Skocz do zawartości

Casting z włókna szklanego

Alexspin

Rekomendowane odpowiedzi

Zamarzył mi się kijek castingowy z włókna szklanego bez dodatków włókna węglowego, o parametrach między 2-12g a 4-15g, długości 140-160cm. Czy ktoś może mi doradzić gdzie mógłbym coś takiego kupić. Ewentualnie gdzie kupić sam blank.

Edytowane przez Alexspin

No właśnie, do lekkiego łowienia. Ale średnio wyobrażam sobie efektywne i komfortowe łowienie w tych zakładanych górnych limitach wagowych. Z jednej strony wahadło/wobler/guma rzędu 2-4g, z drugiej 12-15. Wypadałoby jeszcze wspomnieć o nurcie i oporze jakie mogą stawiać przynęty. Jak do tego jeszcze sensownie zaanimować przynętę? No nie widzę tego.

• Like 4

... o parametrach między 2-12g a 4-15g, długości 140-160cm...

To wszystko wyczytałeś z postu Alexa? :D

Niom. Miałem tą radochę, że użytkowałem wędziska spod Twojej ręki na tych blankach. I #3 i #5. Nawet miałem w planach złowić sandacza na gumę - tak na przekór. Pomysł szybko umarł jak odpaliły sandacze, które udawało się łowić na nielubiane przez Ciebie kwadraciakowe Santkroje z niższej pólki.  ;) 

• Like 4

Radzilbam zachowac ostroznosc z adaptacjami blankow muchowych do prowadzenia przynet, ktore stawiaja opor w wodzie. Nie mam doswiadczenia z krociakami muchowymi i ich spiningowymi/castingowymi adaptacjami, ale w dlugich kijach juz tak. Takie adaptacje czesto koncza sie powstaniem wedek o wspanialych wlasciwosciach rzutowych, o bardzo porzadanym ucieciu i wspanialej amortyzacji.... Maja one jednak wade, wynikajaca z ich przeznacznia (do przynet nie stawiajacych w wodzie oporu) i w momencie zaciecia, pieknie wygieta wedka nie przesuwa woblera ani o centymetr, a chyba nie o to chodzi...

Gdyby Alex nie szukal 140-160cm kija a czegos okolo 2m bez obawy polecilbym Lexi od Krzyska.

Uprzedzajac pytania o Seekera odpowiem od razu, ze te z dwoma 00 na kocu beda za slabe, celowalbym raczej w "2"-ki lu "3"-ki czyli 602 albo 603 zamiast 600, czy byly krotsze nie wiem...

Edytowane przez Rheinangler
  • Like 2

Też ostatnio przeglądałem na ali szklaki i widziałem ogłoszenie z dłuższymi kijami. Oczywiście nie zapisałem i teraz bue mogę na bie trafić. Może Tobie się uda.

Ja szukałem króciaka, więc nie zwracałem uwagi na długie, przykro mi.

Rozważając czysto teoretycznie (nie miałem tego blanku w ręku) - Batson SPG782 przycięty od dołu do żądanej długości.

Ktoś mi ostatnio mówił, że szukał/pytał o Eglassy i ciężko dostać. Ale może już się coś zmieniło.

Generalnie tak jak one kiedyś kosztowały 60-70 zł to można było bez namysłu brać. Przy obecnych cenach od 140 zł w górę to już raczej trzeba chcieć konkretnie taką akcję niż po prostu szklaka.

Bo tak jak patrzę na obecne preferencje to zainteresowani najczęściej szukają szklaka, który nie będzie ciężki, nie będzie leciał na szczyt i będzie miał stosunkowo czułą szczytówkę, a z cech, które się pokrywają pozostaje jedynie głębokie ugięcie.

• Like 2

Wszystkie E-glassy Batsona mialy przypadlosc o ktorej Kamil pisze...

Generalnie jest to niepozadana cecha, nieistotna tylko jesli chodzi o kije do trola.

Jesli cechy dobrej jakosci szklakow sa istotne dla czyjegos wyboru, moim zdaniem dostepna i technologicznie najlepsza alternatywa sa blanki Lexi od Krzyska Zielinskiego.

• Like 2

• 1 miesiąc temu...

Kupiłem, przyszedł szklaczek. Popróbowałem go nad wodą. Zupełnie przyzwoicie obsługuje przynęty od 2g, a z wiatrem w plecy da się zejść nawet do 1g. Okonki 15-25cm wychodzą jak masło. Problem w tym, że kijek nie jest opisany, jedyny parametr podany na blanku to długość 140cm. Boję się go przeciążyć i jak dotąd nie przekroczyłem 4g, choć wygląda, że powinien wytrzymać do 6g. Czy istnieje jakaś metoda ustalenia bezpiecznej, górnej granicy CW bez narażenia kijka na "złamał się"?

Edytowane przez Alexspin

Wszystkie E-glassy Batsona mialy przypadlosc o ktorej Kamil pisze...

Generalnie jest to niepozadana cecha, nieistotna tylko jesli chodzi o kije do trola.

Jesli cechy dobrej jakosci szklakow sa istotne dla czyjegos wyboru, moim zdaniem dostepna i technologicznie najlepsza alternatywa sa blanki Lexi od Krzyska Zielinskiego.

Pozostaje blank z domieszką szkła