aigle Opublikowano 29 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2012 5g i 50m ,to jakoś nie ogarniam ,nie zależnie od multika,czy rodzaju przynęty. Fantasmagoria nam się tu chyba wkrada drzwiami i oknami,takich rzeczy nawet korba nie daje ...........ale otwarty człowiek ze mnie i czekam na wiarygodny film. Porównywalna odległość z życia wzięta: u mnie na osiedlu każda działka ma 12 metrów szerokości,latarnia stoi co 2 działki ,czyli 24m, i ............to jest na tyle dużo że do drugiej latarni to ciężko dorzucić wabikiem boleniowym,a co dopiero jakimś kleniowym duperelem. Realnie myślę 30-35m da się rzucić,ale więcej to muszę zobaczyć ,żeby uwierzyć.Bo kolega mieszka na drogim osiedlu. U nas standardem jest 48 m pomiędzy latarniami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
a.marcin Opublikowano 30 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2012 (edytowane) Spadek wagi o niecałe 30%, panele boczne z plastiku C6 grafit ;P, EVA na uchwytach, takie informacje podaje producent. Nie wygląda na to aby miały one mieć wpływ na pracę młynka w stosunku do poprzednich modeli. Hmm, masz na myśli Revo STX? bo skoro piszą że spadek wagi to niecałe 30% to ciekawe jak to wyliczyli, bo mi jak bym nie liczył spadek wagi z 249g na 180g nie wychodzi niecałe 30% a raczej niecałe 40% [249/1,38=180,43] - po za tym np. na basspro.com w opiniach o produkcie użytkownicy piszą że druga wersja jest zdecydowanie solidniejsza i nie są jakoś super zachwyceni trzecią wersją - ale zobaczymy. Ja oczywiście świadomie go wybrałem, pomimo tych opinii. PILOT, ja zamierzam go stosować do przynęt max ~80g, myślę że sobie poradzi. Edytowane 30 Listopada 2012 przez a.marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PILOT Opublikowano 30 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2012 Dystrybutor napisał mi, że nowy Revo S przeznaczony jest do 10/30g a starszy model obsługiwał normalnie ciężkie wabiki. Nowy Revo S ma podaną moc w LBS jako 20 tak samo nowy SX - ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 30 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2012 fantasmagoria? pewnie tak ... kiedys, pewien zawodnik na tym forum obiecal, ze wstawi film udowadniajacy wyrzucenie kleniowego bzdyka, do tego z krotkiej wedki castingowej, jezeli sie nie myle z CC 51 SS, na ponad 50 metrow ... czekamy na ten film jakies 3 lata ... prawdopodobnie bedzie to wielkie dzielo, godne oscara, skoro produkcja trwa tak dlugo ... good luck! A ten nowy revo s nada się chociaż do jerków 40-80?nada sie z palcem w nosie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 30 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2012 Rekord świata to zdaje się 114m ciężarkiem, a nie wobkiem o masie 5/8 oz. Zatem posłanie 5gr wobka na 50m to było by 43% odległości rekordowej wabikiem lżejszym o ponad 3,5 raza. Ja wiem, że to nie zależność liniowa, ale daje do myślenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 30 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2012 bo skoro piszą że spadek wagi to niecałe 30% to ciekawe jak to wyliczyli, bo mi jak bym nie liczył spadek wagi z 249g na 180g nie wychodzi niecałe 30% a raczej niecałe 40% [249/1,38=180,43] - Tak dla porządku, bo aż zęby bolą: (1-180/245)*100%=27,7% i choćby sie ktoś... bardzo starał, to nie wyjdzie inaczej. A prościej: 40% z 249 daje 99,6, czyli kołowrotek ważyłby niecałe 150g, a nie 180g. Sorry za offa 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mdziam_78 Opublikowano 30 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2012 Ja nie wiem ile siły trzeba włożyć w taki wystrzał, bo nie będzie to wyrzut. 