Skocz do zawartości

Czym kleić główki wolframowe

Olekk

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, czym kleicie główki wolframowe pod białoryb niedługo mi przyjdą haki 14 i 16 z główkami 3.5mm i 4mm czym to kleicie?

klejem UV, nie mam żadnego problemu z trzymaniem ;  rozprowadzam klej patyczkiem / drutem na pewnym odcinku trzonka haczyka i powoli nasuwam główkę tak żeby mieć pewność że klej dostał się do środka, jeśli trzeba dokładam odrobinę - potem naświetlam lampą UV najpierw w poziomie żeby "złapało" potem drugi raz całą partię główek żeby związało.

wydaje mi sie że lutowanie niepotrzebnie doda wagi do główek a przy głowkach na białoryb generalnie chodzi o to żeby było lekko - w moim przypadku takim kompromisem pomiędzy odległością rzutu a opadem przynęty jest całkowita masa haczyka z główką zamykająca się w przedziale 0.4-0.6 gr

• Like 4

Ja również superglue czy inne tego typu oparte na cyjanoakrylu. 

Jedyna sugestia to ważne żeby był w żelu a nie w płynie. Wbijasz haczyk z koralikiem np. w gąbkę do zmywania ciężarkiem do dołu. Następnie daje w szczelinkę kropelkę tego kleju i wykałaczką delikatnie wciskam do środka. Trzyma już praktycznie po 2-3h ale warto zrobić sobie wieczór, a najlepiej cały dzień przed łowieniem. 

Edytowane przez JimbeamPK

Klej typu żywica dwuskładnikowa, czas pracy do 5 minut w zależności od temperatury.

Ja używam np. pattex epoxy, kleje tym od lat bez żadnego problemu. Aby żywica wpłynęła w szczelinę 3 sekundy nad opalarka lub suszarką z gorącym powietrzem.

Lutowanie małych główek np.na haku 16 główki 3mm, dla mnie niewykonalne

Edytowane przez rally