Nizdęb Opublikowano 22 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2012 Witam, czy ten kołowrotek nada się do łowienia z tzw. opadu? Czy 600 - 700 zł za nowy to rozsądna cena? Jeśli jest za delikatny to co mocniejszego polecacie do ok. 800 zł? Interesuje mnie nowy i dostępny sprzęt (gwarancja, sklep itp.). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 23 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2012 Jak będą główki do max. 15g+guma 7cm to się nada, ale jak 30+guma 10-12cm to raczej bym nie ryzykował .Kwestia na ile przewidujesz dla niego wękarskie życie, bo jak krótkie to i kogutem 40g można łowić . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 23 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2012 no nie wiem jozi, siedze regularnie w lodce z kims, kto lowi modelem 4000 od trzech sezonow szczupaki, i jak sam wiesz, wabiki ktorych my uzywamy nie schodza ponizej 6" na glowkach, co najmniej, 21 gram ... kolowrotek hula i buczy, nic sie z nim nie dzieje, a oszczedzany nie jest ... czy moge polecic? oczywiscie, sam posiadam model 2500 pod wertykalnego sandacza, i wlasnie do tego celu kupilem go z premedytacja, wymieniajac na niego biomastera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saw Opublikowano 23 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2012 Podzielam zdanie pitt'a co prawda modelu 4000 nie mam ale od 3 lat mam model 2500, również nie był oszczędzany, szczególnie na początku gumy 10cm + główka 10-20gr (w słodkiej, czystej wodzie). Smarowany regularnie co 3-4 m-ce i kręci jak nowy. Być może sprawia wrażenie delikatnego ze względu na swoją wagę ale nic bardziej mylnego. Myślę, że rozmiar 4000 będzie jak najbardziej odpowiedni do łowienia z opadu. W tej chwili wyszydzane nowe rozwiązania jako zbyt lekkie i delikatne a za kilka lat będą poszukiwane jako trwałe, mocne konstrukcje tzw. ostatnie dobre kołowrotki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 23 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2012 Sławek, Pitt jestem pozytywnie zaskoczony .Nie chce się wierzyć że le lekkie maszynki są tak wytrwałe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nizdęb Opublikowano 23 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2012 To dopytam jeszcze o cenę. Domyślam się że ceny sklepowe (urzędowe) nie są optymalne ale np. 650 zł za 4000? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tpe Opublikowano 23 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2012 Myślę, że 650 to dobra cena, Za tyle mniej więcej można dorwać 4000 z zapasową szpulą z Niemiec. Sam planuję zaraz po nowym roku zakup 2500 i 4000. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tiguss Opublikowano 23 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2012 Jak jeszcze się wahasz - to ja także potwierdzam słowa Pitt'a i Sławka i szczerze polecam! Mam model 2500 oraz 4000 ponad 2 lata i jak do tej pory nic im nie mogę zarzucić, zwłaszcza że nie są przeze mnie oszczędzane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
foxy77 Opublikowano 23 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2012 jestem posiadaczem modelu 4000 od maja 2012 roku - używany głównie do opadu - gumy 3-4" do tego obciążenia nawet do 30gr i nic z kołowrotkiem się nie dzieje - cena 650zł za nówkę to jest jak najbardziej do przyjęcia - ja za swoją maszynkę dałem w sklepie stacjonarnym 950zł - nie żałuje a na wiosnę kupuje kolejnego rareniuma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziober Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2013 (edytowane) Panowie znacie ten sklep (askari.pl)? Tu znalazłem najtaniej ten młynek w PL. Koszt podobny jakby z niemieckiego ebaya ciągnąć. Pierwszy raz widzę ten sklep dlatego pytam czy spokojnie można brać czy lepiej ciągnąć od helmuta Edytowane 3 Kwietnia 2013 przez ziober Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kogut Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Kupiłem tam płetwy do belly,wszystko ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saw Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Askari to firma niemiecka, askari.pl to dystrybucja na polskę, co ważne z gwarancją realizowaną przez sklep. Śmiało można brać upewnij się tylko o dostępność, z tym kiedyś mieli problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal00kn Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2013 witam.Też mnie interesuje rarenium. czy to jest malezja? gdzieś widziałem że ma czarną powłoke na kole zębatym to prawda? czym różni się 4000 od 5000(320g) korpusem czy szpulą i rotorem? dzieki za odp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mdziam_78 Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Rarenium 4000 w kwocie do 1000pln w polskich sklepach to Malezja. Kupiłem na próbę w zeszłym sezonie i męczyłem szarpaniem główkami 20-25g i jak dla mnie bardzo OK. Chociaż nie dałbym za niego 900zł, 600zł to już lepiej. Dla mnie to w chwili obecnej podstawowy kołowrotek na zandery. Jednak czy wytrzyma podbijanie z korby obciążenie 30g+ przez kilka sezonów to bym się nie założył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal00kn Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Mam na myśl Rarenium Ci4 FA jesli w PL malezja to pewnie ta wersja jest wszedzie z malezji w sumie to mi az tak bardzo nie przeszkadza. ciekawi mnie czym różni się 4000 od 5000. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makamba Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2013 (edytowane) Panowie znacie ten sklep (askari.pl)? Z tym Askari też czasem cuda wychodzą.Ogłaszają się czasem na stronie ,że maja coś na stanie a jak się zamówi to czasem odpisują,żeby 2 tygodnie poczekać.Zdarzało im się też przysłać połowę zamówienia z przeprosinami i zapewnieniem o dosłaniu reszty w późniejszym terminie. Słyszałem też , od pewnej osoby z "branży" ,że ogłaszają towary ,których nie maja ,żeby zachęcać klientów a w razie zamówienia panicznie przeszukują hurtownie i dystrybutorów w celu jak najszybszego zlokalizowania i zdobycia zamówionego produktu.Druga legenda , która słyszałem brzmiała ,że Askari lubuje się w odkupywaniu gratów od plajtujących , bankrutujących i wyprzedających się sklepów wędkarskich.(Tą praktykę znam osobiście lecz dotyczy ona innej branży) Czy te dwie plotki są prawdziwe - tego nie wiem i nie jestem w stanie potwierdzić. Edytowane 3 Kwietnia 2013 przez makamba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2013 (edytowane) Czy ktos ma Rarenium 5000 ?moglby wstawic fotke co by pokazac rozmiar body i kosza.Najlepiej obok jakiego znanego Shimano 4000 czy Daiwy 3000... DZIEKI! Dla zainteresowanych ponizej link do schematu 5tysiaczki : http://fish.shimano-eu.com/media/fishing/techdocs/en/RARCI45000FA_v1_m56577569830724109.pdf Edytowane 3 Kwietnia 2013 przez Guzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal00kn Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2013 przełożenie jest inne i uchwyt a reszte to nie widać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2013 (edytowane) Dzieki za filmik.Ciekawe zestawienie : pojemnosc szpuli 5000 mniejsza niz 4000. Tak mowi filmik gdy chodzi o power pro capacity Podana w lb i metrach Pomijajac juz calkiem wiersz powyzej czyli capacity kg /m...Kilogramy czego ?Jak male trzeba miec pojecie o czymkolwiek by taka tabelke zrobic i wstawic do filmu marketingowego. Ale jeszcze raz : dzieki za filmik. Mniej wiecej widac co to za 5000 jest... Edytowane 3 Kwietnia 2013 przez Guzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wędkarz87 Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Guzu miałem dwa obok siebie (4000 i 5000) Odkręcałem nawet "otwór serwisowy" - 5000 ma większe koło niż 4000. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Guzu miałem dwa obok siebie (4000 i 5000) Odkręcałem nawet "otwór serwisowy" - 5000 ma większe koło niż 4000. Jest tak ze skoro 4000 ma mniejsze body niz "normalne" 4000 to ta 5000 bedzie miala body (i przekladnie) jak zwykla 4000 Shimano ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wędkarz87 Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Body w 5000 wydawało mi się większe niż w normalnym 4000... przekładania też sporawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2013 @danieljezeli ci sie chce, to mozesz porownac schematy 4000 i 5000, na stronie shimano japan i bedziesz wiedzial czym sie roznia 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal00kn Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2013 5000 ma inne rozmieszczenie śrubek w obudowie korpusu:http://www.stauseefischer.at/shop/images/rar4000fa.JPG http://www.pescaemare.com/53-104-thickbox/rarenium-c14-5000-fa.jpg to chyba mechanizm w korpusie bedzie inny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Body w 5000 wydawało mi się większe niż w normalnym 4000... przekładania też sporawa. O widzisz. To moze byc ciekawy kolowrotek. Przy 320 g masy (w katalogu) i takim troche powiekszonym mechanizmie...Ciekawe jak to jest realnie z ta pojemnoscia szpuli. Np ile by 30 lb plecionki weszlo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi