Skocz do zawartości

Rarenium Ci4 4000 FA łowienie z opadu.

Nizdęb

Rekomendowane odpowiedzi

no nie wiem jozi, siedze regularnie w lodce z kims, kto lowi modelem 4000 od trzech sezonow szczupaki, i jak sam wiesz, wabiki ktorych my uzywamy nie schodza ponizej 6" na glowkach, co najmniej, 21 gram ... kolowrotek hula i buczy, nic sie z nim nie dzieje, a oszczedzany nie jest ... czy moge polecic? oczywiscie, sam posiadam model 2500 pod wertykalnego sandacza, i wlasnie do tego celu kupilem go z premedytacja, wymieniajac na niego biomastera

Podzielam zdanie pitt'a co prawda modelu 4000 nie mam ale od 3 lat mam model 2500, również nie był oszczędzany, szczególnie na początku gumy 10cm + główka 10-20gr (w słodkiej, czystej wodzie). Smarowany regularnie co 3-4 m-ce i kręci jak nowy. Być może sprawia wrażenie delikatnego ze względu na swoją wagę ale nic bardziej mylnego. Myślę, że rozmiar 4000 będzie jak najbardziej odpowiedni do łowienia z opadu. W tej chwili wyszydzane nowe rozwiązania jako zbyt lekkie i delikatne a za kilka lat będą poszukiwane jako trwałe, mocne konstrukcje tzw. ostatnie dobre kołowrotki ;)

jestem posiadaczem modelu 4000 od maja 2012 roku - używany głównie do opadu - gumy 3-4" do tego obciążenia nawet do 30gr i nic z kołowrotkiem się nie dzieje - cena 650zł za nówkę to jest jak najbardziej do przyjęcia - ja za swoją maszynkę dałem w sklepie stacjonarnym 950zł - nie żałuje a na wiosnę kupuje kolejnego rareniuma

• 4 miesiące temu...

Rarenium 4000 w kwocie do 1000pln w polskich sklepach to Malezja. Kupiłem na próbę w zeszłym sezonie i męczyłem szarpaniem główkami 20-25g i jak dla mnie bardzo OK. Chociaż nie dałbym za niego 900zł, 600zł to już lepiej. Dla mnie to w chwili obecnej podstawowy kołowrotek na zandery.

Jednak czy wytrzyma podbijanie z korby obciążenie 30g+ przez kilka sezonów to bym się nie założył.

Panowie znacie ten sklep (askari.pl)? 

Z tym Askari też czasem cuda wychodzą.

Ogłaszają się czasem na stronie ,że maja coś na stanie a jak się zamówi to czasem odpisują,żeby 2 tygodnie poczekać.

Zdarzało im się też przysłać połowę zamówienia z przeprosinami i zapewnieniem o dosłaniu reszty w późniejszym terminie.

Słyszałem też , od pewnej osoby z "branży" ,że ogłaszają towary ,których nie maja ,żeby zachęcać klientów a w razie zamówienia panicznie przeszukują hurtownie i dystrybutorów w celu jak najszybszego zlokalizowania i zdobycia zamówionego produktu.

Druga legenda , która słyszałem brzmiała ,że Askari lubuje się w odkupywaniu gratów od plajtujących , bankrutujących i wyprzedających się sklepów wędkarskich.

(Tą praktykę znam osobiście lecz dotyczy ona innej branży)

Czy te dwie plotki są prawdziwe - tego nie wiem i nie jestem w stanie potwierdzić. ;)

Edytowane przez makamba

Czy ktos ma Rarenium 5000 ?
moglby wstawic fotke co by pokazac rozmiar body i kosza.Najlepiej obok jakiego znanego Shimano 4000 czy Daiwy 3000...

DZIEKI!

Dla zainteresowanych ponizej link do schematu 5tysiaczki :

http://fish.shimano-eu.com/media/fishing/techdocs/en/RARCI45000FA_v1_m56577569830724109.pdf

Edytowane przez Guzu

Dzieki za filmik.

Ciekawe zestawienie : pojemnosc szpuli 5000 mniejsza niz 4000. Tak mowi filmik gdy chodzi o power pro capacity :o Podana w lb i metrach :o

Pomijajac juz calkiem wiersz powyzej czyli capacity kg /m...

Kilogramy czego ?

Jak male trzeba miec pojecie o czymkolwiek by taka tabelke zrobic i wstawic do filmu marketingowego.

Ale jeszcze raz : dzieki za filmik. Mniej wiecej widac co to za 5000 jest...

Edytowane przez Guzu

Body w 5000 wydawało mi się większe niż w normalnym 4000... przekładania też sporawa.

O widzisz. To moze byc ciekawy kolowrotek. Przy 320 g masy (w katalogu) i takim troche powiekszonym mechanizmie...

Ciekawe jak to jest realnie z ta pojemnoscia szpuli. Np ile by 30 lb plecionki weszlo...