Skocz do zawartości

St.Croix Avid Walleye ASWS76MLXF2 - wada fabryczna?

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Od kilku dni jestem posiadaczem kija St.Croix Avid Walleye ASWS76MLXF2 (2,28m 3,5-10,6g).

Ostatnio po wedkowaniu kiedy pakowałem sprzęt zauważyłem coś dziwnego w górnej sekcji wędziska, chodzi o gniazdo do którego wchodzi dolnik. Wygląda to mniej więcej jak na zdjęciu, od wewnątrz biegnie w strone szczytówki równy pasek, równolegle do wędziska, wygląda jakby mata nie była dobrze sklejona lub rozwarstwiona. Zastanawiam się czy to jest normalne i powstało w procesie produkcyjnym czy może jest to wada fabryczna? Niestety nie mam możliwości sprawdzenia i porównania z innymi kijami St.Croix, wędka była kupiona online ale przyszła zabezpieczona w tubie, nie doznała też żadnych urazów mechanicznych z mojej strony. 

Patrząc od czoła nie widać żadnego rozwarstwienia, nie jest też wyczuwalne żadne zgrubienie w tym miejscu, wędzisko składa się i rozkłada ładnie, bezproblemowo.

Będę wdzieczny za wypowiedź kogoś obeznanego w temacie, bo nie wiem czy powinienem to reklamować czy jestem po prostu przewrażliwiony - kij do najtańszych nie należy, więc wole dmuchać na zimne i reagować od razu.

Forum mocno obcięło jakość, poniżej link do zdjęcia w pełnej rozdzielczości:

https://ibb.co/FsYHxcK

post-77615-0-50411200-1718609138_thumb.jpgpost-77615-0-06378400-1718609170_thumb.jpg

Edytowane przez Lucky_69

• 2 tygodnie później...

Tak z ciekawości- jakie zastosowanie, ma u Ciebie ten konkretny model Avida?

Z racji na to że jest to kij medium light o akcji super szybkiej, używam głównie do jigowania, bocznego troka/drop shota, carolina rig. Główki od 4 do 8 gramow.

Okoń i sandacz na lekko, chociaż kij ma spory zapas mocy. Łapałem też nim na woblery 4-8cm w wodzie stojącej i całkiem fajnie.

Tym kijem spokojnie opędzlujesz okonie na ciężko lub sandacze na lekko.

Podejrzewam że obsłuży spokonie przynętę o wadze 20-25 gram.

To zależy o jakich przynetach mowa. Ten kij jest przeznaczony raczej pod gumy,a dokladnie wg producenta do jigowania z zywymi przynetami. Jak dla mnie swietna opcja pod jigi od 4 do 8 gram (plus guma). Male woblery tez daje rade pomimo szybkiej akcji. Akurat St.Croixy sa o tyle specyficzne ze pod obciazeniem przechodza z akcji szczytowej w parabole. Przy "wiekszych" przynetach stawiajacych spory opor - pisze tutaj o glowkach 10g+, obrotowkach rozmiar 3-4, czy woblerach 8cm+ zaczyna byc niekomfortowo. Ale do srednio lekkiego spiningu mozna uznac ten kij za uniwersalny. A jeszcze informacja dla osob ktore wywazaja kij z kolowrotkiem na uchwycie - nie wywazycie go z odpowiadajacym kolowrotkiem. Ja sparowalem go probnie z Penn Slammer 2500DX (masa 310g) i lapiac za uchwyt dolnik byl jeszcze niedowazony. Penn niestety pomimo mojej sympatii do niego idzie na sprzedaz, bo nie radzi sobie z plecionka 0,08-0,10. Na 0,14 jest ok ale to dla mnie za grubo i kiepsko sie obsluguje mniejsze gumy. Zamowilem sobie wczoraj nowego Sustaina C3000 do niego.

Edytowane przez Lucky_69