Skocz do zawartości

Mały, niski profil - od 5g do 30g - abu, shimano, daiwa, który dalej pośle przynętę?

PILOT

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Szukam multika, którym machnę już dobrze i daleko 5g woblerem. Chodzi mi o wybór multa, który jest w stanie posłać 5g woblera na jak najdalsze odległości z kijem 270cm oraz 200cm(okoń, sandał, pstrąg). Wybór jest lecz nie wielki oraz ceny wahają się od 500zł do 3000zł. Używałem do tego celu t3 ballistik - lecz postanowiłem sprzedać. Po głowie chodzą mi następujące multiki:

-Abu Garcia Ambasadeur Revo S (biały) - używał go ktoś jak sobie poradzi i czy w ogóle...(ile wazy szpulka)

post-49556-0-60707500-1353925723_thumb.jpg

-Shimano Chronarch 51e nowy (biały)

-Abu Revo MGX

-Shimano Core 51mg7

-lub inny jaki polecacie............

Jakie różnice mogą być miedzy nimi oprócz cenowych?

Edytowane przez PILOT

abu garcia revo s /sx stx mozesz sobie odpuscic uzywalem sx i miotal od 7 gram ale ciezarem skupionym rzucalem mgx i ta maszynka potrafi sporo wedlug nie byla by idealna, jest jeszcze premier podobno radzi sobie z takim ciezarem ale nie mialem z nimstycznosci. A poza tym po co kombinowac ? calcuta w rozmiarze 51 scorpion 1001 / currado e51 - podobne wlasciowosci rzutowe i troche drozej calcuta w rozmiare 51 oraz daiwa pixy, abu garcia morum 1601 powinny Cie zadowolic w 100 %

Pozdrawiam meme

Jesli nowy revo S, to jest to samo przeznaczenie co stary, to odpada. A dlaczego nie zainteresujesz się starymi prykami, typu 100D, albo scorpion 1000? Zwłaszcza 100D, trwała przekładania, dobrze spasowana. Koniec końców, jeśli dalekie rzuty 5gr są priorytetem, to bez leekiej szpuli raczej się nie obejdzie. Moja rada, to Zestaw na klenia ze stałą szpulą, a na krótko sandacz, większy okoń z multikiem. Będą dwa specjalistyczne zestawy.

5g i 50m ,to jakoś nie ogarniam ,nie zależnie od multika,czy rodzaju przynęty. Fantasmagoria nam się tu chyba wkrada drzwiami i oknami,takich rzeczy nawet korba nie daje ...........ale otwarty człowiek ze mnie i czekam na wiarygodny film. Porównywalna odległość z życia wzięta: u mnie na osiedlu każda działka ma 12 metrów szerokości,latarnia stoi co 2 działki ,czyli 24m, i ............to jest na tyle dużo że do drugiej latarni to ciężko dorzucić wabikiem boleniowym,a co dopiero jakimś kleniowym duperelem. Realnie myślę 30-35m da się rzucić,ale więcej to muszę zobaczyć ,żeby uwierzyć.

Ja jednak uważam że różnią się bardzo - nowy Revo od starego się różni wagą i to baardzo dużo bo nowy Revo STX waży 6.35 oz = ~180g a stary STX 249g... [właśnie płynie do mnie z za wody nowy STX...] a przy tak sporej różnicy w wadze można przyjąć że to całkiem inny młynek, bo spadek wagi o prawie 40% musi wpłynąć na zasadniczą konstrukcję kołowrotka i główne elementy, no chyba że jest cały np. z tytanu lub plastiku... się okaże.

Edytowane przez a.marcin