Skocz do zawartości

Przynęty nowwwaka

nowwwak

Rekomendowane odpowiedzi

Fiu fiu !! Już na zdjęciu czuję ich robaczywość !! Ustawiam się jako pierwszy ;) w długiej kolejce do zamówienia "robaczywego zestawu startowego" Jestem pod wrażeniem !!

Edytowane przez szymanek69

Dziękuję Panowie:) Może uda się wycisnąć coś więcej z tego plastiku. Jak tyko odleję więcej robactwa to chętnie się podzielę :) Muszę je jak najprędzej zwodować. Korci mnie wrzucenie tego do rzeki na bocznym troku.

Mam jeszcze "na tapecie" kilka małych ripperków z przeznaczeniem jaziowo-kleniowym. Prototypy już przyzwoicie połowiły ale nim się objawią muszą jeszcze przejść tuning estetyczny, chość cudów nie będzie, bo to takie zwyczajne gumki... tylko troszkę inne :)

Udało się wygospodarowac w końcu chwilke na ryby. Cóż... na gumki różne brały wczoraj najwyżej kleniowe średniaczki, ale fakt, że przynęty interesują rybki jest bardzo pozytywny :) Przy opasce ładnie sprawował się za to akrylek 2,7 cm z drugiej strony mojego wątku. Największa rybka - kleń 51 cm

22082015195_zpskkuhs7ns.jpg

• Like 12

Gumisie... pierwsze próby

W kanciapie powstają kolejne przynęty. Wygląda na to, że nie  ominie mnie romans z gumowymi wabikami, a może to coś poważniejszego...? :) W każdym razie powstają dawno już wymyślone imitacje owadów. Mikro-gumki na pstrągi, lipienie i wszelki białoryb. Na sucho...

20683888496_c89733d21f_z.jpg

Bardzo mięciutkie, świetnie pracują i "na bank" będą skuteczne. Do zbrojenia główkami do 1g max (hak nr 8 max). Będą na wolframowych główkach i mini główkach z oczkami takimi jak w moich wcześniejszych jigach. Na mokro...

20710136305_dcba541c30_z.jpg

Kolory buro-zielone, brązowe oliwkowe itp... W planie jeszcze larwy ważki i inne robactwo, zobaczymy... Nie jest łatwo odlac mikrusa ok 2cm w domowych warunkach, ale wychodzą coraz lepiej, więc jestem dobrej myśli :)

Konkret!

Dzięki Panowie, miło się czyta :) Gumki się odlewają i myślę, że do końca przyszłego tygodnia będą gotowe razem z główkami. Muszę zrobić więcej form, bo na tę chwilę to trochę "partyzantkę" uprawiam. Doszły brokaty... a z nimi nowe pomysły :)

• 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...

Trochę mnie tu nie było, więc trzeba się przypomniec. Dla kolegów, którzy  cierpliwie czekają na boleniówki należą się słowa uznania za wyrozumiałośc :) Korpusy w końcu gotowe, teraz malowanie...

Tymczasem wciąga mnie "gumomania". Oczywiście daleko mi do realistycznych popisów innych Twórców, ale coś tam się dłubie i to nawet z ciekawymi wynikami. Kilka prototypów przeszło testy bardzo pozytywnie

model klasyczny, smukły ok 3cm...

Obraz%201049_zpsze36uzjh.jpg

• Like 6

Klusek żywiczny, raczej ciężko strawny, ale plastisolowe żelki będą ok... :)

To pod foremkę. Wyszło mi kilka gumek na które świetnie reagują klenie I jaśki - bardzo wdzięczny temat, zimą się dopracuje to i owo i powinno być również ładnie od strony wizualnej.

• Like 1

Trochę mnie tu nie było, więc trzeba się przypomniec. Dla kolegów, którzy  cierpliwie czekają na boleniówki należą się słowa uznania za wyrozumiałośc :) Korpusy w końcu gotowe, teraz malowanie...

Tymczasem wciąga mnie "gumomania". Oczywiście daleko mi do realistycznych popisów innych Twórców, ale coś tam się dłubie i to nawet z ciekawymi wynikami. Kilka prototypów przeszło testy bardzo pozytywnie

model klasyczny, smukły ok 3cm...

Gumka pod okonie Pawel, czy cos kombinujesz pod kropasy? ;)

Dziś po pracy zatrzymałem się na chwilkę nad moją Wisłą żeby przetestowac zrobione "na szybko" (stąd niedoróbki), keitecho-podobne gumki holo :). Wiem, że brzydkie, ale na tuning jeszcze przyjdzie czas :)

Obraz%201048_zpsy0yjlo5m.jpg

Było kilka okoni z przedziału 25-30 cm, jakieś sandaczyki w tym jeden 50+, na koniec szczupak, pistolet zabrał mi jedną sztukę.

Jestem zadowolony :)

• Like 22

Ten czerwony ma cos w sobie :)

Dzięki, w zasadzie to nie jest czerwony:) Kolory wyszły na zdjęciu...jak wyszły. W realu gumki są buro-przezroczyste s zielonkawą perłową poświatą, a folia holo jest w kolorze pomarańczowym

Paski są czarne :)

Praca mnie wessała ostatnio na dobre. Ławica już na wykończeniu. Do tygodnia będą. Potem zabieram się za zestaw konkursowy... Gumki też będą w międzyczasie. W tym roku zbieram "gumowe" doświadczenie. Zobaczymy co z tego wyniknie.

• Like 1

• 4 tygodnie później...

Konkursowo...

Ledwo zdążyłem. Niby od początku wiedziałem co chcę przygotowac na licytację, ale wcale nie było tak prosto :) Pamiętam dobrze jak @joker zapytał mnie czy nie myślałem, żeby voodoo jiga zrobic na ruchomej główce. Było to jakieś 2 lata temu. Trochę mi z tym zeszło, ale jako że nadarzyła się dobra okazja do wykonania nowych przynęt na szczytny cel, powstało osiem voodoo jigów w różnych wersjach:

Obraz%201164_zps5qkjkka3.jpg

Strasznie źle się temu robi zdjęcia, główek nie można położyc na bok, bo zachowują się jak wańka-wstańka :) jeszcze to fatalne  światło...

Obraz%201166_zpsfhmjsw3n.jpg

Waga główek ok 3g, wielkośc ok 2cm...

Obraz%201154_zpsnucphvny.jpg

Żona mówi, że fotki nie oddają kolorów i w ogóle, że nic nie na ich nie widac, ale co mi tam... :)

Robert, jeszcze raz dzięki za pomysł

• Like 24