Skocz do zawartości
  • 0

Jak dobierać obciążenie do gum?

GrYzLy

Pytanie

Cześć,

potrzebuje porady jak np łowiąc na główce na podkrakowskiej Wiśle szukać szczupaków.

Oglądałem filmy gdzie pierwszym miejscem rzutu powinien być napływ, czyli rzut pod prąd,  i ściąganie z prądem gumy z bardzo lekkim, obciążeniem. Potem, szukanie szczupaka w rynnie, czyli rzut z prądem, i ściąganie do siebie, bardzo ciężko uzbrojonej gumy.

Nie mam jakiejś super wprawy, i te wszystkie zmiany w uzbrojeniu trwają, i wypatrzyłem ze niektórzy mocują oliwki, pałeczki ołowiane do agrafki, a guma jest uzbrojona tylko w hak. Czy to nie niszczy pracy gumy?

Stosujecie takie ułatwienie?

Edytowane przez GrYzLy

3 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Tu nie da się jednoznacznie odpowiedzieć, bo jest kilka czynników jak chociażby:  głębokość, siła uciągu, średnica plecionki. Czym większa głębokość / większy  uciąg / grubsza plecionka tym generalnie większe obciążenia będziesz musiał stosować. Z mojego doświadczenia wynika że prowadząc gumy "z prądem" łatwiej wchodzi się nimi w zaczepy dlatego tutaj szczególnie warto łowić jak najlżej się da. Generalnie na początku łatwej będzie Ci łowić "pod prąd" - jak wyczujesz łowisko możesz zacząć łowisz w poprzek nurtu czy z prądem stopniowo dobierając obciążenie.

• 0

hej,

Co do tych rzutów, to masz rację, że napływ i rynna to dobre miejsca na szukanie. 

Jeśli chodzi o mocowanie oliwek czy ołowianych pałeczek do agrafki, to ja tego używam i nie zauważyłem, żeby jakoś mega niszczyło pracę gumy. Ważne, żeby to było dobrze przymocowane i żeby guma miała naturalny ruch. Czasem trzeba trochę potestować, żeby znaleźć odpowiednią kombinację.

Ja na przykład często zaczynam z lżejszym obciążeniem, a potem, jak nic nie bierze, to dokładam więcej. Zmiana uzbrojenia faktycznie trwa, ale z czasem nabierzesz wprawy i będzie szło szybciej.

Pamiętaj, że szczupak to bestia, która lubi zasadzić się w różnych dziwnych miejscach, więc warto eksperymentować z różnymi technikami. Jak coś nie działa, to zmień przynętę, sposób prowadzenia, cokolwiek.

Pozdrawiam, Mateusz ????

4o