judo 1988 Opublikowano 24 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2012 Witam,czy używał ktoś farb plakatowych(temeprów) do malowania aerografem wobków? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubaS 1 Opublikowano 24 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2012 Pakatowych nie używałem, ale używałem rozcieńczonych akryli z tubki, dało się, ale nie było to jak dla mnie komfortowe użytkowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
judo 1988 Opublikowano 24 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2012 Akryle to klasyka gatunku Ostatnio kumpel mi podsunął pomysł związany z temeperami ale zanim co chciałem zapytać tutaj na forum czy ktoś może już próbował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GregorS Opublikowano 24 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2012 (edytowane) Tempery - bardzo fajnie się nimi maluje. Na początek są idealne. Do lakieru trzeba dobrze wysuszyć gotowca Hertz Lack i Domalux tego nie gryzą. Po lakierowaniu nabierają fajnych soczystych barw. PS . do aero to raczej coś z mieszalnia farb samochodowych. Edytowane 26 Listopada 2012 przez GregorS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wedkarzyk1 Opublikowano 26 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2012 Tempery mają jedną wadę otóż zawierają talk i kredę zmniejszają przyczepność lakieru poliuretanowego ale wystarczy jedna-dwie warstwy lakieru typu capon i już ten efekt jest zniesiony . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artech Opublikowano 26 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2012 Tempery mają jedną wadę otóż zawierają talk i kredę zmniejszają przyczepność lakieru poliuretanowego ale wystarczy jedna-dwie warstwy lakieru typu capon i już ten efekt jest zniesiony . Na temperę ten capon ?? Czasami zdarza mi się malować temperami woblery, bezpośrednio na to dawałem domalux i nie zauważyłem nic niepokojącego. Po lakierowaniu nabierają fajnych soczystych barw. Potwierdzam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wedkarzyk1 Opublikowano 26 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2012 Bo pewnie nanosiłeś je pędzelkiem lub czymś podobnym ale żeby pogonić temperę przez aerograf trzeba je bardzo mocno rozrzedzić potem natryskujesz to na podkład w moim wypadku najczęściej nitrolak lub podkład samochodowy ten dodatkowo pokrywam jeszcze przed malowaniem jedną warstwą poliuretanowego lakieru( po prostu tak się przyzwyczaiłem lepszego powodu nie widzę ) .O ile na nitrolaku jakoś lepiej tempera napylona aerografem się trzyma choć też nie rewelacyjnie to na poliuretanie masakra w czasie czyszczenia oczek łatwo zadrzeć powłokę lakieru wierzchniego a jak bym się uparł to pewnie odwiną bym całego woblera z lakieru , ogólnie nie polecam napylania aerografem temper ale jest to możliwe i całkiem fajne efekty można uzyskać to tyle jak ktoś nie wieży można sprawdzić . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artech Opublikowano 27 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2012 (edytowane) Zauważyłem, że tempera nie bardzo trzyma mi się akrylu (biały podkład). Po nałożeniu poliuretanu też woblera można "oskórować" . Będę musiał spróbować dać capon na akryl i dopiero temperę. Edytowane 27 Listopada 2012 przez Artech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi