Skocz do zawartości
  • 0

Echosonda kupiona w USA – blokada

skiner

Pytanie

stoję przed dylematem zakupu echosondy Lowrance HDS 2GEN 5x w USA,
w internetowych sklepach pojawiły się oferty gdzie można kupić taki sprzęt już za 1800zl, jednak wyczytałem,
ze po sprowadzeniu do Polski echosonda taka będzie zablokowana i w tym momencie euforia spada
:(
przeglądając rożne tematy wyczytałem jednak ze blokadę ta da się zdjąć
w związku powyższym chciał bym się zapytać:
czy ewentualnie ktoś przerabiał już ten temat? czy warto się skusić na taki zakup? Jak wygląda sprawa update nowszych wersji po zdjęciu tej blokady?
(sprawa braku gwarancji jest poza dyskusją)

za wszelka pomoc z góry dziękuje ;)

Edytowane przez @Wojti

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

ja obecnie i tak nie mam możliwości sprowadzenia bez cła

i jak się okazuje w takim wypadku prawie na to samo wychodzi w EU

a biorąc pod uwagę koszty ewentualnego przeprogramowania, to taniej

np. http://www.discount-...ds-7-gen2-touch

a zbyt mocno nie szukałem

Edytowane przez bazyloss

• 0

można sobie z tym poradzić

• kosztuje to niestety aż 500zł
    nie jest łatwe dojście do osoby, która ogarnia ten temat i ściąga blokadę, nr tel dostałem na priva od życzliwego użytkownika z naszego forum, jeszcze nie podjąłem decyzji o sprowadzeniu echosondy, cały czas „trawie” temat czy się opłaca to robić

można sobie z tym poradzić

• kosztuje to niestety aż 500zł
    nie jest łatwe dojście do osoby, która ogarnia ten temat i ściąga blokadę, nr tel dostałem na priva od życzliwego użytkownika z naszego forum, jeszcze nie podjąłem decyzji o sprowadzeniu echosondy, cały czas „trawie” temat czy się opłaca to robić

jakbyś pociągnął HDS 10 to by się opłaciło ale na HDS5 nie za bardzo

Edytowane przez paawelek83

• 0
A to ciekawe, znaczy że jak zakupię echo w stanach i będę go uzytkował na wycieczce w Europie to mi sie zablokuje? Jakas paranoja, ktoś to potwierdził u producenta? Bezpośrednio?

dokładnie tak jest, taka sama batalia była 2 lata temu z Humminbirdem

wtedy producent twierdził, że jak chcemy użytkować na całym świecie to trzeba kupić wersję International u odpowiedniego dealera, a tak naprawdę każdy wie, że sprzedawcy z Australii i Nowej Zelandii postawili im ultimatum, potem dołączyla się do tego Europa

pewnie teraz było to samo z Lowrance

ps. nawet podane jest długość i szerokość geo , w obrębie której działa prawidłowo

Edytowane przez bazyloss

• 0

to niech sie wypchają, albo zrobią normalne ceny w europie.

Znaczy one sa normalne, tylko nas kroja po 50 procent marży dystrybutorzy.

Mialem zmieniac echo ale zostane przy starym,

Edytowane przez robbox4

• 0

no przecia jak bym nie wiedział ile zapłaciłem (Kanada) to bym nie pisał ;)

ceny sa zaporowe dla nas, dla Niemców, Francuzów czy Anglików pewnie już nie

w Polsce sprzedaje się pewnie 10% tego co np. we Francji czy Włoszech

Edytowane przez bazyloss

• 0
A to ciekawe, znaczy że jak zakupię echo w stanach i będę go uzytkował na wycieczce w Europie to mi sie zablokuje? Jakas paranoja, ktoś to potwierdził u producenta? Bezpośrednio?

GPS nie będzie Ci działał i nie Będziesz miał europejskich miar

- smutne ale prawdziwe

a co do cen to zgadzam sie z :

to niech sie wypchają, albo zrobią normalne ceny w europie.

Znaczy one sa normalne, tylko nas kroja po 50 procent marży dystrybutorzy.

.......

• 0
Witam, czy ktoś w końcu rozpracował temat blokady regionalnej?

Szukaj goscia co sie zowie PouchX (na allegro, forum garmina). Domowych sposobow sie nie doczekasz. w gen1 mozna zrobic downgrade do softu sprzed geofencingu, w gen2 geoG bylo od poczatku. Mniemam, ze jedynym sposobem jest zmiana seriala urzadzenia na "europejski". Do tego jednak trzeba lepszego informatyka.

• 0
Czyli jezeli myśle z czasem o LSS to tylko sprzęt PL lub Worldwide. OK. Bardzo dziękuję za wybicie z głowy okazji ebay i Allegro.

niekoniecznie, ale z takim zakupem jest trochę zachodu, w punktach:

1. tak mi się coś kojarzy, że LSS dodano do HDSów razem z geoG, musisz to gdzieś wygooglać żeby potwierdzić.

2. nie wiem jak są przerabiane echa, i pewnie się nie dowiem. za takie usługi ludziska kasują więc to ich słodka tajemnica. pewne jest to, że po przeróbce echo staje się worldwide ale tracisz gwarancje (może serial, może wymiana jakiegoś scalaka). ważne jest, żeby echo sprawdzić. chodzi o to, żebyś nie trafił na gen1 z softem 2.5. taka przeróbka to ściema, bo można ją zrobić samemu bez problemu. natomiast przerobione, z wyższym softem imo jest ok. gen2 przerobione są zawsze dobrze, ze wzgl na brak softu bez geoG.

3. wszystkie echa Lowrance'a sprzedawane z softem niższym niż 3.0 były identyczne i ich geoG nie dotyczy. można trafić używkę w USA za drobne, która blokady mieć nie będzie, ale strasznie ciężko taką znaleźć.

• 0

bo HB aktualnie nie ma jeszcze blokady, po prostu wersje Domestic nie mają systemu metrycznego i wielojęzycznego (EU itp) menu

Lowrance ma blokadę, aczkolwiek w tej chwili Elite 7 (nie HDS) nie mają blokady, ale to pierwsza wersja softu i przy aktualizacji prawdopodobnie już będzie miała blokadę z fix'u GPS (tak było z HDS'ami)

Edytowane przez bazyloss