Skocz do zawartości
  • 0

Echosonda kupiona w USA – blokada

skiner

Pytanie

stoję przed dylematem zakupu echosondy Lowrance HDS 2GEN 5x w USA,
w internetowych sklepach pojawiły się oferty gdzie można kupić taki sprzęt już za 1800zl, jednak wyczytałem,
ze po sprowadzeniu do Polski echosonda taka będzie zablokowana i w tym momencie euforia spada
:(
przeglądając rożne tematy wyczytałem jednak ze blokadę ta da się zdjąć
w związku powyższym chciał bym się zapytać:
czy ewentualnie ktoś przerabiał już ten temat? czy warto się skusić na taki zakup? Jak wygląda sprawa update nowszych wersji po zdjęciu tej blokady?
(sprawa braku gwarancji jest poza dyskusją)

za wszelka pomoc z góry dziękuje ;)

Edytowane przez @Wojti

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Witam

Jako ze jestem troche zielony w temacie echo chcialbym sie dowiedziec czy te echo warte jest polecenia i swojej ceny Nowa echosonda Lowrance LMS 522Color iGPS / 480x480pixel / Menu PL (2 tysie jest w dzile sprzedam).Jak cos dzieki za kazde info

W LMS masz dobry ekran 5 LCD 16-bit solar max  z 256 kolorami , więc ładnie wszystko widać , jest o bardzo dobrej rozdzielczości 480x480 pixel , 6 kolorów tła do wyboru , GPS jest rozbudowany  , w LMS masz opcję podpięcia radaru lowrance. Możliwość zgrywania , zapisywania miejscówek , możliwość przeglądania zdjęć , pracy z komputerem , dodawania map , posiada wbudowaną bazowa mapę świata , menu PL.

W tej klasie cenowej bardzo dobra echosonda , trochę ludzi ma ten model w PL i zagranicą sprzęt na lata.

przykładowe filmiki pracy Lowrance LMS w akcji 

http://www.youtube.com/watch?v=j-pzxA1GXkU

http://www.youtube.com/watch?v=VEI-zdNdJ3A

Edytowane przez Kajtelek2

• 0

Mam pytanko jak się objawia blokada GPS-u ?

kolega zakupił Lowrance za wielką wodą , ma menu bez PL , wiem tyle że kursor na mapie GPS stoi w miejscu , a w jego środku jest znak zapytania i pojawia się na ekranie mrugający dzwonek żółty

Edytowane przez Kajtelek2

• 0

Napisał ,mi że przy testach echa w pokoju było lekko uchylone okno , więc chyba takiej klasy sprzęt powinien złapać satelity.

Moja Elita 7 HDI łapie nawet przy zamkniętym oknie

Sygnał z satelity to nie Mikołaj - przez komin nie włazi :rolleyes:

Zależy które piętro, jaki dach etc.

W celu uniknięcia niejasności najlepiej na świeżym powietrzu sprawdzić.

• 0

panowie jako, ze moj humminbird chyba idzie do smieci mysle o lowrance tym razem. pewnie nie bede z usa ciagnal, ale kto wie.. generalnie kontaktowalem sie ze sprzedawca przez ebay i mi powiedzial, ze z lowrance tylko HDS maja blokada a mark/elite nawet z gps dzialaja normalnie na calym swiecie moglby to ktos potwierdzic?

pytanko dodatkowe czy do elite 5hds da sie zamocowac czujnik z elite 5 (czyli taki jak w cuda'ie etc?).

• 0

Dla mnie zupełnie bezsensownym jest zakładanie "zwykłego" przetwornika do echosondy która obsługuje HDI. To trochę jakby wkładanie do Porche silnika od syrenki. Ale wracając do przetwornika to chyba nic z tego nie będzie, bo z tego co pamiętam to HDI mają tzw. niebieskie wtyczki a zwykłe są mniejsze czarne. Mogę to sprawdzić dopiero jutro - echa mam w biurze.

• 0

to ci wyjasnie czemu w kilka krokach:

jak mi padl humminbird nie znalazlem JEDNEJ osoby z podobnym przetwornikiem by do testow podmienic - do lowerance mialbym kilka osob (oczywiscie hdi juz nie) a tak ide do kazdego wedkarskiego (zawsze maja jakas cude na stanie) i testuje swoje echo.

kupno uzywanej cudy jako dawcy przetwornika/samego przetwornika to kwestia godzin/dni wszedzie a swoj do humminbirda musialem ciagnac z usa i czekalem na niego z 3 czy 4 tygodnie..

plywam na bb po jakis chaszczach to wole zalozyc tani przetwornik - jak go rozoram to nie umre z wrazenia.

wiem, ze do elite 5 przetwornik z cudy pasowal bo u kumpla testowalem.

ps moglbys tez zobaczyc jak sprawa wyglada w odniesieniu do elite 4 hdi dzieki.

• 0

Ciezko dorwac elite 5 wszedzie 5x pelno... pozatym na codzien chce hdi uzywac a innego przetwornika tylko na bb plus do ew. Testowania.

wydaje mi się, że da radę. w USA mają wersję:

http://www.lowrance.com/en-US/Products/Fishfinder-Chartplotter/Elite-7-Broadband-en-us.aspx

która jest "HDI ready", tylko nie wiem czy akurat z cuda będzie wymienny. 

Edytowane przez nrt80

• 0

Może spróbujesz naprawić tego humminbirda. To normalne w sumie, że chcesz zmienić markę. Ja sparzyłem się na lowrance, w dodatku na polecanym i chwalonym przez wszystkich x125, a od kilku lat pływam z humminbirdem i zadowolony jestem bardzo. Znam osobę, która mogłaby pomóc. Jeśli chcesz to podam Ci nr tel. do gościa.

• 0

chodzi o kolesia w warszawie Tadeusz? mam do niego numer bede dzwonil jutro.

ja z hb nie jestem jakos kosmicznie zadowolony. nawet nie wiem czy jeli naprawa okaze sie nieoplacalna (no juz mnie kosztowala z 600-800pln za przetwornik z podatkami i transportem z usa) czy nie kupic jakiegos najtanszego modelu z gps i miec z bani myslalem nawet o elite 4 (co ciekawe elite 4 hdi ma ta sama cene w usa) nawet rozwazalem sprzedaz i kupno loweranca zanim sie okazalo, ze to echo dziabniete.

bo nauczylem sie juz tego na laptopach - kupujesz och ach za gruba kase i polowy nie uzywasz (myslisz, ze uzywasz i sie jarasz duperelami) a i tak diabli za 1-2 lata biora. pierwszego laptopa kupilem za 1000e kolejnego najtanszego w sklepie (i juz go niemal przezyl).

Ps mialem okazje porownywac naraz elite 5 kumpla i mojego 597 i mam wrazenie, ze moj ladniej pokazywal dno (jego rodzaj) ale jakos lowerance byl czytelniejszy mimo gorszych parametrow na papierze (ps za to menu bylo jak porownanie nokii do starych sony nie szlo sie przyzwyczaic..)

edit:

jeszcze dodam latwiejsze tworzenie map do lowrance.

edit2:

tak jak ja sie spuszczalem z tym echem to chyba nikt (metalowe klatki do oslony na plyciznach, podnoszony przetwornik w tym samym celu - neoprenowy futeral cuda a zyciu nie upuscilem a diabli je wzieli od lezenia na polce (przed odlozeniem dzialala)....

Edytowane przez gooral