co te czajany w takim razie i czekanie ze zdjęciami do 1 maja? Co dziwnego w tym, że w jeziorze występują szczupaki i bolenie a oba gatunki można łowić zarówno z łódki jak i z brzegu. Dodatkowo nie jest dla mnie czymś wyjątkowym być w sezonie trzy razy dziennie na rybach. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teki77 Opublikowano 5 Czerwca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2024 Jak na razie ten sezon z rybami mocno sportowymi,ale i takie cieszą. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MARIO87 Opublikowano 5 Czerwca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2024 W końcu wpadł pierwszy w tym sezonie wyczekany a jak cieszy ???? to piękne uderzenie w wobka ... ???? 18 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ORKA Opublikowano 6 Czerwca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2024 30 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wacha Opublikowano 9 Czerwca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2024 Tak jak napisał Marcin we wcześniejszym poście - na Mazowszu - jeśli już bierze, to z reguły sportowa ryba, ale i taka cieszy PozdrawiamAdam W. (Wacha) 25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pisarz Opublikowano 10 Czerwca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2024 Tak jak napisał Marcin we wcześniejszym poście - na Mazowszu - jeśli już bierze, to z reguły sportowa ryba, ale i taka cieszy PozdrawiamAdam W. (Wacha)Wyjątek tylko potwierdza istnienie reguły . 14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Gołąb Opublikowano 10 Czerwca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2024 Po wielu godzinach kombinowania w końcu konkretny strzał z powierzchni i kilka minut emocjonującej walki. 38 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sero1975 Opublikowano 11 Czerwca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2024 Ja też musiałem się w sobotę nakombinować jak koń pod górę . Efektem były 4 szt ale naprawdę było ciężko 18 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Gołąb Opublikowano 12 Czerwca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2024 Zły, silny niczym koń. Do tego skąpany w odcieniach starego złota i zieleni. Złowiony z belly boat na wobler własnej produkcji. 43 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Gołąb Opublikowano 17 Czerwca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2024 Gdzieś na Kresach ???? 30 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malcz Opublikowano 18 Czerwca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2024 Gdzieś na Kresach IMG_20240616_225619.jpgPiękny !!P.S. Codziennie na rybach jesteś? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ORKA Opublikowano 20 Czerwca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2024 25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi