Skocz do zawartości
  • 0

Minn kota powerdrive - wyłącza się pod obciążeniem

kondzit@wp.pl

Pytanie

Witam. Mam taki przypadek. Minn kota poverdive 55lbs podpięta pod tangiri ortis 400.

Zdarzyło się że zabrakło mi paliwa i musiałem wrócić na dziobowce. Po chwili płynięcia na poz. 10 wyłączyła się. O ile pływanie na dłuższych dystansach nie jest domeną dziobowki to upatruje jednak w tym problem. Nawet chęć przestawienia się nieduża odległość z max mocą wywołuje ten problem. Przy prędkości 8 problem puki co nie występuje.

Silnik ma rok. Do tej pory nie zauważyłem tego typu problemów. Oczywiście zdarzyło się wciągnąć plecionkę.

Miał ktoś taki przypadek? Gdzie szukać przyczyny? Ew serwis?

Ps przede mną dłuższa wyprawa… słabo będzie jak kotwica siądzie.

24 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Mam to samo w Haswingu Caymanie w Ortisie 420, u mnie wywalało bezpiecznik zamontowany przez chłopaków, kupiłem inny markowy i teraz nie wywala bezpiecznika ale jakieś zabezpieczenie w silniku. Rozmawiałem z przedstawicielem Haswinga i sugerował, podłączenie silnika bez bezpiecznika automatycznego. W weekend będę kombinował...

• Like 2

• 0

Witam. Mam taki przypadek. Minn kota poverdive 55lbs podpięta pod tangiri ortis 400.

Zdarzyło się że zabrakło mi paliwa i musiałem wrócić na dziobowce. Po chwili płynięcia na poz. 10 wyłączyła się. O ile pływanie na dłuższych dystansach nie jest domeną dziobowki to upatruje jednak w tym problem. Nawet chęć przestawienia się nieduża odległość z max mocą wywołuje ten problem. Przy prędkości 8 problem puki co nie występuje.

Silnik ma rok. Do tej pory nie zauważyłem tego typu problemów. Oczywiście zdarzyło się wciągnąć plecionkę.

Miał ktoś taki przypadek? Gdzie szukać przyczyny? Ew serwis?

Ps przede mną dłuższa wyprawa… słabo będzie jak kotwica siądzie.

Jaki masz akumulator

• 0

Mam to samo z Garmin Force 24V i LiFePo 125 Ah. W czerwcu będę szukał przyczyny ale wydaje mi się że problem jest po stronie aku z BMS który odcina zasilanie. Bo nie wiem jaki mógłby być powód w silniku

Mam bezpiecznik 60a na linii ale był od początku i go nie wyrzuca [emoji848]

• 0

Jaki masz bezpiecznik? Jak taki automatyczny, gówniany, pseudo tuba do car audio, albo inny chiński badziew, który nie trzyma parametrów, to go wymień. On robi mikro przerwę, ale nie wywala go. Temat wałkowany wielokrotnie.

d978e3d3bf7fed2de70f0f1f37862055.jpg

Instalacja fabryczna z takim bezpiecznikiem lub podobnym przynajmniej wizualnie.

Dzięki za sugestię sprawdzę w weekend.

• 0

Kup dobry bezpiecznik u instalatorów car audio. W 100% to wina tego szajsu ze zdjęć. Taki bezpiecznik potrafi uszkodzić elektronikę. To, że przez rok nie było problemów nic nie znaczy, one albo od nowości, albo po czasie nie trzymają żadnych parametrów i albo się wyłączają szybko, albo powodują mega obciążenie. Tak jak luźne kable przy aku.

Edytowane przez Matteoo
  • Like 1

• 0

Na co wymienić czy w ogóle ominąć?

Na nic na razie nie wymieniaj. To metoda fahofca Janusza z serwisu aut. Ja może w najbliższy weekend zrobię test omijając ten "felerny" bezpiecznik i zobaczymy czy pomoże. Radzę, zanim kupisz, zrób tak samo. Jeżeli na 100% to wina tego "szajsu" to obydwaj kupimy nowe. W każdym razie dzięki, kolegom za naprowadzenie na jedną z możliwych przyczyn

• 0

https://atana.pl/sklep-on-line/akcesoria_elektryczne/automatyczny-bezpiecznik-wodoszczelny-12v-60amp/

Używam taki bezpiecznik już trzeci sezon i pływam na dziobówce kilometry(dziobówka Terrova,łódka Skylla 420,aku LiFePo120)tak że jest co ciągnąć.Żadnego znaczenia nie ma na jakiej pozycji pływam czy to jest 10 czy 5 nigdy nie wywaliło mi tego bezpiecznika i nie ma też żadnych problemów z pracą dziobówki.

• 0

Dzisiaj ponownie wykonałem test. Najpierw, dla pewności, ze usterka nie ustąpiła, popłynąłem chwilę na maksa i silnik, tak jak poprzednio, po niecałej minucie się wyłączył. Ominąłem bezpiecznik, silnik ciągnął na maksa bez wyłączenia kilka minut. Dla pewności podłączyłem znowu bezpiecznik i po niecałej minucie się wyłączył.

Tak że, dzięki za podpowiedzi

• Like 2

• 0

To że wywala Wam bezpieczniki na zasilaniu z aku LiFePo to normalna sprawa, ponieważ te akumulatory sa w stanie przez dlugi okres czasu dać max prąd, czego nie utrzyma żaden inny Aku. Amerykanie na forach nie zalecają  pływania dziobówkami zasilanymi aku LiFePo na max obr, Istnieje ryzyko uszkodzenia instalacji i silnika. Dlatego tak wazny jest ten bezpiecznik. Sam osobiscie tego doswiadczyłem, po przesiadce z Gel na LiFePo, na Gelu max do skończenia pądu, na LifePo ok 1 min i bezp. Off. Co o tym sądzicie? Nie znam się na elektryce, ale ma to sens, wszak to oni  wszystko testują na duzą skalę..

Edytowane przez Slawek Dlugosz

• 0

Slawek, powinieneś dostać medal za reakcję. Widziałeś z kiedy jest dyskusja?

Przepraszam, tak wiem, ale nie miałem wlaczonej obserwacji,i tu uderzam sie w pierś ;) Wczoraj przegladałem rózne działy i zobaczyłem ile tematów mnie omineło, a lubię dzielić się wiedza pomocną zdobytą i popartą własnym doświadczeniem.

• 0

Nie ma żadnego problemu z użytkowaniem SOLIDNEGO akumulatora Lifepo4 z silnikami elektrycznymi. Nie mówię o dziwnych wytworach garażowych i chińskich bez BMS.
Czy bezpiecznik jest konieczny? Według mnie nie. BMS w lifepo4 spełnia swoje zadanie i odcina prąd w razie zwarcia.

Jeśli nie masz kasy wywalić 200-300 zł na porządny bezpiecznik automatyczny, to możesz kupić standardowy bezpiecznik Midival 60A w oprawie i chociaż jeden na zapas.. Daje poczucie bezpieczeństwa i nie obciąża mocno budżetu.

Natomiast jeśli chodzi o domysły kolegi wyżej na temat donosów z USA - myślę, że jedyny problem tego typu może być przy spadku napięcia w przypadku akumulatorów 3S liion, nie polecam takowych.

Edytowane przez karkoszek