Skocz do zawartości

Rarenium Ci4 4000 FA łowienie z opadu.

Nizdęb

Rekomendowane odpowiedzi

@daniel

jezeli ci sie chce, to mozesz porownac schematy 4000 i 5000, na stronie shimano japan i bedziesz wiedzial czym sie roznia :)

Juz to zrobilem ;)

Ale schematy nie sa w skali.

W kazdym razie moje zainteresowanie ma charakter "akademicki". Nie szukam kolowrotka w tej klasie zastosowan, a jedynie interesuje sie modelem, ktory wsrod znanych mi osob ma bardzo dobra opinie (rozmiar 4000).

• Like 1

• 6 miesięcy temu...

Mam pytanie koledzy o rolkę prowadząca linkę w tej korbie. Nowy młynek powinien mieć ją caluśką w kolorze złotym jednolitym zarówno środkowy rowek jak boczne krawędzie? Jeśli widzę w rowku lekko przebijający srebrny kolor to znaczy że ktoś już tym młynkiem kręcił?

Mam pytanie koledzy o rolkę prowadząca linkę w tej korbie. Nowy młynek powinien mieć ją caluśką w kolorze złotym jednolitym zarówno środkowy rowek jak boczne krawędzie? Jeśli widzę w rowku lekko przebijający srebrny kolor to znaczy że ktoś już tym młynkiem kręcił?

Tak pewnie jest, bo trudno aby nie pokrywali całej rolki azotkiem :D .

@ziober - jak do tej pory to zawałem tylko co jakiś czas opiekę przez port do smarowania, poczekam do końca sezonu i kołowrotek pojedzie na serwis do Słubic. Kołowrotek nie ma lekko, mówiony na Wiśle, obciążenia nie rzadko po 35gr plus 3 lub 4 calowe gumy, duże woblery ze sterem pozwalającym woblerem zejść na kilka metrów w mocnym nurcie.

Czy nowe Rarenium Ci4+ ma już podparty pinion z dwóch stron w przeciwieństwie do starszego modelu Ci4?

Najlepsze odpowiedzi na takie pytania  Rarenium znajduja sie zawsze tu : 

http://fservice.shimano.co.jp/part/01/01007/index.html

2012 Rarenium 4000XG ma pinion podparty lozyskami po obu stronach :

http://fservice.shimano.co.jp/part/pdf/02861.pdf

Zawsze mam problemy, aby tam coś znależć. Nie mam metody. Dzieki Daniel.

Teraz to już młynki dla mnie . I nowy Biomaster i Rarenium . W nowych modelach dodane łożycho pod pinion i usztywniona szpulka.

Tylko ta wersja XG....  . Nie mogli zrobić zwykłej albo HG????

Edytowane przez godski

Kołowrotek nie ma lekko, mówiony na Wiśle, obciążenia nie rzadko po 35gr plus 3 lub 4 calowe gumy, duże woblery ze sterem pozwalającym woblerem zejść na kilka metrów w mocnym nurcie.

Przeciwnicy tzw. "plastików" będą zawiedzeni taką informacją :-) Może zacznie się teraz wyprzedaż metalowych betoniarek ;-)

• Like 3

Zawsze mam problemy, aby tam coś znależć. Nie mam metody. Dzieki Daniel.

Teraz to już młynki dla mnie . I nowy Biomaster i Rarenium . W nowych modelach dodane łożycho pod pinion i usztywniona szpulka.

Tylko ta wersja XG....  . Nie mogli zrobić zwykłej albo HG????

Przecież biomek 13 jest HG,no chyba że kaman tylko o Rarenium?

aha no i rozumiem że wiesz iż nowy Biom SW jest Malezyjski :D ?

tkwd.jpg

Edytowane przez hasior

Wszystkie nowe Biomastery i Rarenium to Malezja, tylko w czym to przeszkadza skoro są poprawione technicznie   

W niczym tym bardziej że nie planuje ich kupić no,ale czasem to ważne jest dla wielu ludzi,zazwyczaj Japan były najwyższe technologicznie /materiałowo wypasione modele.

na szczęście mi malezja nie przeszkadza,bo mam same starsze modele które z automatu były robione w Japani.

Każdy kupuje to co mu pasuje :D

• 3 tygodnie później...

Z tym Askari też czasem cuda wychodzą.

Ogłaszają się czasem na stronie ,że maja coś na stanie a jak się zamówi to czasem odpisują,żeby 2 tygodnie poczekać.

Zdarzało im się też przysłać połowę zamówienia z przeprosinami i zapewnieniem o dosłaniu reszty w późniejszym terminie.

Słyszałem też , od pewnej osoby z "branży" ,że ogłaszają towary ,których nie maja ,żeby zachęcać klientów a w razie zamówienia panicznie przeszukują hurtownie i dystrybutorów w celu jak najszybszego zlokalizowania i zdobycia zamówionego produktu.

Druga legenda , która słyszałem brzmiała ,że Askari lubuje się w odkupywaniu gratów od plajtujących , bankrutujących i wyprzedających się sklepów wędkarskich.

(Tą praktykę znam osobiście lecz dotyczy ona innej branży)

Czy te dwie plotki są prawdziwe - tego nie wiem i nie jestem w stanie potwierdzić. ;)

Tak jak mówisz... same cuda. Sprzedawca też cudak...

Ja miałem dwie sztuki rozmiaru 2500 do lekkiego łowienia okoni, jazi i kleni. Już nie mam tych kołowrotków bo dla mnie ich praca była naganna. Na sucho wszystko fajnie i lekko, ale wystarczyło spróbować podbić z kołowrotka 3gr główkę lub poprowadzić w nurcie 3cm horneta, żeby poczuć pracę przekładni a konkretnie jej bicie... porażka. Zamieniłem dwa rarenium na jedną certate i jest więcej niż dwa razy lepiej.