Skocz do zawartości

Oszustwo "rękodzielnika" ??

kesur

Rekomendowane odpowiedzi

Można tłumaczyć różne takie historie problemami osobistymi, zapomnieniem, ale upominanie się o swoje i brak reakcji przez dwa lata? Oficjalne stwierdzenie na forum, że jakiś pan X zrobił coś podobnego nie jest niczym niezgodnym z prawem lub go krzywdzącym. Zwykłe stwierdzenie faktu, z którym każdy ewentualny wchodzący w interesy z panem X zrobi to, co uważa. Droga prywatna do załatwiania takich spraw nie ma tu nic do rzeczy. 

A to: hehe, w poście 43, to niby co ma znaczyć w kontekście tej przykrej dla kogoś sprawy?

• Like 1

Maćku, mogę edytować, ale nie zrobię tego. Nie raz i nie dwa padają takie pomysły i warto od czasu do czasu przypomnieć czytającym o braku możliwości tworzenia takich wątków.

Janusz, gdyby autor napisał informację pozwalającą na jednoznaczne zidentyfikowanie przedmiotowego "rękodzielnika", to bylibyśmy zmuszeni do niezwłocznego usunięcia takiego wpisu.

Przepraszam autora za poniższy przykład, ale chciałbym być dobrze zrozumiany.

Jak byś się poczuł (ktokolwiek z czytających), gdyby ktoś bezpodstawnie napisał o Tobie, wyraźnie o Tobie, że go oszukałeś, czy okradłeś? Chciałbyś udowadniać, że nie jesteś wielbłądem? Dopóki temat niewywiązania się z umowy kupna/sprzedaży nie zostanie prawomocnie rozstrzygnięty przez sąd, dopóty nie ma winnego, znamy tylko opis jednej ze stron i nic więcej. Nie jesteśmy sędziami ani sądem, nie będziemy zapoznawać się z dowodami, korespondencją, potwierdzeniami płatności itp. Nie nam rozstrzygać, kto ma rację i dlaczego druga strona jej nie ma. A wskazana osoba może skarżyć zarówno oskarżającego publicznie, jak i dopuszczających do publicznego zniesławienia, bądź szkalowania. Gdyby okazało się, że osoba tworząca taki wątek działała w złej intencji, to zarówno ona, jak i administracja portalu mogą być pociągnięci do odpowiedzialności karnej i do odpowiedzialności materialnej za poniesione szkody lub utratę potencjalnych przychodów.

Na koniec prośba do wszystkich czytających. Nim coś napiszecie, szczególnie o innej osobie, przemyślcie swój wpis. To jest forum publiczne, Wasz wpis jest tak samo dostępny, jak audycja radiowa, czy telewizyjna i tak samo ponosicie odpowiedzialność za swoje słowa.

Chwała autorowi za powściągliwość, życzę zdrowia i pozytywnego rozstrzygnięcia problemu.  :good:

• Like 5

Nie rozumiem dlaczego nie udostępniasz tutaj danych tego cwaniaczka.Milcząc dajesz mu tylko przyzwolenie do oszustwa kolejnych klientów.

P.S.

podziwiam za cierpliwość

Nie podaję bo chcę mu dać ostatnia szansę "wykaraskania się" z problemów które niechybnie sobie zgotował. Poza tym sam miałem kiedyś podbramkową sytuację a może przez to co przeszedłem w trakcie leczenia trochę zmieniło moje postrzeganie wielu spraw.

Chłopaki, czy Wy naprawdę nie widzicie, że facet podjął honorową męską decyzję zachowując dla siebie personalia gościa i dając możliwość zwrotu kasy? Dajcie mu spokój z tym plotkarskim "info priv", skoro ma takie, skądinąd godne naśladowania, postanowienie.

Dziękuję 

Bardzo naiwne.

Nie będzie takiego wątku na forum. Spory prywatne załatwiane muszą być prywatnie. Jak wyobrażasz sobie weryfikację "udowodnionych" win? Wg naszego porządku prawnego oznacza to skazanie prawomocnym wyrokiem sądu. W każdym, innym, przypadku to publiczne pomówienie, które można ścigać. 

Dziękuję za trafne spostrzeżenia.

Maćku, mogę edytować, ale nie zrobię tego. Nie raz i nie dwa padają takie pomysły i warto od czasu do czasu przypomnieć czytającym o braku możliwości tworzenia takich wątków.

Janusz, gdyby autor napisał informację pozwalającą na jednoznaczne zidentyfikowanie przedmiotowego "rękodzielnika", to bylibyśmy zmuszeni do niezwłocznego usunięcia takiego wpisu.

Przepraszam autora za poniższy przykład, ale chciałbym być dobrze zrozumiany.

Jak byś się poczuł (ktokolwiek z czytających), gdyby ktoś bezpodstawnie napisał o Tobie, wyraźnie o Tobie, że go oszukałeś, czy okradłeś? Chciałbyś udowadniać, że nie jesteś wielbłądem? Dopóki temat niewywiązania się z umowy kupna/sprzedaży nie zostanie prawomocnie rozstrzygnięty przez sąd, dopóty nie ma winnego, znamy tylko opis jednej ze stron i nic więcej. Nie jesteśmy sędziami ani sądem, nie będziemy zapoznawać się z dowodami, korespondencją, potwierdzeniami płatności itp. Nie nam rozstrzygać, kto ma rację i dlaczego druga strona jej nie ma. A wskazana osoba może skarżyć zarówno oskarżającego publicznie, jak i dopuszczających do publicznego zniesławienia, bądź szkalowania. Gdyby okazało się, że osoba tworząca taki wątek działała w złej intencji, to zarówno ona, jak i administracja portalu mogą być pociągnięci do odpowiedzialności karnej i do odpowiedzialności materialnej za poniesione szkody lub utratę potencjalnych przychodów.

Na koniec prośba do wszystkich czytających. Nim coś napiszecie, szczególnie o innej osobie, przemyślcie swój wpis. To jest forum publiczne, Wasz wpis jest tak samo dostępny, jak audycja radiowa, czy telewizyjna i tak samo ponosicie odpowiedzialność za swoje słowa.

Chwała autorowi za powściągliwość, życzę zdrowia i pozytywnego rozstrzygnięcia problemu.  :good:

Dziękuję za wyjaśnienie wszystkim mojej powściągliwości i także dużo zdrowia życzę.

Pozdrawiam i Dziękuję Wszystkim za dobre słowo napisane w tym wątku.

kesur

P.S.: Ciągle czekam na obiecany przelew ;) ... gdy dojdzie to dam znać.

• Like 5

Kolego Kesur....daj znac jak dojdzie przelew

I zdrowia podwojnie zycze...bo widze dalej slabo to wyglada.....

Kolego=administratorze bartsiedlce...rozumiem Cie doskonale...z forum czy jerkbait.pl nie odpowida za tranzkacje na forum itd itp..

Ale czy nie mozna zrobic neutralnego tematu.....

Polecam=nie polecam kontrahenta ...

Tu jerkbait nie musi interweniowac....

Poprostu...polecam nie polecam

Kazdy znajdzie co trzeba...

Edytowane przez martek
  • Like 1

Bartsiedlce, troszkę się zagalopowałeś w swoich wywodach. Idąc Twoją drogą, ani allegro ani olx czy inne giełdy nie upubliczniałyby nieprzyjemnych komentarzy. Dodatkowo rzemieślnik ma działalność, więc wykracza poza pewne ramy prawne dotyczące osoby cywilnej. Po kolejne sam nick nie identyfikuje więc nie narusza rodo, a wielu ustrzeże przed podobnym błędem. Przykładem niech dla Ciebie będą media ogólnopolskie, które nie podają tylko już ludzi po wyrokach, ale stawiają zarzyty osobom daleko przed sprawami. To znowu jak z oszustami garnkowymi, prezentowanie ich danych nikomu nie zaszkodziło. Krótka informacja, że ten a ten producent nie wywiązuje się z terminów nie jest szkalowaniem a oceną działalności, zgodną z prawem.

