Guzu Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2013 @danieljezeli ci sie chce, to mozesz porownac schematy 4000 i 5000, na stronie shimano japan i bedziesz wiedzial czym sie roznia Juz to zrobilem Ale schematy nie sa w skali.W kazdym razie moje zainteresowanie ma charakter "akademicki". Nie szukam kolowrotka w tej klasie zastosowan, a jedynie interesuje sie modelem, ktory wsrod znanych mi osob ma bardzo dobra opinie (rozmiar 4000). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2013 w skali nie sa, ale te same czesci, maja te same numberki dobrej nocy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wędkarz87 Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Daniel widać nawet na schematach różnicę. Przekładnia w 4000 klasyczna a w 5000 taka a'la SW z tym dokręcanym "wzmocnieniem"4000 - http://fservice.shimano.co.jp/part/pdf/02354.pdf5000 - http://fservice.shimano.co.jp/part/pdf/02355.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal00kn Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2013 szkoda że zabrakło drugiego łożyska żeby podepszeć pinion zresztą tak jak i w nowym biomasterze SW PG. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziober Opublikowano 20 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2013 Mam pytanie koledzy o rolkę prowadząca linkę w tej korbie. Nowy młynek powinien mieć ją caluśką w kolorze złotym jednolitym zarówno środkowy rowek jak boczne krawędzie? Jeśli widzę w rowku lekko przebijający srebrny kolor to znaczy że ktoś już tym młynkiem kręcił? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 20 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2013 Mam pytanie koledzy o rolkę prowadząca linkę w tej korbie. Nowy młynek powinien mieć ją caluśką w kolorze złotym jednolitym zarówno środkowy rowek jak boczne krawędzie? Jeśli widzę w rowku lekko przebijający srebrny kolor to znaczy że ktoś już tym młynkiem kręcił?Tak pewnie jest, bo trudno aby nie pokrywali całej rolki azotkiem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zenek Opublikowano 21 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2013 szkoda że zabrakło drugiego łożyska żeby podepszeć pinion zresztą tak jak i w nowym biomasterze SW PG.W ramach sprostowania najnowszy Biomaster SW ma dwa łożyska nr. 51-54 http://jerkbait.pl/topic/29408-nowy-biomaster-sw-13/?p=1321197 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
foxy77 Opublikowano 21 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2013 kolejny sezon "przerobiony" Rarenium-em przy poszukiwaniu sandaczy - żadnych oznak zużycia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziober Opublikowano 21 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2013 Lisie smarujesz go ? tuningowałeś - dokładałeś coś ? czy jedziesz na tym co fabryka dała.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
foxy77 Opublikowano 21 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2013 @ziober - jak do tej pory to zawałem tylko co jakiś czas opiekę przez port do smarowania, poczekam do końca sezonu i kołowrotek pojedzie na serwis do Słubic. Kołowrotek nie ma lekko, mówiony na Wiśle, obciążenia nie rzadko po 35gr plus 3 lub 4 calowe gumy, duże woblery ze sterem pozwalającym woblerem zejść na kilka metrów w mocnym nurcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz W Opublikowano 22 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2013 W grudniu będę w Niemczech także po tylu dobrych opiniach zrobię sobie Rareniumowy prezent gwiazdkowy : ) 4000 można już dorwać za około 150 euro! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 22 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2013 Czy nowe Rarenium Ci4+ ma już podparty pinion z dwóch stron w przeciwieństwie do starszego modelu Ci4? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 22 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2013 Czy nowe Rarenium Ci4+ ma już podparty pinion z dwóch stron w przeciwieństwie do starszego modelu Ci4? Najlepsze odpowiedzi na takie pytania Rarenium znajduja sie zawsze tu : http://fservice.shimano.co.jp/part/01/01007/index.html 2012 Rarenium 4000XG ma pinion podparty lozyskami po obu stronach : http://fservice.shimano.co.jp/part/pdf/02861.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 22 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2013 (edytowane) Zawsze mam problemy, aby tam coś znależć. Nie mam metody. Dzieki Daniel. Teraz to już młynki dla mnie . I nowy Biomaster i Rarenium . W nowych modelach dodane łożycho pod pinion i usztywniona szpulka.Tylko ta wersja XG.... . Nie mogli zrobić zwykłej albo HG???? Edytowane 22 Października 2013 przez godski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rolen Opublikowano 22 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2013 Kołowrotek nie ma lekko, mówiony na Wiśle, obciążenia nie rzadko po 35gr plus 3 lub 4 calowe gumy, duże woblery ze sterem pozwalającym woblerem zejść na kilka metrów w mocnym nurcie.Przeciwnicy tzw. "plastików" będą zawiedzeni taką informacją :-) Może zacznie się teraz wyprzedaż metalowych betoniarek ;-) 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zenek Opublikowano 22 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2013 Wygląda to bardzo podobnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hasior Opublikowano 23 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2013 (edytowane) Zawsze mam problemy, aby tam coś znależć. Nie mam metody. Dzieki Daniel. Teraz to już młynki dla mnie . I nowy Biomaster i Rarenium . W nowych modelach dodane łożycho pod pinion i usztywniona szpulka.Tylko ta wersja XG.... . Nie mogli zrobić zwykłej albo HG????Przecież biomek 13 jest HG,no chyba że kaman tylko o Rarenium? aha no i rozumiem że wiesz iż nowy Biom SW jest Malezyjski ? Edytowane 23 Października 2013 przez hasior Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 23 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2013 Tak, o Rarenium pisałem. Tam tylko XG. Wiem, że Malezja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zenek Opublikowano 23 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2013 Wszystkie nowe Biomastery i Rarenium to Malezja, tylko w czym to przeszkadza skoro są poprawione technicznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hasior Opublikowano 23 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2013 Wszystkie nowe Biomastery i Rarenium to Malezja, tylko w czym to przeszkadza skoro są poprawione technicznie W niczym tym bardziej że nie planuje ich kupić no,ale czasem to ważne jest dla wielu ludzi,zazwyczaj Japan były najwyższe technologicznie /materiałowo wypasione modele.na szczęście mi malezja nie przeszkadza,bo mam same starsze modele które z automatu były robione w Japani. Każdy kupuje to co mu pasuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziober Opublikowano 11 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2013 Z tym Askari też czasem cuda wychodzą.Ogłaszają się czasem na stronie ,że maja coś na stanie a jak się zamówi to czasem odpisują,żeby 2 tygodnie poczekać.Zdarzało im się też przysłać połowę zamówienia z przeprosinami i zapewnieniem o dosłaniu reszty w późniejszym terminie. Słyszałem też , od pewnej osoby z "branży" ,że ogłaszają towary ,których nie maja ,żeby zachęcać klientów a w razie zamówienia panicznie przeszukują hurtownie i dystrybutorów w celu jak najszybszego zlokalizowania i zdobycia zamówionego produktu.Druga legenda , która słyszałem brzmiała ,że Askari lubuje się w odkupywaniu gratów od plajtujących , bankrutujących i wyprzedających się sklepów wędkarskich.(Tą praktykę znam osobiście lecz dotyczy ona innej branży) Czy te dwie plotki są prawdziwe - tego nie wiem i nie jestem w stanie potwierdzić. Tak jak mówisz... same cuda. Sprzedawca też cudak... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Popeye Opublikowano 11 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2013 realizowalem u nich jedno zamowienie i nie mialem zadnego problemu z realizacja i wysylka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majunio Opublikowano 12 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2013 Ja miałem dwie sztuki rozmiaru 2500 do lekkiego łowienia okoni, jazi i kleni. Już nie mam tych kołowrotków bo dla mnie ich praca była naganna. Na sucho wszystko fajnie i lekko, ale wystarczyło spróbować podbić z kołowrotka 3gr główkę lub poprowadzić w nurcie 3cm horneta, żeby poczuć pracę przekładni a konkretnie jej bicie... porażka. Zamieniłem dwa rarenium na jedną certate i jest więcej niż dwa razy lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zenek Opublikowano 12 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2013 Nic dziwnego że ta Daiwa jest dwa razy lepsza skoro jest dwa razy droższa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
payara Opublikowano 12 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2013 realizowalem u nich jedno zamowienie i nie mialem zadnego problemu z realizacja i wysylkaJa też... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi