Skocz do zawartości

Pstrągi w Alpach

Luckyguliver

Rekomendowane odpowiedzi

Wszystko wyglada na to, ze zaraz samym poczatkiem wrzesnia jade we Wloskie Alpy w okolice Cortina d'Ampezzo. Glownie spinac sie po gorach ale widzac jakie tam maja rzeki rybek czytaj: pstragow wszelkiej masci, sobie nie odpuszcze  :rolleyes: Pytanie do forumowiczow. Czy ktos ma jakies doswiadczenia z pierwszej reki odnosnie licencji, wielkosci rybek, charakteru rzek, technik oraz czy warto np wziac wodery czy lepiej sobie podarowac? 

Z gory dziekuje za pomoc. 

• Like 2

Kiedyś odbiłem z głównej drogi która biegła wzdłuż rzeki Tagliamento bo zobaczyłem fajną rzeczkę pstrągową i po przejechaniu kilkunastu kilometrów zatrzymałem się na piknik i obadać rzeczkę, widziałem ryby ale czy to były pstrągi to nie jestem pewien ale jakieś łososiowe na 100%  :D za dwa tygodnie będę tam w okolicy  przejeżdżał ale pędzę plażować  ;)

Tam się pstrągi łowi w górskich stawach, nawet na 2400 m ;). Np. tutaj https://www.alta-badia.org/en/highlights/nature-and-landscape/lakes/lake-boe/ nad wodą stoi tablica z namiarami, ale nie mogę znaleźć zdjęcia.

Jak się nie boisz tłumów, to nawet w Lago di Braies ludzie łowią pstrągi, co ciekawe od razu je beretują i do koszyka..

Edytowane przez R0BERT

Wszystko wyglada na to, ze zaraz samym poczatkiem wrzesnia jade we Wloskie Alpy w okolice Cortina d'Ampezzo. Glownie spinac sie po gorach ale widzac jakie tam maja rzeki rybek czytaj: pstragow wszelkiej masci, sobie nie odpuszcze :rolleyes: Pytanie do forumowiczow. Czy ktos ma jakies doswiadczenia z pierwszej reki odnosnie licencji, wielkosci rybek, charakteru rzek, technik oraz czy warto np wziac wodery czy lepiej sobie podarowac?

Z gory dziekuje za pomoc.

30km od Cortiny jest jezioro Centro Cadore a z niego wypływa rzeka Sile. Są pstrągi i lipienie. Sezon trwa do ostatniej niedzieli września. Poszukaj na fejsie Angelo Pilar, to właściciel sklepu wędkarskiego gdzie kupisz zezwolenia, jest też przewodnikiem-to coś podpowie

Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka

• Like 4

30km od Cortiny jest jezioro Centro Cadore a z niego wypływa rzeka Sile. Są pstrągi i lipienie. Sezon trwa do ostatniej niedzieli września. Poszukaj na fejsie Angelo Pilar, to właściciel sklepu wędkarskiego gdzie kupisz zezwolenia, jest też przewodnikiem-to coś podpowie

Bedziemy stacjonowac w Valle di Cadore czyli ok 10 km od tego jeziorka. Jednak patrzac na mape to widze ze rzeka Piave wyplywa z tej zaporowki a nie Sile? Na FB tego pana Angelo Pilar rowniez nie moge znalezc. 

tez

Przepraszam za pomyłki , obie rzeki przepływają w pobliżu gdzie mieszkam i pomyliłem zamiast sprawdzić. Nazwisko Włocha też z błędem[emoji2357]

https://www.facebook.com/share/2NbHvigf7PGNW8zF/

• Like 2

• 2 miesiące temu...

Maly raporcik z wyprawy w Dolomity sie nalezy :) Gdyby to byl wypad stricte wedkarski to byloby tego znacznie wiecej ale pojechalem sie tam glownie wspinac. Wiec zaczne moze od poczatku. Ciezko sie dogadac przez FB z miejscowymi specami przez co naprawde duzo czasu zajelo mi zbadanie tematu, ale na sam koniec powiem bylo warto. Z kwestii formalnych musiamy miec wykupione pozwolenie na cale Wlochy za 13E a potem licence na konkretna wode. Ja zaplacilem w lokalnym sklepiku 40E za 3 dni lowienia. Co dziwne, chyba ze nie zrozumialem pani z kwiaciarni kupilem licence na 10 dni ale moglem lowic tylko 3? Zeby jeszcze zagmatwac sprawe dodam jeszcze ze na miejscowych stronach znalazlem odcinki rzek oznaczonych free fishing. Niestety nie
spotkalem nikogo kto by mi to wszystko dobrze wyjasnil.

Lowilem w rzece Boite w okolicach Venas Di Cadore z tego powodu ze byla najblizej naszej bazy noclegowej. Woda byla lekko podniesiona co nie sprzyjalo polowom. Pozniej spadlo jeszcze wiecej deszczu i niestety trzeba bylo odpuscic. Po tygodniu spadl snieg... Sama rzeka dziko wygladajaca. Do tego jak dla mnie niespotykany metno niebieski kolor. Ma sie poczucie ze naprawde obcuje sie z natura choc gdzies tam wysoko widac domy i wijaca sie droge. Pstragi wolaly wirowke niz wobki. Nurt silny wiec tylko kilka przynet z mojego pudelka nadawalo sie do uzycia.

W nastepnym poscie sprobuje wkleic kilka fotek i linkow tak zeby Wam oszczedzic trudu szukania informacji. Ja sam planuje wrocic za rok ale tym razem odloze sobie wiecej czasu na wedkowanie.

post-58460-0-35979500-1726439243_thumb.jpg

post-58460-0-47728400-1726439253_thumb.jpg

post-58460-0-13445900-1726439285_thumb.jpg

post-58460-0-29634900-1726439293_thumb.jpg

• Like 8

Przypomne, ze pozwolenie mozna kupic na poczcie lub internetowo. A tu licencje na rzeke Boite:  Fioreria Valboite Di Franzin Elena Via Roma, 29, 32040 Borca di Cadore BL, Italy

https://www.pescarenelledolomiti.it/

Moze warto jeszcze dodac, ze w razie deszczu i wezbranej wody w jednej rzece warto sprawdzic inne okoliczne rzeki ktore zbieraja wode z innego regionu gor. Okazalo sie bowiem ze przejezdzajac wzdluz Ansiei oddalonej raptem o 20 min jazdy na wschod od Boite nie zauwazylem zadnychg sladow deszczu. 

Ps Na fotach nadal widzimy Boite

post-58460-0-66017300-1726447942_thumb.jpg

post-58460-0-28730600-1726447957_thumb.jpg

Edytowane przez Luckyguliver
  • Like 5

• 6 miesięcy temu...
  • 2 miesiące temu...
  • 3 tygodnie później...

Luckyguliver jakieś plany na ten rok odnośnie pstrągów w Italii ?  :) Tak mnie kusi że muszę coś wymyśleć  :D

Tak bo marmurki mam bardzo wysoko na mojej liscie gatunkow do zlowienia.  Juz prawie pociaglem za cyngiel w maju. Niestety popadalo i rzeki wezbraly. Wycofalem sie.

Na ta chwile planuje wypad w Dolominty koncem marca 2026. Jak jestes zainteresowany to daj znac. W tym roku chyba juz nie wyrobie bo goraczka troci i lososi bierze gore.