Skocz do zawartości

Farby plakatowe tempery

judo 1988

Rekomendowane odpowiedzi

Tempery - bardzo fajnie się nimi maluje. Na początek są idealne. Do lakieru trzeba dobrze wysuszyć gotowca Hertz Lack i Domalux tego nie gryzą. Po lakierowaniu nabierają fajnych soczystych barw.

PS . do aero to raczej coś z mieszalnia farb samochodowych.

Edytowane przez GregorS

Tempery mają jedną wadę otóż zawierają talk i kredę zmniejszają przyczepność lakieru poliuretanowego ale wystarczy jedna-dwie warstwy lakieru typu capon i już ten efekt jest zniesiony :) .

Na temperę ten capon ?? Czasami zdarza mi się malować temperami woblery, bezpośrednio na to dawałem domalux i nie zauważyłem nic niepokojącego.

Po lakierowaniu nabierają fajnych soczystych barw.

Potwierdzam.

Bo pewnie nanosiłeś je pędzelkiem lub czymś podobnym ale żeby pogonić temperę przez aerograf trzeba je bardzo mocno rozrzedzić potem natryskujesz to na podkład w moim wypadku najczęściej nitrolak lub podkład samochodowy ten dodatkowo pokrywam jeszcze przed malowaniem jedną warstwą poliuretanowego lakieru( po prostu tak się przyzwyczaiłem lepszego powodu nie widzę ) .O ile na nitrolaku jakoś lepiej tempera napylona aerografem się trzyma choć też nie rewelacyjnie to na poliuretanie masakra w czasie czyszczenia oczek łatwo zadrzeć powłokę lakieru wierzchniego a jak bym się uparł to pewnie odwiną bym całego woblera z lakieru , ogólnie nie polecam napylania aerografem temper ale jest to możliwe i całkiem fajne efekty można uzyskać to tyle jak ktoś nie wieży można sprawdzić .

Zauważyłem, że tempera nie bardzo trzyma mi się akrylu (biały podkład). Po nałożeniu poliuretanu też woblera można "oskórować" . Będę musiał spróbować dać capon na akryl i dopiero temperę.

Edytowane przez Artech