Skocz do zawartości

Jak zacząć z muchówką w małym budzecie

Olekk

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, mam 13 lat i chce zacząć zbierać na zestaw muchowy :) polecicie jakiś zestaw wędka + kołowrotek + linka interesuje mnie łowienie białorybu na muche. Chciałbym też w przyszłości zacząć kręcić muchy na to przeznacze ok 150zł. Polecicie coś?

• 2 tygodnie później...
  • 4 miesiące temu...

Ten post powinien być w temacie "Jak nie zaczynać" lub "Jerkbait się śmieje". W tamtym tygodniu zgłosił się do mnie kolega z prośbą o pomoc. Powiedział, że kupił zestaw muchowy, ale mu to wcale nie lata i do tego mucha mu się topi, a powinna pływać. Myślę, że seria zdjęć wystarczy by znaleźć przyczynę. Ten post nie jest po to by drwić z kogokolwiek, jest po to by ktoś kto zaczyna wpadł na prosty pomysł, że może lepiej pogadać z kimś kto ma jakiekolwiek doświadczenie, a nie eksperymentować bezsensownie.

post-46253-0-33894800-1728916139_thumb.jpg

post-46253-0-89405700-1728916147_thumb.jpg

post-46253-0-35682100-1728916165_thumb.jpg

post-46253-0-39310100-1728916176_thumb.jpg

post-46253-0-40235500-1728916189_thumb.jpg

Edytowane przez Mysha
  • Like 2

Będę zły i podły.

Co mi tam, łowię ryby od 45 lat. Poznałem wszystkie możliwe metody.

Sporo za każdym razem musiałem się nauczyć.

Ten Twój kolega to z grupy tych co to muszą mieć napisane na bateriach "nie połykać" i w obuwniczym proszą o identyfikację prawego i lewego ...."bo coś nie wygodnie się biega".

Pozdrowienia.

tomaszek11

• Like 5

Będę zły i podły.

Co mi tam, łowię ryby od 45 lat. Poznałem wszystkie możliwe metody.

Sporo za każdym razem musiałem się nauczyć.

Ten Twój kolega to z grupy tych co to muszą mieć napisane na bateriach "nie połykać" i w obuwniczym proszą o identyfikację prawego i lewego ...."bo coś nie wygodnie się biega".

Pozdrowienia.

tomaszek11

Język nienawiści wyczuwam :D. No i przejawy braku akceptacji nowych trendów ;) 

• Like 2

Ten Twój kolega

To NASZ kolega. Ja jestem dość staromodny i każdego wędkarza nazywam "kolegą". Pracując w sklepie wędkarskim mogę napisać, że ten kolega nie był jakimś wyjątkowym egzemplarzem. Gdy zostanę emerytem to napiszę książkę pt. "Po drugiej stronie lady" ????.

• Like 3

Na deser. Kołowrotek był założony w odwrotnym kierunku, a linka nie została nawinięta i była spakowana w torebce.

jeżeli ktoś jest praworęczny - to inaczej montuje kołowrotek (po przekładce, o ile jest taka opcja)

linki nie przechowuje się nawiniętej na kołowrotek

to podstawy...

trzeba czytać, pytać

Witam.

Ze zdjęć sprzętu można wnioskowac iż byż może pochodzi z Aliexpress.

To jest symptomatyczne niestety dla ogromnej części obecnego pokolenia dzieciaków - tych pełnoletnich również. Doskonale poruszają się w internecie jeżeli chodzi o zakupy. Jest prosto i łatwo - strony, serwisy i sklepy rowadzą ich niemal za rękę.

Niestety często nie potrafią już z niego kopletnie korzystać w temacie zdobywania wiedzy. Bo to zabiera czas, trzeba wykazać się własną aktywnością, inwencją i ukierunkowaniem myślenia oraz przyjęciem jakiegoś toku postępowania. Chodzi o konstruktywność i tyczy się nietety wszystkiego - od zwykłego własnego hobby do rzeczy już poważniejszych, np. własnego życia, pracy i pomysłu na przyszłość. Oczywiście w inym zakresie będze to wszystko dotyczyło 12-13 latka, a w całkiem innym "dzieciaka" 19-30 letniego  :D

Ale trend jest widoczny gołym okiem. Programy nauczania w szkołach od dawna były sztuką dla sztuki - dziatawa ma przeczytać cały kanon polskiej literaturu i umieć swobodnie posługwać się analizą matematyczną. Ale nie musi posiąść podstawowych umiejętności interpersonalnych ...

Nie piszę tego wszystkiego by narzekać na dzieciaki - wręcz przeciwnie.

ONI/ONE ... czekają często tylo na jakiś impuls ze strony każdego bumera, żeby się otworzyć na świat i zacząć go ogarniać z całkiem innej perspektywy.

Wystarczy zacząć z nimi rozmawiać - potrzebują po prostu rozmowy i bezpośredniego kontaktu z drugim człowiekiem. Pragną tego jak kania dżdżu ...

Mysha dobrze pisze - to nasi koledzy/koleżanki. Jeżeli zaczyna się ich tak traktować to potrafią się pięknie odwdzięczyć  ;)

Podrawiam.

Edytowane przez Forest-Natura

Witam.

Ze zdjęć sprzętu można wnioskowac iż byż może pochodzi z Aliexpress.

To jest symptomatyczne niestety dla ogromnej części obecnego pokolenia dzieciaków - tych pełnoletnich również. Doskonale poruszają się w internecie jeżeli chodzi o zakupy. Jest prosto i łatwo - strony, serwisy i sklepy rowadzą ich niemal za rękę.

Niestety często nie potrafią już z niego kopletnie korzystać w temacie zdobywania wiedzy. Bo to zabiera czas, trzeba wykazać się własną aktywnością, inwencją i ukierunkowaniem myślenia oraz przyjęciem jakiegoś toku postępowania. Chodzi o konstruktywność i tyczy się nietety wszystkiego - od zwykłego własnego hobby do rzeczy już poważniejszych, np. własnego życia, pracy i pomysłu na przyszłość. Oczywiście w inym zakresie będze to wszystko dotyczyło 12-13 latka, a w całkiem innym "dzieciaka" 19-30 letniego  :D

Ale trend jest widoczny gołym okiem. Programy nauczania w szkołach od dawna były sztuką dla sztuki - dziatawa ma przeczytać cały kanon polskiej literaturu i umieć swobodnie posługwać się analizą matematyczną. Ale nie musi posiąść podstawowych umiejętności interpersonalnych ...

Nie piszę tego wszystkiego by narzekać na dzieciaki - wręcz przeciwnie.

ONI/ONE ... czekają często tylo na jakiś impuls ze strony każdego bumera, żeby się otworzyć na świat i zacząć go ogarniać z całkiem innej perspektywy.

Wystarczy zacząć z nimi rozmawiać - potrzebują po prostu rozmowy i bezpośredniego kontaktu z drugim człowiekiem. Pragną tego jak kania dżdżu ...

Mysha dobrze pisze - to nasi koledzy/koleżanki. Jeżeli zaczyna się ich tak traktować to potrafią się pięknie odwdzięczyć  ;)

Podrawiam.

jeżeli ktoś czegoś nie wie, a chce się dowiedzieć - to super

gorzej, jak nie wie i nie chce wiedzieć....

jeżeli ktoś jest praworęczny - to inaczej montuje kołowrotek (po przekładce, o ile jest taka opcja)

linki nie przechowuje się nawiniętej na kołowrotek

to podstawy...

trzeba czytać, pytać

Kolega do kręcenia korbką używa lewej ręki i tak był ustawiony ten kołowrotek fabrycznie. Nie trzeba było nic przekładać. On go po prostu założył tyłem do przodu (przewlekając podkład przez oczko do haczyka).

Linki może się nie przechowuje nawiniętej na kołowrotek, ale podczas łowienia to jednak warto by ją założyć. Kolega używał do rzucania podkładu.

Wczoraj prawidłowo zmontowane combo zostało oddane właścicielowi. Plus udzieliliśmy gratisowej lekcji posługiwania się nim. Na trawniku, przed sklepem. Choć moja refleksja jest taka, że nic z tego nie będzie.

• Like 6

Kolega był raczej z pokolenia 40 plus.

Witam.

Jak widać wędkarstwo potrafi spawić że jesteś w głębi (baaaardzo dużej głębi) duszy wiecznym dzieckiem ...  :rolleyes:   :D  :D  :D

Pozdrawiam.

Edytowane przez Forest-Natura
  • Like 3

Kiedy chciałem spróbować łowienia na muchę, kupiłem byle jaki sznur pływający i najtańszy kołowrotek. Przywiązałem go do spinningu i tak zacząłem. Po złowieniu pierwszego lipienia kupiłem Daiwa Whisker 5/7. To było ponad 30 lat temu. Mam go do tej pory

Kiedy chciałem spróbować łowienia na muchę, kupiłem byle jaki sznur pływający i najtańszy kołowrotek. Przywiązałem go do spinningu i tak zacząłem. Po złowieniu pierwszego lipienia kupiłem Daiwa Whisker 5/7. To było ponad 30 lat temu. Mam go do tej pory

Witam.

Jak byś chciał sprzedać do daj znać  :D

Pozdrawiam.