Skocz do zawartości

Bolenie 2024

guciolucky

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrałem się dzisiaj nad Wisłę na typowy rekonesans w poszukiwaniu okoni. Okoniówka 223 cw 8g w pudełku Kilery 2" + główki jigowe 3g na haku nr 4. Stan wody od kilku dni był odpowiedni aby okonie ustawiły się na napływach. Na pierwszych ,,główkach" wyjechało kilka sandaczyków , szczupaczków i garbusków więc coś się działo. Na kolejnym napływie mam piękny strzał i zaczyna się ostra jazda. Wiem ,że mam dużą rybę i zapowiada się dobrych kilka minut holu. Ryba robi piękne odjazdy i wydaje się ,że wcale nie słabnie. Ostatecznie po emocjonującym holu udaje się wyjąć bolka i poprawić swój rekord. Zestaw : Kiler 2" + główka na haku nr 4 - kolejny raz dała radę ;)

Nowe PB : Boleń 79 cm

post-60719-0-56301600-1717358358_thumb.jpg

• Like 21

Łowcom boleni gratuluję pięknych ryb!

Jeżeli ktoś ma wątpliwości czy dane zdjęcie jest zgodne z regulaminem jerkbaita to proszę o zgłaszanie takich zdjęć do moderacji ( opcja "zgłoś" w prawym dolnym rogu) a nie robienie śledztw czy dywagacji na forum - od wyjaśniania wątpliwości są moderatorzy. Na marginesie przypominam że na różnych wodach obowiązują różne przepisy i nie wszędzie sezon boleniowy rozpoczyna się 1 maja. W poprzednich latach mieliśmy wątki boleniowe otwierane rybami z zagranicy, z wód morskich itp

Życzę wszystkim udanej majówki :)

Tu chyba bardziej chodziło o to że autor pierwszego posta równoległe 1 maja wrzuca szczupaki z łódki :). Jednak pewien niesmak jest, po co te czajany w takim razie i czekanie ze zdjęciami do 1 maja?

Edytowane przez ximus

Czego ma dotyczyć niesmak, jeśli ryby są łowione zgodnie z obowiązującymi przepisami i zgodnie z regulaminem forum? Wątki boleniowe i szczupakowe otwieramy (zazwyczaj - "tradycja?") od lat 1 maja stąd nie warto tego zmieniać, bo po co? Wszystkich obowiązują identycznie zasady, nikomu przecież nie zabrania się publikowania zdjęć zgodnych z regulaminem. Jeśli chodzi o niesmak natury moralnej to moje ryby zostały złowione w jeziorze gdzie nie mają skutecznego tarła lub wcale nie podchodzą do tarła stąd trudno obejmować je okresową ochroną, nie wzbogacają w żadnym stopniu puli genowej populacji. Myślę, że na przestrzeni lat, opublikowałem tyle zdjęć ryb złowionych w wielu środowiskach i porach roku, że nie muszę udowadniać, że posiłkuję się "ułatwieniem" łowienia ich tylko wczesną wiosną? Jeśli moja osoba budzi niesamk to jest opcja pozwalająca wyłączyć widoczność wszystkich moich postów. 

• Like 5

ryby zostały złowione w jeziorze gdzie nie mają skutecznego tarła lub wcale nie podchodzą do tarła stąd trudno obejmować je okresową ochroną

Abstrahując od zarzutów, z czystej ciekawości. Czemu nie podchodzą do tarła/tarło nie jest skuteczne? W jaki sposób utrzymuje się populacja skoro nie naturalnie? 

Dokładnie jak wyżej. Boleń ma bardzo kleistą ikrę, która bez silnego nurtu, automatycznie ulega zbryleniu i obumarciu. 

Tu chyba bardziej chodziło o to że autor pierwszego posta równoległe 1 maja wrzuca szczupaki z łódki :). Jednak pewien niesmak jest, po co te czajany w takim razie i czekanie ze zdjęciami do 1 maja?

Co dziwnego w tym, że w jeziorze występują szczupaki i bolenie a oba gatunki można łowić zarówno z łódki jak i z brzegu. Dodatkowo nie jest dla mnie czymś wyjątkowym być w sezonie trzy razy dziennie na rybach. 

• Like 3