Sayonara Opublikowano 19 Czerwca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2024 Taka mała autoreklama prywatnej fiksacji pozawędkarskiej ale i zachęta do czegoś nowego Podsumowałem 20 lat regularnego zbaczania z wędkarskich ścieżek w leśne zakamarki i tak powstał poradnik Trufle Polski. Nie skłamię, pisząc, że to gotowa recepta na regularne znajdowanie tych magicznych grzybów w Polsce - ale co bardziej zawziętym na pewno umożliwi pierwsze udane zbiory. Książka zawiera atlas i klucz do oznaczania dwudziestu gatunków trufli do tej pory stwierdzonych na obszarze Polski, charakterystykę siedlisk trufli, sposoby bioindykacji stanowisk i techniki poszukiwań. Dla wielbicieli psów - sposoby wyszkolenia psa do poszukiwań trufli, a dla amatorów ogrodnictwa - instrukcja założenia własnego ogrodu truflowego krok po kroku. 42 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 19 Czerwca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2024 Ooo.. Posiwiałeś Pan, czy tylko zmiana koloru? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 19 Czerwca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2024 Zapytam z ciekawości czy w Polsce występuje jakaś regionalizacja jeśli chodzi o występowanie trufli ? np. że na południu występują (rejony podgórskie / górskie ) albo nie wiem na Roztoczu a gdzie indziej nie albo z istotnie mniejszym prawdopodobieństwem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matteoo Opublikowano 19 Czerwca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2024 Cholera muszę wrócić do "swojego" lasu. Takich kulek jak na pierwszym zdjęciu widziałem regionalnie wiele, omijałem szerokim łukiem myśląc, że to odchody jakiegoś łosia ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sayonara Opublikowano 19 Czerwca 2024 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2024 @Sławek Poważnie? Farba??? :D To tylko albo aż efekt ... rabunkowej gospodarki organizmem i nadprzebiegu. @Friko Regionalizacja owszem ale w odniesieniu do konkretnych gatunków. Niektóre trufle można zbierać w całym kraju. Rosną nawet w lasach parkowych czy byle zagajnikach. Niektóre są typowe dla suchych borów sosnowych - więc występują niemal w całej środkowej i północnej Polsce. Te najcenniejsze są "ograniczone" do całego pasa wyżyn środkowej Polski, pogórza, aż po wapienne pasma Beskidów, Gorce i Pieniny. Czyli są do zbierania na dobrej, jednej czwartej obszaru Polski. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 19 Czerwca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2024 No to prawdziwa klasa.. czego byś nie tknął Masz pozdrowienia od Kubasiewicza, w sobotę zeszło na wspominki.. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sayonara Opublikowano 19 Czerwca 2024 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2024 Wielkie dzięki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karkoszek Opublikowano 19 Czerwca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2024 Można kupić? Czy allegro? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sayonara Opublikowano 19 Czerwca 2024 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2024 Książka wydana przez Multico. Dostępna w księgarniach od piątku. W Empikach stacjonarnych i wielu różnych księgarniach internetowych. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
theslut Opublikowano 22 Czerwca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2024 A o świniach do poszukiwania trufli coś jest? Bo ponoć dają radę no i zawsze w kryzysie można taką ... . Ale książka niewątpliwie zacna i trzeba będzie się zaopatrzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bongo Opublikowano 22 Czerwca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2024 Pamiętam Twoja stronę internetową o truflach. Ilość wiedzy zrobiła na mnie wrażenie. Książkę zamawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiek1 Opublikowano 25 Czerwca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2024 Też zamówię, a o truflach na Podhalu /Beskidach sporo słyszałem , ale traktowałem jako bajki /legendy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi