Skocz do zawartości

Przynęty nowwwaka

nowwwak

Rekomendowane odpowiedzi

Z płetewkami dopiero zaczynam zabawę, ale już się nie boję. Zawsze takie elementy zmieniają trochę pracę, ale można to też fajnie wykorzystac, jak dla mnie dodają fajnej "nerwowości" wobkowi. Zrobię więcej egzemplarzy w tym roku to i coś więcej napiszę.

(...)

Dostałem od @Franca kilka woblerów "z płetwami". Do obejrzenia, obfotografowania i zwodowania, ale tylko w wannie :D Otóż testy "wannowe" wypadły zupełnie ciekawie, jak słusznie zauważyłeś, woblerki są nieco "nerwowe ;)" (bardzo mi się to określenie spodobało :D). Taka praca może rybom przypaść do gustu. Przygotowałem sobie już zestaw płetw :rolleyes:, ale wciąż brak czasu, by dokleić je do woblera. 

Pstrągal będzie ozdobą pudełka jakiegoś szczęśliwca. Nie sądzę, by był łowiony :) Jest za ładny :lol:

• 3 tygodnie później...

Czasu mało, ale jakieś wobki udaje sie wystrugac. Dwa są "na gotowo".

Kleniowo-jaziowy maluszek:

emui.jpg

I klasyczna pstrągóweczka:

fjwn.jpg

Oba woblery pływające, z balsy, pociapane akrylkami i akwarelką. Teraz powinno byc trochę luźniej, więc w końcu będzie okazja wżiąc się za czekające zamówienia i wypasione wersje akrylków z płetwami

• Like 8

No kiepsko ze światłem, choc trochę słoneczka na południu było. Mam taki patent z lusterkiem żony:) Doświetla się ładnie, zwłaszcza jak masz dożo perły/metalików nałożonych na wobka. A zdjęcia i tak troszkę rozjaśniłem ;)

Edytowane przez nowwwak

Mało prawdopodobne. Do takich przynęt nie stosuje się mocarnego zestawu.

Pamiętaj że linka jest zaczepiana za oczko, a ster w razie zaklinowania się  działa jak dźwignia.

Czas oceni  ;)

nie to żebym się czepiał  :) wobki swietne

Edytowane przez atb69

Pamiętaj że linka jest zaczepiana za oczko, a ster w razie zaklinowania się  działa jak dźwignia.

Czas oceni  ;)

Zgadza się, ale wydaje mi się, że przy oczku w sterze te siły się troszkę inaczej rozkładają ;) Mnie się jeszcze nie udało tak mocowanego steru wyrwac, ale kto wie, Sebastian, kto wie... może po prostu za mało łowię ostatnio ;)

Czas oceni  ;)

Masz wątpliwości to zadajesz pytanie, wszystko jest jak najbardziej prawidłowo. Z mojego skromnego doświadczenia wynika, że szybciej wyrwie się mały ster wklejony w korpus pod kątem 30-40 stopni powiedzmy jak w Oryginalu, czy Minnow, niż taki, jaki jest na tym małym woblerku. Chciaż wygląda na to, że on tylko dotknie zaczepu i po nim. :)

Każdy  przedstawiony w tym wątku wobler to swoistego rodzaju  dzieło sztuki. Szkoda byłoby stracić taką perełkę na zaczepie ale woblery służą głównie po to by na nie łowić. Często łowię w trudnych warunkach, różnymi woblerami i nie udało mi się jeszcze połamać sterów. Tym bardziej więc byłbym spokojny o takie umocowanie steru jak w tych woblerach widząc dbałość o każdy szczegół i detal, ........., oraz rozwiązania techniczne.  Znam jednak i takich wędkarzy którzy przy próbie wyrwania przynęty z zaczepu łamali wędki więc zdolnych nie brakuje.  :)  Dla mnie to " lurebuilding Top Art." .

Bardzo dziękuję wszystkim za słowa uznania. Często otrzymuję od forumowiczów pytania o farby, pędzle, o to jak malować.  Chciałby ten wątek trochę ożywić i postanowiłem, że co jakiś czas napiszę o moim sposobie, a w zasadzie sposobach wykańczania woblerów. Czasem będzie to jakaś prosta wskazówka, czasem moje przemyślenia, no cóż zobaczymy, może komuś się to na coś przyda. Strugam już parę lat i choć każdy kolejny sezon wydaje mi się przełomowy, to kolejnych wyzwań przybywa kilkakrotnie więcej. Jak wiadomo nie o razu Kraków zbudowano, a na poważnie zaczęło się tak J :

3568885417_e198ea3e6a_m.jpg

• Like 10

Paweł, nie mogę się napatrzeć na Twoje wobki, jakość wykonania powala totalnie, a najbardziej co mnie osobiście oszałamia (oprócz rzecz jasna malowania) to te fantastyczne przejścia steru w korpus ( tudzież odwrotnie- jak komu pasuje :) ), super robota

Chciałby ten wątek trochę ożywić i postanowiłem, że co jakiś czas napiszę o moim sposobie, a w zasadzie sposobach wykańczania woblerów. Czasem będzie to jakaś prosta wskazówka, czasem moje przemyślenia, no cóż zobaczymy, może komuś się to na coś przyda. 

Dobry krok :)

Nie ma jednego sposobu malowania akrylami. Na forum jest kilku czarodziejów farb wodnych i każdy z nich ma swoje sposoby, ulubione narzędzia, ołówki, pędzle, patyczki, gąbki, czy też owiane legendą części damskiej garderoby, dzięki którym powstają niepowtarzalne przynęty. Każdy rozwija swoje metody i tworzy własny styl. Nie ma jedynie słusznych farb, cudownych pędzli. Nie wiem czy ktoś jeszcze tak robi, ja często mieszam akryle z akwarelami. Kiedyś spróbowałem, bo akurat miałem wtedy tylko jedną farbę akrylową i tak już mi zostało. Mieszam i mieszam, kombinuję na kartce aż odnajdę kolory dla moich pstrągów...

g6ki.jpg

Jako że Listopad stał się miesiącem tęczy:

gqqj.jpg

• Like 17