Skocz do zawartości

Megabass kontra reszta świata (wędki, blanki)

Friko

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki Remek. Zastanawiam się nad tymi materiałami z których są zbudowane blanki Megabassa, (Hi-10x Graphite jakiś ITM) nie mam pojęcia z którego materiału wędka będzie najlepiej nadawała się na sandacza.

Na temat materiałów nie powiem Tobie praktycznie nic. Nie znam się na rodbuildingu i użytych materiałach - cenię walory użytkowe, wzornictwo i to jak mi się takimi wędkami łowi. Jabberwock to seria Fti - wysokomodułowy grafit, z jakimiś nitkami tytanowymi (zresztą widać je w blanku). Wędka jest piękna. Pamiętam Irka Matuszewskiego, który zobaczł ją i ... chciał odkupić właśnie na wędkę sandaczową (oczwiście chciał ją przezbroić). Od tego też rozpoczął się?u Irka japan style :D - wędka jest ładna, ze slant bridge itd. Moja ... troszkę przeszła już - spadła ze mną z .. muru kilkumetrowego do Wisły i przy okazji przyłożyłem nią w mur ... ale trzyma się dzielnie. Teraz spoczywa i odpoczywa :D

Dzięki Remek. Zastanawiam się nad tymi materiałami z których są zbudowane blanki Megabassa, (Hi-10x Graphite jakiś ITM) nie mam pojęcia z którego materiału wędka będzie najlepiej nadawała się na sandacza.

Na temat materiałów nie powiem Tobie praktycznie nic. Nie znam się na rodbuildingu i użytych materiałach - cenię walory użytkowe, wzornictwo i to jak mi się takimi wędkami łowi. Jabberwock to seria Fti - wysokomodułowy grafit, z jakimiś nitkami tytanowymi (zresztą widać je w blanku). Wędka jest piękna. Pamiętam Irka Matuszewskiego, który zobaczł ją i ... chciał odkupić właśnie na wędkę sandaczową (oczwiście chciał ją przezbroić). Od tego też rozpoczął się?u Irka japan style :D - wędka jest ładna, ze slant bridge itd. Moja ... troszkę przeszła już - spadła ze mną z .. muru kilkumetrowego do Wisły i przy okazji przyłożyłem nią w mur ... ale trzyma się dzielnie. Teraz spoczywa i odpoczywa :D

Remek to ja nie wiedziałem że z Ciebie taki chachar jest :o .Tu wędka w mur tam lecisz ze skarpy/z muru :o Też czasem tak mam :D

:D :D

Witam,

@Jacek,

Ten jest idealny do przynęt o jakich piszesz.:

http://www.plat.co.jp/shop/catalog/product_info/language/en/ products_id/641/cPath/22_80_214_216/river-lake-fishing-fresh water/burroughs-brsc-68m.html

Blank przypominający St Croix LE, były nawet podejrzenia, ze jest taki sam. Sprawdzałem, łowiłem, polecam.

Bujo

• 1 miesiąc temu...

taki fajny temat a tak beznadziejnie się skończył :D... na poradach, którą wędke wybrać.

O ile dobrze zrozumiałem intencje jerzego to pyta wprost dlaczego można uznać, że Megabass jest, bądź nie jest lepszy niż inne wędki, które uznawane są za śwaitowy TOP? We wszystkich wypowiedziach doszukiwał się technicznych szczegółów przemawiających za lepszością megabasa i tychże było dość niewiele.

Gdyby pytał o auta to zaraz padłoby mnóstwo odpowiedzi, że Bentley jest lepszy od Opla bo... i tu niech każdy sobie wymieni.

Natomiast w tym przypadku wygląda jakby porównywano Bentleya z Bentleyuem, ale oklejonego złotem i drogimi kamieniami. Tak samo się jeździ, tam samo sie wsiada, tylko w tym droższym jest jeszcze na czym oko zawiesić, a w przypadku wypadku to oderwany diament może nam głowę rozbić :D.

W życiu nie miałem Megabasa w ręku, najlepszą wędką jaką łowiłem to Avid, najlepszy kołowrotek jakim kręcilem to stella.

Rozumiem też, że możemy mówić o bardzo subiektywnych odczuciach.. a gdyby tak wywalić subiektywność i zostawić suche fakty?

Jakie byłyby te fakty?

Dla mnie liczy się wartość użytkowa danego narzedzia, a nie jego wygląd. Jeżeli Casio za 25zł pokazuje mi godzinę 14:00 i Patek za 86768$ pokazuje godzinę 14:00 to który z nich jest lepszy? Wiem, że to taki ekstremalny przykład, ale o taki mi właśnie chodzi.

