Skocz do zawartości

Smarowanie używanej Daiwy Certate HC 3500 i moje uwagi

godski

Rekomendowane odpowiedzi

W moim rzeczywiscie jest wklejony ten zbijak. I w zapasie dostałem nówke i ze 2 połamańce.

Kurde, tzn że wklejenie tej gumy miało zabezpieczyć ją przed pękaniem? (Bo z tego, co pamiętam, taki był podobno problem w tej ceracie).

Poza tym z konstrukcji "zwykłej" ceraty wywnioskowałem (http://jerkbait.pl/t...ijanie +kabłąka ), że ta guma ma raczej powodować, że kabłąk nie lata luzno i nie zamknie się w czasie rzutu, a za samo zbijanie odpowiada "dzyndzel" w obudowie.

Według mnie tak gumka to taki bezpiecznik przed zamknięciem kabłąka w czasie rzutu. Mechanizm chodzi bardzo luźno, i w czasie rzutu może rotor się obrócić do momentu w którym zadziała zbijak i zamknie kabłąk. Gumka spowoduje to że zatrzyma cały mechanizm przed rotacją. Jak się weźmie ręką delikatnie zakręci rotorem z otwartym kabłąkiem to czuć w pewnym momencie lekki opór.

Wczoraj smarowałem swój młynek i tak jeszcze raz zastanawiałem się nad zadaniem owej nieszczęsnej gumki w kształcie księżyca.Złożyłem młynek bez niej i okazało się że przy pewnym położeniu korbki-takim w którym opada samoistnie pod swoim ciężarem- następuje obrót rotora. Jeśli jest otwarty kabłąk nastąpi jego samoistne zamknięcie. Na dodatek by było śmiesznie po wszystkim znalazłem papierową instrukcję a tam jak byk NR 54 Brake Shoe. Dla mnie to "pedał hamulca".

• 4 miesiące temu...

Bo o młynki to trza dbać Panowie. Smarować, trzymać w woreczku, nie obijać - sto lat będą służyć :). Ja swoją Ceratkę też już ze dwa razy rozkręcałem do smarowania i potem wszystkie śrubki dały się elegancko wkręcić. Ogólnie uważam że Certate do bardzo dobry kołowrót. Lubię Daiwe.

• 2 tygodnie później...