• Like 7

Lepiej żeby wszyscy Ci którzy robią woblery i gumy jednocześnie ucierpieli ,niżby jeden stracił w oczach użytkowników/klientów ????to już lepiej kłódkę było od razu założyć, usunąć wątek jak to w zwyczaju przy nie wygodnych tematach jest i tyle...co ciekawe do dziś wiszą w dziale "lure" posty z obelgami pod adresem zwykłych użytkowników i jakoś wtedy RODO czy inne nie mają zastosowania...w przypadku samej giełdy również...ale Lurefucker to równiejszy jest ,tak to niestety wyszło/wygląda ????

• Like 10

Cóż temat wraca jak bumerang.
Rozumiem podejście silnorękich, problem w tym, że to sprawdza(ło?) się na małych forach, gdzie z jednej strony wszyscy wzajemnie się kojarzą, a z drugiej interesu się na tak nielicznej grupie się nie zrobi.
Z najsensowniejszym rozwiązaniem spotkałem się na forum knives.pl, jest prosty system opinii (pozytywna, neutralna, negatywna) do wglądu w profilu użytkownika, działa od lat, wystarcza, sądząc po czujności prawnej tamtejszej administracji i braku afer związanych z tą opcją, przepisów nie łamie.

• Like 4

Witam. Strona Jerkbait wg mnie jest stroną koleżeńską i wszyscy bez powinniśmy być równi. Powinny obowiązywać tu ściśle określone zasady , których wszyscy bez różnicy powinniśmy przestrzegać , czy to jest moderator, twórca czy inny użytkownik.  Ja jako osoba starająca się coś tam tworzyć nie wyobrażam sobie abym mógł kogoś oszukać. Przyjąłem taką zasadę, że sprzedając moje wyroby proszę o zapłatę dopiero jak przesyłka dotrze do odbiorcy. Zrobiłem to z jednego powodu, który postawił mnie w niezręcznej i nie komfortowej sytuacji. Mianowicie robię woblerki w niewielkich ilościach , wystawiam na giełdę tylko te które mam fizycznie w rękach , są ustawione , sprawdzone nad wodą. Wracając do meritum mojej sytuacji : chłopak kupił woblerki , zrobił przelew ja na drugi dzień wysłałem listem poleconym ……. Jednakże przesyłka nie dotarła do odbiorcy  z winy poczty ( zagubiła się ) chłopak zapłacił za woblerki a ich nie otrzymał.  W tym przypadku musiał poczekać na nowe a i ja w ramach przeprosin/zachowania dobrego koleżeńskiego wizerunku dołożyłem parę sztuk. Nikomu nie narzucam takiego postepowania jednakże daje mi to komfort można powiedzieć psychiczny. A już na pewno nie robię ,, zapisów – na woblery ‘’ bo to już jest dla mnie przegięcie.  Dotąd nie zdążyło mi się tu na naszej grupie aby ktoś mnie oszukał i miejmy nadzieję tak pozostanie.

Sytuacja w jakiej został postawiony kolega KESUR jest nie do przyjęcia –został brzydko mówiąc wy………….. bez mydła, przez nieuczciwego ,, tfuurcę,,   Stracił  kupę kasy , to nie jest 20-50-200 zł a 1600 zł .Miejmy nadzieję ze dany osobnik zreflektuje się i odeślę cała kwotę. Choć wydaje mi się to mało prawdopodobne i jedynie zgłoszenie na policję ( kradzież )przyniesie rezultat ( oczywiście podpierając się dowodami) Decyzja czy kolega Kesur poda dane nieutrzciwego ,, kolegi,, jest jego decyzją. Jednakże taka osoba powinna odczuć konsekwencje swojego postepowania i nie powinna mieć dalszych możliwości aby tak postępować w stosunku do naszego koleżeńskiego portalu.  

Parę osób napisało ciekawy pomysł aby była możliwość dodania opinii przy danym osobniku ( polecam, nie polecam) oczywiście popierając jakimiś dowodami na swój wpis .

Pewnie dostanę krytykę odnoszącą się do mojego wpisu, ale napisałem to co myślę.   

Pozdrawiam Piotr

• Like 7

Wątek polecam-nie polecam faktycznie jest mocno zagrożony częstymi gównoburzami, opinie pokazujące się w profilu mniej podgrzewają ogólną atmosferę, po prostu komuś przybywa pozytywów lub negatywów i tyle, jak zastanawiam się nad zakupem od danego użytkownika zaglądam do jego profilu.
W przypadku twórców, tfurcuf i wytwórców naturalnym miejsce na opinie zarówno pozytywne jak i negatywne są ich osobiste działy.

Super prosta rzecz. Tak jak piszecie - wystarczy banalny system opinii pod kontem uzytkownia. Do opinii moglby sie odniesc tylko sprzedajacy - tak jak na przyklad w google.

Ktos kto bedzie to czytal, ma przynajmniej mozliwosc wyrobienia sobie zdania na temat sprzedającego i robienia bądź nie, interesow z nim.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Edytowane przez kruz
  • Like 3

Wydaje mi się że w momencie złożenia zawiadamienia o "możliwości" popełnienia przestępstwa trochę się zmienia status sprawy i nie mamy juz do czynienia z bezpodstawnym pomówieniem jak to wcześniej ktoś napisał. Neutralność forum w takich sprawach działa wyłącznie na korzyść sprawców a powinno być chyba odwrotnie. Swoją drogą co w przypadku gdyby doszło do kolejnych oszustw? Odpowiedzialność za nie spad również na forum.

Wydaje mi się że w momencie złożenia zawiadamienia o "możliwości" popełnienia przestępstwa trochę się zmienia status sprawy i nie mamy juz do czynienia z bezpodstawnym pomówieniem jak to wcześniej ktoś napisał. Neutralność forum w takich sprawach działa wyłącznie na korzyść sprawców a powinno być chyba odwrotnie. Swoją drogą co w przypadku gdyby doszło do kolejnych oszustw? Odpowiedzialność za nie spad również na forum.

W momencie złożenia zawiadomienia, dalej nie jesteście, Szanowni Koledzy, stroną w sprawie. Napiszę bardzo krótko, Wasze pomysły, z bardzo różnych względów, prawnych, regulaminowych, ale choćby i technicznych (architektura forum) NIE MAJĄ SZANS DALSZEJ REALIZACJI. Tracicie CZAS. Jak wyżej zauważył Sławek, wątek "polecam nie polecam" był. Zgadnijcie kto nie potrafił uszanować tego faktu :D

Edytowane przez Hesher
  • Like 1

Wydaje mi się że w momencie złożenia zawiadamienia o "możliwości" popełnienia przestępstwa trochę się zmienia status sprawy i nie mamy juz do czynienia z bezpodstawnym pomówieniem jak to wcześniej ktoś napisał. .......................

Rozumując w ten sposób każdy na każdego może takie zawiadomienie złożyć. To jeszcze niewiele znaczy. Dopiero jak właściwe organy na podstawie złożonego zawiadomienia stwierdzą, że warto się tym zająć można powiedzieć, że coś jest na rzeczy.

Jednakże do ostatecznego wyroku jeszcze daleka droga. 

Także gorąca głowa nie jest wskazana. Można zostać posądzonym o pomówienia.

Ciekawe że nie było takich dywagacji odnośnie anonimowości, RODO i innycg tajnych przez poufne danych w wątku w sumie obok, odnośnie uszkodzonej przelotki w kiju za stówkę...

Ani Administracja nie "wygumkowała" nicka adwersarza, ani nie bylo "obrońców uciśnionych".

Tu jest ewidentny wałek na półtora kafla bo zapomnieć to mozna tydzień, może coś się sliznąć, ale wtedy informuje sie kontrachenta o tym, a nie pali głupa przez rok czy dwa.

To już nie jest niedopatrenie, roztargnienie, czy zdarzenie losowe. To zwykłe cwaniactwo i walenie w ch.ja.

Szanuję decyzję kolegi o nie podawaniu nicka, ale zdajcie sobie panowie sprawę że rzuca to cień na połowę luremejkerów którzy tu oferują swoje produkty.

• Like 7

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...