Skocz do zawartości
  • 0

Relingi w łodzi - pomagają czy przeszkadzają?

ubot

Pytanie

Konfiguruję właśnie łódkę i spotkałem się z dwiema odmiennymi opiniami na w/w temat.

Sam skłaniam się bardziej do opcji że są zbędne.., ale zaznaczam że nie mam w tym temacie doświadczenia i dla tego z chęcią poznam wszystkie opinie i doświadczenia z "życia wzięte.." ;)

18 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Konfiguruję właśnie łódkę i spotkałem się z dwiema odmiennymi opiniami na w/w temat.

Sam skłaniam się bardziej do opcji że są zbędne.., ale zaznaczam że nie mam w tym temacie doświadczenia i dla tego z chęcią poznam wszystkie opinie i doświadczenia z "życia wzięte.." ;)

zawsze jest się czego złapać

i z pokładu, i z wody... (w razie W)

• 0

W typowo wędkarskiej typu bass na pewno są zbędne i mogą przeszkadzać. Ja ma Necko 420 a to taka wedkarsko-rekreacyjna i relingi są bardzo przydatne. Służą jako miejsce mocowania wielu rzeczy: przetwornika, parasola,uchwytów na wędki itp.

??????????? Typowo wędkarska łódka istnieje. Ale że to bass i niski reling przeszkadza to już chyba ulegasz temu co widzisz na fotach z usa????

Edytowane przez Bolesław
  • Like 1

• 0

A nie przeszkadzają czasem przy spinningowaniu..?

Zwłaszcza na "siedząco" i jak potrzebujemy szczytówkę trzymać blisko powierzchni wody i zmieniać pozycję..

Nie stukacie czasem niepotrzebnie blankiem kija czy przelotką o relingi? 

Bo sam wygląd ok, rozumiem ale dla mnie praktyczność jest ważniejsza niż estetyka w łódce z której łowię..

Edytowane przez ubot

• 0

Zwłaszcza na "siedząco" i jak potrzebujemy szczytówkę trzymać blisko powierzchni wody i zmieniać pozycję..

Bo sam wygląd ok, rozumiem ale dla mnie praktyczność jest ważniejsza niż estetyka w łódce z której łowię..

Nic nie przeszkadza. Tak jak pisali koledzy wyżej - niskie i krótkie relingi. Na dużej fali jest się czego złapać, dobre miejsce do montażu różnych akcesoriów - uchwyt na kubek, echo, przywiążesz odbijacze, itp.

Edytowane przez golenia

• 0

Bywa to kłopot. Rozwiązałem to w ten sposób że w rowerowym kupujesz piankę eva, taką na rączki przy kierownicy, idealnie naciągnąłem na reling tam gdzie wędki obijały się będąc w uchwycie. Nie zaesze się da, ale tam gdzie potrzebowałem to się udało.. są np w metrowych odcinkach. Edytowane przez Bolesław
  • Like 1

• 0

Ja mam 5cm i łowie tylko na siedząco. Gdybym nie miał, miał bym 5cm niżej =lepiej.

Na relingach nic nie mocuje bo nic nie może wystawać powyżej ich lini. Dlatego echo mam na podłodze. Zrozumie ten kto łowi w nurcie 99% siedząc. Nawet łódkę ucieli mi pod S żeby silnik nie sterczał jak w pontonie. Obecnie wystaje jakieś 15cm nad relingi.

Jak daje ostro gazu, gwałtowne zakręty i pewnie przy wypadnięciu by się przydały. Podsumowując dla mnie mogło by ich nie być. Na filmie z moją łodzią pokazuje co i jak przeszkadza przy spinningowaniu na siedząco.

Edit

Zamocowalem krzesło na relingach, gdybym ich nie miał zrobił bym inaczej.

Wysłane z mojego SM-N770F przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Tresor

• 0

Zależy. Jak burty za grube by np zaciskowe akcesoria przymocować to relingi się przydają. Na fali też burty się wyższe robia. Rzucanie kotwice z boku robi się nieco skomplikowane. Na obecnej łódce (tehri) mam i jestem zadowolony. Na poprzednich nie miałem i nie narzekałem.

• 0

Mam i nie raz przeszkadzają . np jak pakuję graty to muszę wszystko wyżej podnosić  , a akumulator 32 kg do lekkich się nie zalicza , na wędki muszę uważać przy zacinaniu żeby kija lub żyłki nie zahaczyć , wchodzić z woderami  lekko nie jest  , plusy takie że jest się czego trzymać  :D  , i coś zamocować .  Nikt nie wspomniał  , że jak się chce relingi to najlepiej  zakładać jak jest robiona łódka  wtedy są wzmocnienia żeby się śrubki nie wyrwały . Każdy musi sam podjąć decyzje co potrzebuje , inaczej jest jak kupujemy łódkę  gotową taka jaka jest już zrobiona  

• 0

Zbędne w aluminiowych gdy masz szynę na burcie do mocowania akcesoriów. To co wkurzało mnie np w skylli to relingi. Mocowanie echa 10 cali i większego było problem w połączeniu reling plus kula ram D (2.25 cala) bo potrafiło się luzować. Na laminacie trudniej montować szynę więc zwykle jest reling. Wtedy jak dla mnie niski i jak najdłuższy aby pokrywał większość burt.

• 0

Ja mam 5cm i łowie tylko na siedząco. Gdybym nie miał, miał bym 5cm niżej =lepiej.

Na relingach nic nie mocuje bo nic nie może wystawać powyżej ich lini. Dlatego echo mam na podłodze. Zrozumie ten kto łowi w nurcie 99% siedząc. Nawet łódkę ucieli mi pod S żeby silnik nie sterczał jak w pontonie. Obecnie wystaje jakieś 15cm nad relingi.

Jak daje ostro gazu, gwałtowne zakręty i pewnie przy wypadnięciu by się przydały. Podsumowując dla mnie mogło by ich nie być. Na filmie z moją łodzią pokazuje co i jak przeszkadza przy spinningowaniu na siedząco.

Edit

Zamocowalem krzesło na relingach, gdybym ich nie miał zrobił bym inaczej.

Wysłane z mojego SM-N770F przy użyciu Tapatalka

Rzeka a jezioro to zupełnie inna bajka jeżeli chodzi o bujanie łodzią.

Zdecydowanie polecam niskie relingi

• 0

A mi się wydaje że to indywidualna sprawa wędkarza. Jeden chce je mieć a drugiemu przeszkadzają.

Raczej nikt za ciebie nie zdecyduje, chyba że lubisz robić lub modyfikować sprzęt pod kogoś a nie pod swoje upodobania.

Jak chcesz to zrób sondę i wyjdzie Ci ile osób jest za a ile przeciw.

• Like 2