Skocz do zawartości

Poszukuję wędki do bardzo dalekiego miotania przynęt z brzegu.

godski

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie, przyłączę się do tematu. Potrzebuje wędki do dalekich rzutów na żwirowni około 8,5ha, gł. do 8-9m, nie wolno łowić ze środków pływających. Chciałbym na nią wydać tak 150-250zł. Myślę żeby łowić głównie na ciężkie woblery i slidery które daleko polecą. 

Np: http://allegro.pl/daiwa-sweepfire-spin-3-00m-10-40g-11416-300-i5093273577.html

Jeśłi już do Slidera to maks 7 cm. Najlepiej obejrzyj to w sklepie bo Daiwy bywają dość miękkie i delikatne jak na deklarowane gramatury (mam Excellera 3,15m do 45 gr)

No ja nie mam pojęcia jeśli chodzi o taki sprzęt, na szczupaka się daaawno nie nastawiałem. Przynęty jakie będą mi potrzebne dopiero wyjdą w praniu, nastawiam się na takie które daaleko polecą. Wahadła, ciężkie woblery, itp

To shimano myślę że za mocne...

• 4 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
  • 3 miesiące temu...

Mam ciekawe, kikudziesięcohektarowe łowisko gdzie można wędkować tylko z brzegu. W zwiazku z tym muszę dosiegnąć do górek położonych 50-100 metrów od brzegu i dalej.

Szykuję zestaw na szczupaki na tą wodę. Plecionka 15 lb już jest. Młynek Daiwa Turek 3500 i Certate 3500 też (szerokie szpule.

Ale brak kijka. zakładana masa przynęt to 15-35 gram

Poszukuje czegoś o długości 3,00 - 3,50 metra. Akcja kluskowata. Ma miotać jak najdalej.

Najlepiej gotowca, bo chciałbym tego użyć jeszcze w grudniu. Ktoś ma rozwiązanie?

Budżet do 3-4 stówek

Ja zrobiłem sobie NFC 20 lb 3,20 m w module IM ,Jest to S&S przeznaczona do połowu troci i jest dylemat czy nada się na szczupaki bo ma bardzo ustępliwą szczytówkę .Wędka jest umiarkowanie szybka z dość dużym powerem w części dolnej , godna rozpatrzenia . Jest jeszcze możliwość złożenia sobie wędki na blanku CD Taiacha 20 lb i 3,20 m myślę że nada się lepiej pod szczupaka tylko jest taki problem że jest to blank który zostaje wycofany z produkcji i trudno go dostać .Proponuję ci złożenie wędki bo często "widzę" cię w dziale RB :) Budżet to raczej 3-4 stówki ...ale w Euro :)