Skocz do zawartości

Jezioro Bachotek oraz Jezioro Wielkie Partęczyny

Bootleg

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 rok później...

Może uda mi się jeden dzień pod koniec grudnia wygospodarować na jednodniową wyprawę na pojezierze Brodnickie. Najchętniej nad Bachotek bym pojechał.

Tylko tam jest kłopot z łódkami. Ma ktoś namiary ???? Tak do stówki, ale lepiej połowę tego.

Edytowane przez godski

• 1 rok później...

Wybieram się w najbliższy weekend nad jezioro Bachotek na pojezierzy Brodnickim.

Czy ktoś może zna tą wodę i może się podzielić jakimiś wiadomościami na temat spiningowania na tej wodzie - miejscówki, metody, przynęty?

Słyszałem ,że to jezioro słynie z okoni.

Edytowane przez mario

Słynie i okoni i z wielkich szczupaków. Tylko nie jest to łatwa woda. Ot raptem dwie górki, duża wyspa, pływająca wyspa i spady-te są chyba najfajniejsze. Ale aż tak dobrze go nie znam żeby kategorycznie się wypowiadać, jestem tam góra 3 razy do roku i to nieregularnie. Choć okonie stosunkowo łatwe do namierzenia są przy ośrodku wypoczynkowym na południowym krańcu jeziora.

Edytowane przez Tomas81

Cześć
Swego czasu bywałem tam dość często (wakacje) było to ponad 10 lat temu. Rybą dominującą był okoń i to naprawdę ładny (30-40cm)
Nie wiem jak teraz wygląda sprawa. Ryby ładnie gryzły na woblery, obrotówki (black fury), a największe sztuki trafiały mi się na górce (zaznaczyłem niebieską kropą) na białego mannsa 10cm. 
Pozostałe miejsca gdzie regularnie łowiłem zaznaczone niebieskimi kreskami. 
Kiedyś poleciłbym w ciemno. 
Pozdr

post-46416-0-61882200-1435135710_thumb.jpg

Dołączam się do pytania, tyle że bardzie interesują mnie Wielkie Partęczyny ewnentualnie Ciche, z racji planownego tygodniowego pobytu początkiem sierpnia. Czy jest wogóle możliwość i sens próbowania wędkowania z brzegu? Czy orócz spinningu w grę wchodzą spławikówki  lub pickerek (jeśli spinnig okaże się zupełnie nieefektywny)?

Juz po testach :)

Pełne dwa dni biczowania wody - efekty takie sobie.

Na początku nastawiłem się na coś większego i spiningowałem większymi przynętami , plecionka 12 i wędka c.w. 5-25 g. Efektów brak.

Po przestawieniu sie na typową lekką wklejankę z zyłką 12 i paprochami na końcu, zaczął się ruch - okoni takich do 20 cm to nawet mozna było połowić - typowa dłubanina trzcinowo - zaroślowa :)

Niestety nawet nie było kontaktu z niczym większym , a co gorsza zero szczupaka - nawet zadnych pobić w trzcinach , ruchu na wodzie , kompletnie nic.

Woda strasznie zarośnięta, zarówno na płytkiej jak i na głębszej wodzie unosiły się całe połacie pływającej roślinności - o opadzie czy bocznym troku mozna zapomnieć, a przy normalnym lekkim spiningu i tak co drugi rzut to było wyciąganie warkocza trawy.

Być może trafiłem akurat na okres słabego żerowania bo widać ,że woda raczej jest rybna - np.na płyciznach widać było dużo żerującego lina, i to takie spore sztuki.

Wędkarze którzy się na nie nastawiali spływali z wody z sukcesami.

Podsumowując , na pewno się tam jeszcze wybiorę ale raczej to będzie wrzesień/pazdziernik.

• 10 miesięcy temu...
  • 1 rok później...

Zapytanie  trochę stare , ale  może info będzie przydatne.....

Byłem na majówce 2016r. w ośrodku Stepol. Przez 3 dni łowienia od 5 do 10 rano miałem łącznie  8 szczupłych. Największy 69cm  na  10cm białą gumę wolno prowadzoną  . 2 szczupłe na górce  na przeciwko ośrodka PTTK , głębokość ok 2-3m .  Miejscowi masowo na tej górce na żywca rano polowali na Esoxy  i wyciągali co jakiś czas mniejsze sztuki. Trochę mieli gula jak walczyłem z tym 69cm na okoniowym kiju  do 18gram dobre kilka minut.....

Pozostałe  szczupłe  do 5 m od trzcin  pilnowały uklejek pływających w stadzie. Okonie na górce  brały na małe obrotówki płytko prowadzone  nad roślinami - co 2 rzut rybka  , ale mała.  Byłem tam też   rok wcześniej w sierpniu i szczupłego nie skusiłem , ale  okonie 30-35cm na paprochy  na plażach brały.  Mam na myśli górkę  z drugiej strony  wyspy patrząc na  niebieską kropkę od "chulo".