Czy da się w tak wymierny sposób, o jaki pytam, porównać Megabasa z innymi Hi-endowymi produktami?

Można to nawet wypunktować :D.

Pozdrawiam

ale co cchesz porownac???

jednym pasuje innym nie. Dziwne ze wiekszosc przeciwnikow to osoby ktore niewiele - lub wcale - nie mialy do czynienia z tego typu kijami...

ja wiem ejdno kijek ktory posiadam (JABBERWOCK) jest jak do tej pory NAJCZULSZYM patykiem jesli chodzi np o sandacza z jakim KIEDYKOLWIEK mialem do czynienia...

ktos inny moze uwazac inaczej i dobrze :D nudno by bylo gdyby wszyscy mieli / chcieli miec MB :D

Miałem dwa boronowe japończyki UFM nic ich nie wyróżniało no może poza tym że był za....iście drogie i myślę że podobnie jest z resstafine.Choc przy najbliższej okazji wybiorę sie na macanie do Krakowa.Megabassy chyba swoją czułośc zawdzięczają swojej konstrukcji bo myślę że blanki nie są czym niespotykanym.Miałem w ręce trzy MB i wszystkie trzy były super.

Witam,

@JackDaniels,

Temat generalnie sie skonczyl z paru powodow:

- ceny samych wedek: w momencie gdy kupowalem moje Megabassy kurs jena byl zupelnie inny niz dzisiaj. Topowy model jak np. Jabberwock Evo kosztowal mnie 250 funtow wraz z wysylka, dzisiaj praktycznie dwa razy tyle, ja odpadam.Pare lat temu bylo to tyle samo co za wypasiona wedke na blanku St Croix, ATC,Batsona czy Loomisa.

- sprzeczki na forum z ludzmi, ktorzy raczej nie mieli tych wedek w rekach za to potrafili wyrazac swoje opinie. Jaki jest sens opisywac kolejny model, jego zastosowania i porownanie do konstrukcji dostepnych na polskim rynku gdy tak na prawde nikogo to nie interesuje?

- strachu przed nieznanym, nie bylo okazji sprawdzic w realu, pozostawal net i opinie na tym i innych forach, niewiele osob jest na tyle odwaznych, zeby sie zdecydowac

- w dalszym ciagu ograniczenia polskich wedkarzy jesli chodzi o samodzielne zamowienia sprzetu za oceanem czy w dalekiej Japoni, doskonalym przykladem sa tu aukcje yahoo, teoretycznie niedostepne, praktycznie istnieje kilka firm zajmujacych sie zakupami w naszym imieniu za symboliczne w sumie kwote 5-10%, symboliczne w porownaniu do cen w kraju. Nie bede juz wspominal o chociazby Placie, gdzie raz wystarczy podac dane karty kredytowej i napisac: Dear Mr.Ogawa, Hope you are well. I need to order following item..... i wpisac co sie chce. 400-500 zl na topowym kreciolku zostaje w kieszeni :D

- uzupelnieniem kolekcji wedek przez tych kilku, co ich tam iles kupilo

- strachem przed brakiem gwarancji: toc wedki sie lamia, trzeba wymieniac a tu nic z tego co nie jest prawda do konca, jak sie uwaza nawet Megabassy zapewniaja dlugie lata uzywania

i pare innych :D

Bujo

P.S. Moj ostatni post polecal wedke, ktora lowilem troche i bardzo polecam.

@Jack Daniels resstafina jeszcze nie próbowałeś, pewnie dorówna megabassowi, jak go nie przerośnie.

Ja niewierny Tomasz, nie uwierze dopoki nie zobacze. Masz cos z ich jednoczesciowek jesli takie robia badz jakiegos krociaka, chetnie przywioze jedna badz dwie wedki do porownania, 6'10'' ,c/w 14 gram i 6'8'' do 28 gram

TomekTJ mam opinię od kumpla, który tych patyków przez ręce przepuścił.Resstafinem póki co jest zachwycony, powiedział krótko, że takiego kija z takim trzymaniem ryby jeszcze nie miał.Łowił też megabassem, nie wiem jaki miał model ale na kolana go nie powalił :D.Uzbroiłem restafina, połowię i zobaczę jak to się ma do cts-w. loomisów, avidów,cd, czas pokaże czy się przyjmą czy będą podrzędnym wytworem fantazji boronowej :D.