Skocz do zawartości

Megabass kontra reszta świata (wędki, blanki)

Friko

Rekomendowane odpowiedzi

:D

Mam nadzieję, ze nie odebraliście tego jako jakiejkolwiek formy ataku z mojej strony. Po prostu jestem ciekawy technologii, za które trzeba zapłacić taką kasę. Może kiedyś się uda i na jakimś zlocie pomacam takiego kija, póki co muszę polegać na Waszych opiniach.

Nie należę do ludzi bojących się nowości, ale mam świadomość działania mechanizmów marketingowych. Przekonałem sie wielokrotnie, że towar za który płaci się mnóstwo kasy nie jest absolutnie wart swojej ceny i tu mógłbym podać masę przypadków z mojego życia, kiedy się przejechałem. Niestety jestem za biedny, żeby eksperymentować na szeroką skalę, a wędkarstwo to nie jedyne moje hobby. Zawsze dąży się doskonałości i zawsze będę się kierował zasadą, że będę brał najlepsze rzeczy na jakie mnie stać. Jeśli mnie nie stać, a wiem, że zdecydowanie czegoś potrzebuję, nie idę w stronę półśrodków tylko odczekam, odłoże i nabywam to co będzie dla mnie najlpsze.

mifek napisał, że to najczulszy kij jakim do tej pory łowił. I właśnie takie coś najchętniej bym sprawdził na własnej skórze.

W latach 90' kiedy w sklepach było mniej niż więcej. Udało mi sie kupić wędkę Shaimano Twin Power 3,05m, c.w 10-40 z 94' wykonaną z materiału XT-40 i kiedy w tamtym roku zmieniłem ją na Shimano Ultegrę 98' o poodbnych parametrach ale z XT-100 zobaczyłem naprawdę różnicę w jakości odczuwanego brania. Teraz mam Avida, ale jeszcze nie udało mi się na niego nic złapać. Moje zainteresowanie danym przedmiotem ma podłoże czysto pragmatyczne, a nie ideologiczne. Nie przekonują mnie teksty, że firma ma tradcje, że jej produkty powstają jedynie o północy w świetle pełni ksieżyca. Interesują mnie korzyści i konkrety.

Ktoś inny pisał (sorry, ale jak sie odpowiada to przerzuca na poczatek tematu i nie wiem kto to napisał), że dana wędka zapewnia bardzo szeroki ciężar wyrzutowy i osługuje przynęty w szerokim spektrum - to też konkret i cenna informacja.

Teraz w mojej glowie wizualizuję obraz idealnego kija :D... którego mam nadzieję wziąć kiedyś do ręki.

Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za wszystkie informacje.

Teraz w mojej glowie wizualizuję obraz idealnego kija

Pocieszę Cię Jack_Daniels - na szczęście coś takiego jak idealny kij nie istnieje :mellow: więc całe życie będziesz miał możliwość gonienia króliczka

Nasze potrzeby, nasze preferencje, nasze doświadczenia, nasze możliwości - to wszystko się zmienia a wraz z tym parametry naszych ideałów. Dzięki czemu dział sprzedam na jerkbait.pl życje nad wyraz intensywnie, zasilany regularnie wędkami które kiedyś dla kogoś były idealne i kiedyś dla kogoś jeszcze będą B)

Megabassy to są dobre wedki , ale próby ich porównywania z konkurencją są zazwyczaj ryzykowne dla publicznie porównującego i dość nieczytelne dla ogółu :D Jest niewielu ludzi z dużym zasobem wiedzy i doświadczeń , które zechcą w takie dywagacje się wdawać , to przecież oczywiste ..

Jeśli mierzyć ich realną wartość użytkową , to są zupełnie porównywalne z np : Mojo Bass , Pinnaclem , Powellem czy tez Kistlerem . Tak by wynikało z lektury TT , czyli wyroczni dla wielu użytkowników markowego sprzętu . Jeśli jednak dodać mangę , mirrę , kadzidło i trochę japońskiej trendsetterki , otrzymujemy kultowy gadżet , którego porównywanie z innymi jest zupełnie bezprzedmiotowe i bez mała profanacyjne w intencji .

Oczywiście nic im - Megabassom nie ujmując , są jednak tylko zuniformizowaną rozmiarówką z szeregu ; S-M-L-XL z półki wyższej potocznie zwanej massclusive , której naturalnym dopełnieniem jest ten reel z ogólnego forum , za 800$ :lol: Darujcie mi to kolejne słowne chuligaństwo , ale inaczej chyba nie potrafię Embarassed

Właściwym i zalecanym dla przeciwwagi i zdrowia dla tego segmentu kijów , jest naturalnie rodbuilding , co ustaliliśmy przecież nieodwołalnie już dawno ..

Wypaliły się szybkie i zbędne emocje , Michale :D , rzeczywiście .. Kiedyś to szyby w takim wątku by leciały , animozje wzbierały , stronnicy się pieklili , wyrzynali , sekowali , kasowali konta ..

Sami dorośli dzisiaj . Nie podpuścisz łatwo ..

@Friko celnie to ująłeś, dział sprzedam kwitnie coraz prężniej :D. Sam już raczej nieśmiało wypowiadam słowa ma u mnie dożywocie.Wielu już w ten sposób poległo :mellow:.

Obawiam się, że masz racje z tym dożywociem :)… choć wyobraź sobie jakby było pięknie gdybyś mógł się skupić jedynie na samym łowieniu, a nie przeglądaniu stron, giełdy i katalogów w poszukiwaniu tego naj :D.

pzdr

@Jack Daniels myślę że po tegorocznych testach dotrę do celu.Jeszcze muchówka sage i powinno być po zbrojeniu sprzętowym.

Jak w 1978 zaopatrzyłem się w Suecie 321, Suecie 322 i długą (2,7m) zieloną pustościenną Germinę pomyślałem dokladnie to samo. Koniec ze zbrojeniem się.

U.

• 1 rok później...

Niestety rynek japoński jest bardzo tajemniczy, pomimo niezłych kontaktów i, powiedzmy, rozmaitych zabiegów - kilka tropów nt. kto produkuje blanki dla megabassa już okazało się fałszywych myślę że jest to tzw. pytanie za 100 pkt :lol:

Temat widzę bardzo stary, ale właśnie mnie bezpośrednio dotyczy i jestem żywo zainteresowany podpowiedzią co o tym myśleć...:D

Szukałem dla siebie kijka i wreszcie kupuję w pracowni, gdzie mogłem sobie zrobić i phenixa, ale nie ma blanków o odpowiadającej mi długości, żeby był składany, żeby do tego coś tam i wreszcie kupuję kij wydaje mi się , że wymarzony i wiem, że będzie 25 lb, że 50 gram wyrzutu, że przepięknie zrobiony, bo mam zdjęcie, i że rodbuilder zrobił go kiedyś dla siebie oraz, że będę zachwycony, ale za cholerę nie mogę doprosić się o nazwę firmy, z której pochodzi blank - jak lamiglas, talon czy wspomniany phenix... Tylko, że wie pan, to jest japoński blank, bardzo dobry, i że japończycy nie dają gwarancji na swoje blanki, bo wychodzą z założenia, że dobrze użytkowana wędka nie ma prawa pęknąć. Nie wiem co o tym myśleć. Firma jest znana i porządna, nie będę więc podawał nazwy, bo w końcu wyrażam tu jakieś wątpliwości, więc byłoby to nieładne, nie?

Hmmmm... to już całkiem nie wiem co o tym myśleć. Tam jest napisane, że gwarancja obejmuje pierwszego właściciela, a ja w sumie będę drugim - człowiek robił wędkę dla siebie...

Poza tym powiedział mi, że owszem, japończycy dają gwarancję nawet dożywotnią, ale wędka (czy blank, już nie pamiętam) kosztuje wówczas dwa razy tyle. No i co to znaczy japoński blank, jak mi powiedział, jeśli Japończycy nie robią sami. Napisałem znów dziś do tego Pana, by mi podał nazwę firmy - jak Batson, Canadian, czy choćby Dragon (który sam nie robi blanków, ale je jakoś tam firmuje), bo przypuszczam, że kij jest naprawdę dobry i ja go wezmę, ale czuję jakiś niedosyt, że nie mogę sobie nigdzie choćby poczytać o tym, czym będę łowił. Skopiuję fragmenty naszej wymiany zdań (były jeszczeo oczywiście rozmowy tel) i w sumie wiem tyle:

- wędka IMP 686 IM8 Graphite 205cm, japoński blank, akcja fast, cena 950zł,

- moc wędki to 10 -25 LB, cw. 15 - 50gr, gwarancja na naszą robotę 5 lat, blanki japońskie nie posiadają żadnej gwarancji zgodnie z zasadą że na rybach wędka nie prawa się połamać w prawidłowym działaniu.Te wędki które mają dożywotnią gwarancję kosztują 100% drożejTo jest wędka przystosowana do nisko profilowego kołowrotka , spiral casting system.Uchwyt kołowrotka ECS16 soft touch.Przelotki Alconite i SiC w czarnych ramkach , omotki Gudebrod metalica special

Mam też zdjęcie, na którym widać, że wędka jest pięknie wykonana, nie mam wątpliwości, że będzie dobra, ale ten niedosyt - może dołożyłbym stówę, czy dwie i jednak wziął na przykład nowszy, albo po prostu inny model...:D

Wszelkie rady, porady i sugestie mile widziane! Moja przygoda z castingiem nie trwa długo i to w sumie mój pierwszy kij z wyższej półki.

@Krzysiek_W, trochę się uspokoiłem, bo znalazłem stronę tej marki, kije mają po średnio 500$, są piękne, a tego, że mnie ktoś oszukuje, że może to nie być Tenryu nie boję się. Jak ktoś ma tyle lat pracownię, to ma różne kontakty, możliwości, mógł kupić gotową wędkę i przerobić pod siebie... Czułem bliżej nieokreślony niepokój :D Nie mogę znaleźć akurat Tenryu IPM 686 dwuczęściowego, więc będę wdzięczny jak ktoś lepiej obeznany podrzuci mi jakiś link z tą wędką lub podobną. Na stronie firmy widzę nowe modele, a człowiek mówi, że kiedyś zrobił ten kij dla siebie, więc jest to nienajnowszy model. I niech sobie będzie, byle był porządnej firmy blank, dobrze uzbrojony i spełniał moje wymogi. Gugluję, yahuję :D i ten wędki nie mogę znaleźć, a głupio mi już wydzwaniać w niedzielę. Rano wpłacam kasę do jego banku na konto i we wtorek na ryby, żeby nawet było 90 st. celsjusza - ze sliderami, gumami, woblerami...:D

PS

Wiem już, że blank ma 7 lat, a wędka jest zbudowana rok temu. To chyba nie może być jakaś bardzo przestarzała technologia, a kij wart jest te 950zl - jak uważacie?

Nie no, proszę CIę, Krzysiek... Szczególnie co tam na temat moich spraw sądziłby Franz Maurer z Psów, albo John Rambo mnie nie interesuje... Coś na temat tej wędki jakbyś wyszukał...:D Już zapłaciłem, już wysłana, już widziałem wędki tej firmy (seryjne) po 2800zł, ale zawsze chętnie poczytam, jakbyś coś znalazł o mojej. Pozdro B)