5g na 50m posłać... Mam małe doświadczenie z multikami ale tego nie widzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 30 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2012 (edytowane) Poprawiam się. Rekord z 2008r to 116,32m w męskiej i 98,22m (2000r), w damskiej kategorii, multikiem z ciężarkiem 5/8 oz czyli18gr. Edytowane 30 Listopada 2012 przez Krzysiek_W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 30 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2012 Ciężarki to bardzo lotne obiekty Swoją drogą ciekawe, jak wyglądałby wykres zależności długości rzutu od masy ceteris paribus dla konkretnego kręciołka? Pewnie byłby obarczony sporym błędem (powtarzalność rzutów), ale gdyby tak sie pokusić o uśrednienie wyników... Pomarzyć zawsze można Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 30 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2012 Ja nawet kiedyś chciałem takie wykresy zrobić, przy użyciu Radaru trackman. Miałem znajomka na jednym z pól golfowych gdzie takie coś mają, niestety ludzie się zmienili, choć może gdybym zagadał... To by było dobre, bo wykresy byłyby bardzo pełne: prędkość kija, prędkość początkowa ciężarka, prędkość średnia, trajektoria itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PILOT Opublikowano 30 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2012 Ciekawe jakie są rekordy w porównaniu w rzucie spinem do casta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peresada Opublikowano 30 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2012 Takie ze rekord świata baitcastingowy jest dłuższy od spinningowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 30 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2012 Już chyba nie. Tegoroczny rekord w spinie 18gr to 120,52. Wiało w plecy . http://castingsport-icsf.com/images/document/01_federation/2012_10weltrekorde.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tofik Opublikowano 30 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2012 fantasmagoria? pewnie tak ... kiedys, pewien zawodnik na tym forum obiecal, ze wstawi film udowadniajacy wyrzucenie kleniowego bzdyka, do tego z krotkiej wedki castingowej, jezeli sie nie myle z CC 51 SS, na ponad 50 metrow ... czekamy na ten film jakies 3 lata ... prawdopodobnie bedzie to wielkie dzielo, godne oscara, skoro produkcja trwa tak dlugo ... good luck! nada sie z palcem w nosiePitt- a może po prostu ten wabik jeszcze leci? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregmegabass Opublikowano 9 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2012 Witam.... Jesli chodzi o najlepszy kolowrotek to mysle ze mozesz sprobowac daiwa steez 103 I dokupic Megabass IS spool eventualnie mozesz sprobowac daiwa px type r chociaz nie bedzie latwo.... Jesli chodzi o mnie to do finesse techniki uzywam spinning kolowrotek daiwa steez 2508 albo stella 2500 fe I kij do 3/8 w zaleznosci od przynety....powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
king Opublikowano 16 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2013 Witam, Megabass IS w Steez hamuje Daiwa MagForce. MF hamuje małe obroty, a przede wszystkim długi czasowo koniec ruchu szpuli. Skraca zasięg casta szczególnie jeśli rzucamy mniej dynamicznie, np. pitch. Ma małą masę wirnika, a siły pola magnetycznego pomiędzy cylindrycznymi wirnikiem oraz stojanem rozłożone są równomiernie. Możliwe jest nim mniejsze hamowanie dużych obrotów zwiększające prędkości początkowe. To niweluje bezskuteczność zwiększania dynamiki rzutu bez przełożenia na jego długość, charakterystyczną szczególnie dla centryfugi, ale nie jest łatwo. W tandemie megabass-magforce lekkość, gładkość działania i małe hamowanie prędkości obrotów 34 mm średnicy przekładają się na długie rzuty. Od ok 4 g bezwładność układu pozwala na mniej dynamiczne wymachy podobnie jak spinnem. Zbędne są niektóre techniki castingowe oraz ugięcia muchówek i można by rzec klasa. 12 g plus gumka na kiju 2,30 m wyciąga 70 m PP 0,15 mm. Pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi