Skocz do zawartości
  • 0

Echosonda kupiona w USA – blokada

skiner

Pytanie

stoję przed dylematem zakupu echosondy Lowrance HDS 2GEN 5x w USA,
w internetowych sklepach pojawiły się oferty gdzie można kupić taki sprzęt już za 1800zl, jednak wyczytałem,
ze po sprowadzeniu do Polski echosonda taka będzie zablokowana i w tym momencie euforia spada
:(
przeglądając rożne tematy wyczytałem jednak ze blokadę ta da się zdjąć
w związku powyższym chciał bym się zapytać:
czy ewentualnie ktoś przerabiał już ten temat? czy warto się skusić na taki zakup? Jak wygląda sprawa update nowszych wersji po zdjęciu tej blokady?
(sprawa braku gwarancji jest poza dyskusją)

za wszelka pomoc z góry dziękuje ;)

Edytowane przez @Wojti

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Elite 5/7 HDI wykorzystują tzw. niebieskie wtyczki, takie jak na zdjęciach poniżej

post-53519-0-77994200-1392020102_thumb.jpg tu zdjęcie przetwornika HDI

Można do nich stosować zwykłe przetworniki ale takie jak do HDSów, zdjęcie obu przetworników poniżej

post-53519-0-70530300-1392020225_thumb.jpg

Zwykłe Elite mają czarne wtyczki tak jak na zdjęciu poniżej;

post-53519-0-44123100-1392020308_thumb.jpg

Sam przetwornik jest oczywiście ten sam ale podłączyć się go nie da.

• 0

Elite 5/7 HDI wykorzystują tzw. niebieskie wtyczki, takie jak na zdjęciach poniżej

czyli wersja elite 7 broadband ma przetwornik HST-WSB:

http://www.thegpsstore.com/Navico-HST-WSBL-83200khz-Transom-Mount-Transducer-P2812.aspx

zamiast:

http://www.thegpsstore.com/Lowrance-HDI-Skimmer-Transducer-83200-455800khz-P3677.aspx

i oba można stosować wymiennie, czyli dokładnie tak, jak to sobie wymyślił gooral. tylko pytanie: po co? skoro koszt WSBL jest niewiele mniejszy niż przetwornika HDI... 

• 0

wlasnie dla tego pytam tutaj bo w instrukcji z www lowrance nie ma slowa o przetwornikach, a transducer comparison tool to jakas porazka pokazuje katy i max glebokosc przetwornikow a nie pisze do jakich sprzetow pasuja. mozliwosc zalozenia tanszego przetwornika interesuje mnie glownie w celach testowych/w razie W (Zamiast sciagac z usa przetwornik do humminbirda ide do dowolnego sklepu tutaj zawsze maja jakas cude/x4 czy inna podobna (masa jednostek uzywa identycznych przetwornikow). pozatym wiekszosc z moich znajomych ma lowrance z takimi przetwornikami a z humminbirdem znam 1 osobe...

I nie rozumiem czemu to musze tlumaczyc ktorys raz z koleji.

paprykarz fotki "niebieskiej" wtyczki nie dales i nie wiem czemu "sie nie da" skoro "sa takie same" chodzi tylko o wtyczke?

a takie cos?

258252.jpg

• 0

czyli wersja elite 7 broadband ma przetwornik HST-WSB:

http://www.thegpsstore.com/Navico-HST-WSBL-83200khz-Transom-Mount-Transducer-P2812.aspx

zamiast:

http://www.thegpsstore.com/Lowrance-HDI-Skimmer-Transducer-83200-455800khz-P3677.aspx

i oba można stosować wymiennie, czyli dokładnie tak, jak to sobie wymyślił gooral. tylko pytanie: po co? skoro koszt WSBL jest niewiele mniejszy niż przetwornika HDI... 

Przetworniki które mają niebieskie wtyczki i o tym pisałem pochodzą z serii HDS. Natomiast gooral chciał użyć przetworników od Cudy lub Elite a te już maja inną wtyczkę czyli nie można ich stosować wymiennie tak jak to sobie wymyślił gooral. Rozwiązaniem może być oczywiście przejściówka, wtedy to się da zrobić.

• 0

Przetworniki które mają niebieskie wtyczki i o tym pisałem pochodzą z serii HDS. Natomiast gooral chciał użyć przetworników od Cudy lub Elite a te już maja inną wtyczkę czyli nie można ich stosować wymiennie tak jak to sobie wymyślił gooral. Rozwiązaniem może być oczywiście przejściówka, wtedy to się da zrobić.

to rozumiem. myślałem tylko że gooral ma ochotę posiadać tańszą alternatywę w postaci "nie-HDI" a nie przetwornika od cudy/elite konkretnie. wszak HDS to nie jest niewiadomo co, i pewnie jakiś znajomy z nim by się znalazł ;)

• 0

Nie mozna ich stosowac.....wtedy to sie da zrobic. Nie jestem w stanie ogarnac tego zdania. Mz albo sie da albo nie. Napisalem juz maila do lowrance usa zobaczymy co powiedza.

Przecież to proste - przetwornika od Cudy bez przejściówki nie da się zastosować. Jeżeli zastosujesz przejściówkę - wtedy to da się zrobić. Starałem się to pokazać na obrazkach, żeby łatwiej było....

Ale to nie było jedno zdanie tylko dwa różne może dlatego tak trudno ogarnąć.

Edytowane przez Paprykarz

• 0

Kolega @gooral zaprezentował przejściówkę między przetwornikiem a monitorem:

258252.jpg

Czy ktoś wie gdzie można kupić coś podobnego, chodzi mi o mini przedłużacz do Lowrance Mark-5x Pro lub o samo gniazdo i wtyk?

Czy ktoś z kolegów skracał w tym modelu echa kable idące od przetwornika do monitora? Czy taka przeróbka nie wpłynie negatywnie na pracę echosondy? 

• 0

Kolega @gooral zaprezentował przejściówkę między przetwornikiem a monitorem:

258252.jpg

Czy ktoś wie gdzie można kupić coś podobnego, chodzi mi o mini przedłużacz do Lowrance Mark-5x Pro lub o samo gniazdo i wtyk?

Czy ktoś z kolegów skracał w tym modelu echa kable idące od przetwornika do monitora? Czy taka przeróbka nie wpłynie negatywnie na pracę echosondy? 

We wszystkich instrukcjach producenci zakazują skracania przewodów. Bardzo możliwe że niewłaściwie przeprowadzona może doprowadzić do uszkodzenia echosondy.

• 0

Witam 

Ja też mam podobny problem bo mam dostać HDS8 gen2 z usa i nie wiem jak się zmienią jego funkcje gdy złapie sygnał gps ,czy można wtedy nanosić swoje waypointy. Jeśli ktoś ma jakiś namiar na specjalistę w tej dziedzinie to proszę o podpowiedz

• 0

Panowie,

Pozwolę sobie odświeżyć temat - czy ktoś może już wie jak wygląda sprawa z Elite 7 HDI z CHIRP z USA (czy ma blokadę geofencing - ewentualnie jak to jest z sama elit bez CHIRP) lub też jak to wygląda w chwili obecnej z Humminbird (wszelkie combosy). Ewentualnie prosiłbym o info dotyczące możliwości zdjęcia takiej blokady (kontakt oraz koszt dla lowrance i humminbirda). Dzieki za pomoc.

• 0

Czy ECHOSONDA HUMMINBIRD 798CI SI HD z rynku USA ma jakieś blokady ,czy są jednostki metryczne i język polski?

Poszukaj nr modelu na pudełku, naklejce z tyłu ekranu, powinno być 407970-1 Zwyczajowo, jeśli opis modelowy zawiera .....1M , to jest international, czyli ma to, co nam potrzeba. W wersjach bez Mki- jest język angielski i hiszpański oraz system imperialny jeśli chodzi  o jednostki.