Skocz do zawartości

klejący się uchwyt kołowrotka

Rekomendowane odpowiedzi

Mam kij z uchwytem podobnym kształtem do Fuji DNPSM . Tylko nie jest on plastikowy, tylko lekko gumowany, pokryty jakimś silikonem – trudno stwierdzić.

Kij to jakaś mocna match do łowienia powierzchniowego karpi marki MadDam.

Kij stał z 2-3 lata nieużywany w szafie i przyszła na niego pora. I jakie było moje zdziwienie gdy wziąłem kij do ręki i poczułem ze guma na uchwycie zaczyna się lekko kleić do dłoni.

Czy jest jakiś sposób, środek – aby umyć/posmarować/jakoś potraktować ten uchwyt – aby się nie kleił i nic złego się z guma nie działo.

Jest to o tyle dziwne, że wcześniej miałem podobną sytuacje z 2 parami okularów (Vision i Hi-tec). Kótre tez były lekko gumowane, silikonowane na ramkach i zaczęły sie całe kleić i trzeba było je wyrzucić.

Nie wiem ..kwestia temperatur dosyć wysokich w pokoju na poddaszu latem czy czegoś innego? Kij i okulary były w innych pokojach, zamknięte w szafce.

1f6980a864ab17bc4a1dde38b6dd7494.jpg

Edytowane przez Archanioł

To częsty problem z powłokami gumowanymi . W internecie jest sporo porad na ten temat. Sam miałem kilkakrotnie taki problem, a to kask narciarski , a to jakieś uchwyty. Jednak , mimo różnych zabiegów polecanych przez internet, nie udało mi się nigdy w pełni pozbyć problemu.

Środki na komary to nie były.

Kij użyty był dwa razy po 2-3h

W środku dnia i mocno uważałem żeby niczym takim nie był popsikany czy żebym nie miał na dłoniach nic

Okulary nawet z pudełka nie były wyjmowane

Przymierzone, sprawdzone czy nie ma rys i do szafki.

Kolega sie śmieje ze to od nie używania.

Gdybym go nosił nad wodę..słońce, deszcz, transport, pelet , śluz ryb to by się zakonserwował uchwyt a tak ..

Poczytam, poszukam i zobaczę.

Bo wymiana uchwytu będzie droższa jak cały kij ...

Nowy teraz z 300 pln.

Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka

Starwax do usuwania kleju. Ostatnio usunąłem łuszczące się warstwy lakieru z woblera. Bardzo fajnie to wyszło. Dosyć często używam do różnych materiałów. Może tym spróbuj. Szmatką, z wyczuciem za długo preparat też nie może leżeć. Są też chemie pro np. do odrestaurowania kierownicy w aucie, łącznie z farbą itd. drogo ale też jest taka opcja.

To jedyny jaki mam

Reszta tylko dps

Ale na tamten czas to był jedynym kij 3.9 poniżej 2lb ( a ten ma 1.75lb) do łowienia powierzchniowego i na ciężko na splawik karpii i amurów.

A takie były obostrzenia w regulaminie na tym stawię.

Nowsze wersje są już w plastikowym dps.

Zobaczę co da się zrobić i najwyżej wymienię uchwyt na zwykły dps.

Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka