marcin_s Opublikowano 27 Września 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2024 Fantastyczny artykuł, bardzo dobre woblery których sam używam 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 28 Września 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2024 Mi też się bardzo podoba ta klasyfikacja woblerów i ich twórców, którą tu uskuteczniasz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Banjo Opublikowano 28 Września 2024 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2024 Kamilu będzie ciąg dalszy . 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 28 Września 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2024 Bardzo się cieszę! 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Banjo Opublikowano 28 Września 2024 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2024 (edytowane) To pozostanę na dłużej w Bydgoszczy, bo musicie wiedzieć, że zarówno Michał Osiński (Taps) jak i Tomasz Orlikowski swoje woblery robili w tej miejscowości wspólnie, gdyż Michał na początku swojej twórczości dużo czasu spędzał u Tomka. Stąd trudno rozpoznać ich woblery, zwłaszcza te, które pierwsze robił Michał, ponieważ wzorował się na woblerach Tomka.Kolejnym twórcą z Bydgoszczy jest Wojciech Kucia, którego woblery bardziej znane są Wam pod nazwą: Wiślak. Wiecie, że bardzo interesuję się twórcami z Polski, którzy swoją zabawę rozpoczęli jeszcze w XX w. Muszę przyznać, że twórca Wiślaków jest jednym z najbardziej płodnych, jeśli mogę tak określić twórcą, rękodzielnikiem. Co mam na myśli? Opracował wiele konstrukcji swoich woblerów. Owszem nie wszystkie weszły do szerszego obiegu, ale warto niektóre je poznać.Padło na owady. Dzisiaj takie wesołe Czyż nie są piękne Edytowane 28 Września 2024 przez Banjo 8 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lamiglas Opublikowano 29 Września 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2024 Sa piekne i to prawdziwe rekodzielo z czasow kiedy wszystko bylo robione recznie poczawszy od sterow korpusow stelazy i nawet oczy z kropki z farby i lepka od szpilki jak w tym wypadku . 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Banjo Opublikowano 29 Września 2024 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2024 Andrzeju, dziękuję za uzupełnienie . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Banjo Opublikowano 4 Października 2024 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2024 (edytowane) Kolejne Wiślaki. Tym razem ubrane na czarno . Ale oczka bez zmian, dalej łepki szpilek wykorzystane do ich wykonania . Zwróćcie uwagę na korpusy. Edytowane 4 Października 2024 przez Banjo 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Banjo Opublikowano 6 Października 2024 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2024 Wróćmy na chwilę do mrówek. Takowe też robił autor woblerów Wiślak. Nie są tak napakowane jak Tomka , bo zapewne były stworzone w innym celu . A tej, to chyba ktoś wybił jedynki . 5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Banjo Opublikowano 8 Października 2024 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2024 (edytowane) Wojciech Kucia (Wiślak) robił jeszcze biedronki, ale to może kiedyś przy innej okazji. Kolejnym twórcą, którego wobki były podobne do wobków Yo-zuri jest Andrzej Rosa ze Świdwina. Edytowane 8 Października 2024 przez Banjo 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Banjo Opublikowano 12 Października 2024 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2024 (edytowane) Jeszcze jeden wobek o takim samym kształcie. Niestety twórca nieznany. Kształtem trochę podobny do Jacurów, ale różni się oczkiem przednim i posiada ster wklęsły w rynienkę. Może ktoś rozpoznaje twórcę? Edytowane 12 Października 2024 przez Banjo 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Banjo Opublikowano 10 Listopada 2024 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2024 Kolejne owadokształtne. Ich autor nazwał je: OSA. A autorem jest ...... ten sam, co od lat tworzy takie woblery: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 11 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2024 Czyli Stork? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Banjo Opublikowano 11 Listopada 2024 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2024 Tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 12 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2024 To chyba jakaś bardzo limitowana edycja, bo nigdy takich nie widziałem, a i internet też takich nie zna? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Banjo Opublikowano 12 Listopada 2024 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2024 Tak, limitowana. Nie cieszyła się zainteresowaniem. Są jeszcze u twórcy nie dokończone. Była też wersja z nóżkami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lamiglas Opublikowano 12 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2024 Tradycyjnie Slawku wetne sie w watek to byly czasy kiedy ludzie chloneli wszystko co zagramaniczne przegladajac katalogi i ogladajac te cacka na wystylizowanych zdjeciach oczami wyobrazni widzieli ryby jakie te cuda zlowia , a z tym bylo roznie .Nie dalo sie tego kupic bo nie bylo gdzie przynajmniej w malych lokalnych sklepach moze warszawiacy badz mieszkancy duzych miast nie mieli z tym problemu oprocz tego ze kosztowalo to krocie jak na tamte czasy i nasze dochody . Polacy sa strasznie kreatywnym narodem i co jak nie kupie to se zrobie i bede mial a czy na to polowie to juz szczegol ale mam . Wiele takich przynet eksperymentalnych powstalo ludzie tez nie potrafili nimi lowic nie bylo internetu i poprawnie poprowadzic przynete umial tylko tworca .Dlatego wiele takich perelek jak te Storka pozostaly w fazie eksperymentalnej widzialem te z odnozami o ile pamietam wykonane z gumy .Temat poswiecony mrowkom z Podlasia ktorych niewatpliwie pierwowzorem byly woblery Yozuri czy jak dobrze pamietam wobleromuchy balzera nie trzeba tez zapominac ze w tamtych czasach powstawaly tez polskie imitacje rakow , zabek z ruchomymi odnuzami i nieruchomymi , a teraz sa tylko gumowe . Wejde ci na ambicje idzie zima proponuje ci zalozenie watku nietypowe woblery mysle ze wielu ludzi chetnie o tym poczyta a mysle ze w twoich zbiorach masz troche takich a i ludzie sie podziela fotkami .Widzialem lata temu wiele ekspermentalnych morelow powstaly w pojedynczych egzemplazach podejzewam ze wiekszosc pochlonela woda lub ryby ale chyba jeszcze sporo jest po ludziach moze pokaza jak przeczytaja . 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Banjo Opublikowano 12 Listopada 2024 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2024 Andrzeju, bardzo dobry pomysł. Tylko po założeniu takiego wątku jako pierwszy wstawisz zdjęcie swojej żabki z ruchomymi odnóżami . Tomek wymyślając swoją Mrówkę nie widział wcześniej o takim kształcie przynęt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lamiglas Opublikowano 13 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2024 Slawku nie wstawie bo nie mam o tym pojecia ale ty to zrobisz wygrales casting. Moja wiedza na temat obslugi komputera jest zbyt cienka sprowadza sie tylko do pisania na klawiaturze i to bez wszystkich mykow polskie znaki itp .Masz moja pelna akceptacje i zgode co do publikacji zdjecia zabki .Troszke zboczylem od glownego watku ale z mojej strony to troszke byla prowokacja w twoim kierunku i widze ze udana .Pierwowzoru zabki i jej nastepcow juz nie mam w oryginale a zrobilem ich z 6 szt .Wylowiles ja gdzies z czelusci internetu i fajnie a jest tam wiele takich rodzynkow innych tworcow mniej lub bardziej udanych.Teraz to kupisz sobie w sklepie , internecie co tylko zapragniesz . Tworca mrowki kim by nie byl i sobie przypisywal ze zrobil pierwszy takie cos byl Davinci Leonardo tamtych czasow .Ksztalt mrowki nie ma odpowiednika w jakiejkolwiek przynecie markowej firmy wedle mnie .Dla wielu tworcow z tamtego okresu kopalnia wiedzy i natchnienia byly katalogi Cabelasa gdzie w kupie byly woblery wszystkich liczacych sie swiatowych producentow a w dziedzinie wynalazkow mistrzem byl i jest Rebel ale oni chyba mrowek nie robili tak mi sie wydaje l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Banjo Opublikowano 15 Listopada 2024 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2024 Andrzeju, Rebel robił mrówki. Poniżej Big Ant (całe 3.1 cm ). 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinabar Opublikowano 19 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2024 Mam ten model i za diabła nie gada nad wodą , choć ciągle daję mu szansę ... Za to konik polny i żabka to klasyka skuteczna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi